Inför FCR – Linköping

Sista omgången innan ett långt VM-uppehåll väntar i OBOS Damallsvenskan och FC Rosengård tar emot Linköping på hemmaplan. Inför matchen stämmer vi som vanligt av med sportchef Therese Sjögran och även med Jonathan Bartling, som till vardags är utvecklingsansvarig på ungdomssidan men under hemmamatcher fungerar som arrangemangsansvarig.

Therese, hur går tankarna inför den här sista omgången som väntar innan uppehållet?
– Det är en otroligt viktig match och vi vill avsluta vårsäsongen på bästa sätt. Vi behöver fortsätta närma oss lagen i tabelltoppen och därför finns det inget annat än tre poäng mot Linköping.

Vad har vi tagit med oss från matchen i Linköping i våras, som ju slutade 4–1 till östgötalaget?
– Prestationen på bortaplan i april var långt ifrån den nivå vi vill och kan hålla. Det är mycket som fallit på plats och blivit bättre sedan den matchen, så jag har en stor tro på att vi kan ta revansch på hemmaplan.

Har vi några förändringar i truppen sedan söndagens match?
– Jessica Wik åkte dessvärre på en muskelbristning tidigt mot Norrköping och missar därför denna match. Istället kliver Emma Berglund tillbaka in i truppen efter en skadeperiod, avslutar Therese Sjögran.

När Jonathan Bartling ringer upp är det dagen före match och han har precis varit med på ett arrangemangsmöte. Då går man igenom allt vad som ska hända inför matchen och vilka aktiviteter som är aktuella, om matchvärden ska ha någon särskild aktivitet eller om det är någon avvikelse från rutinerna. Varje hemmamatch när A-laget spelar på Malmö IP är det mellan 40 och 50 personer som på olika sätt hjälper till för att allt ska fungera; det är publikvärdar, bårbärare, bollflickor, matchsekreterare, speaker, biljettförsäljare och entrévärdar för att bara nämna några. I sanning en imponerande siffra. För dessa är Jonathan spindeln i nätet, den vars trådar löper från säkerhetsläge till bemanning till aktiviteter och det organisatoriska.

Hur ser en vanlig matchdag ut i ditt liv?
– Nu är matchen på en fredag och då brukar det vara en ledig dag för mig, då har vi nästan inga ungdomsträningar och jag jobbar ju ofta på helgerna. Jag kommer till IP fyra timmar innan avspark och börjar med att dubbelkolla allt kring bemanningen, som ju är förberett tidigare i veckan. Lena Videkull har kallat personalen och jag kollar så att alla är på plats och att bemanningsplanen stämmer. Vem som ska stå var, vem som ska göra vad, vem som håller koll på ingången för föreningsbiljetterna till exempel, det är det första jag gör.

Gissningsvis har det hänt att inte allt har gått enligt planerna?
– Visst är det så, människor kan ju bli sjuka exempelvis och då försöker jag fördela om så att vi kanske får släppa en position på en läktare eller så får någon i bemanningen ha någon form av dubbelfunktion. Det är lite grand som att lägga ett pussel.

– När det är klart så brukar vi ha ytterligare en avstämning och därefter så placerar jag ut allt från brandsläckare till de stora mattorna som ligger vid målen, vaktmästarna kommer med nycklar och publikräknare och de ska läggas på sina rätta ställen. Så ska västar till publikvärdar, bollflickor och bårbärare fram, det är lite småfix.

Ungefär två timmar innan matchstart börjar de olika medhjälparna komma till arenan, berättar Jonathan. Om det är en delegat på plats så kommer hen dessförinnan. Då är Jonathan med på produktionsmötet och samtalar med delegaten och går igenom hela arrangemanget efter en mall som delegaten har.

Vilka är det egentligen som är med och agerar publikvärdar under matcherna?
– Jag skulle säga att det är en blandning av frivilliga volontärer och ledare i föreningen, det finns också föräldrar från våra U-lag som hjälper till i kioskerna och om de är för många så kan man alltid placera om dem som publikvärdar. Vi har också styrelseledamöter som hjälper till. Dem brukar vi ofta placera vid VIP-läktaren då de är bekanta ansikten och enkelt kan hjälpa våra VIP-gäster till rätta.

Jonathan ser också till att bollflickorna får ut matchbollarna, vars bolltryck dubbelkollas av domarna innan de får lämnas ut på plan. Det är många små detaljer som måste klaffa för att helheten ska bli bra. Bollarna – utöver matchbollen – är åtta till antalet och placeras med två vid varje mål och två på varje långsida.

– Det är inget jättejobb, men jag är alltid i rörelse. Kanske blir jag tillkallad till någon av entréerna om det uppstår någon fråga.

När matchen börjar så fortsätter Jonathan att ha koll på läktarna, ifall det är något som händer där som han behöver hjälpa till med. På frågan om han hinner se något av matchen så skrattar han och menar att han i alla fall inte ser tillräckligt för att senare ha en åsikt om vad som händer.

– Mot slutet av halvleken så går jag och ställer mig vid grillen, det kan vara bra att man hjälper till med korven för det kommer mycket folk när halvtidssignalen går. Behövs det mer korv så springer jag och hämtar för det kan vara ganska hektiskt under pausen. Andra halvleken är lite lugnare, då hinner jag se lite mer av matchen. Om vi har mycket publik så brukar jag gå en runda till och stämma av med publikvärdarna om det är något som de behöver hjälp med. När vi hade slutsålt mot Barcelona så uppkom det exempelvis frågor om hur publiken skulle slussas ut från arenan efter matchen.

Jonathan menar att matcherna också ger tillfällen då han kan prata med ungdomsledarna om deras träningar och matcher och lyssna på hur de tänker när de har ett inspirerande A-lag framför ögonen.

– Det är en annan del av jobbet helt enkelt, säger han.

Efter matchen kan det vara eftermöte med delegat som då ger feedback om hur allting har fungerat, mattor och matchbollar som ska in, bårbärare och publikvärdar ska lämna tillbaka sitt material och brandsläckare och brandfiltar ska tillbaka in i sina utrymmen. Arenan ska helt enkelt tillbaka till sitt vanliga skick.

När går du hem efter matchen?
– Senast en timme efter matchen är arbetsdagen slut, men det är rätt skönt att bara ta en stund och prata med kollegorna efteråt, avslutar Jonathan.

De senaste inläggen: