Inför FCR – Norrköping

I omgång 16 av OBOS Damallsvenskan tar FC Rosengård emot IFK Norrköping hemma på Malmö IP. Inför matchen tar vi pulsen på sportchef Therese Sjögran så här i slutet av vårsäsongen, och får även följa med i förberedelserna för klubbens kioskansvarig Marie Schultz.

Nykomlingarna IFK Norrköping inledde säsongen med att överraska alla och hålla serieledning under ett par omgångar. Senare delen av våren har varit lite tuffare och östgötalaget står nu på 14 poäng efter 15 omgångar. Formkurvan pekar dock uppåt då man har med sig en seger mot Växjö och ett kryss mot Linköping som senaste matcher.

För FC Rosengårds del blev det en missräkning på bortaplan mot Örebro i den senaste omgången där resultatet skrevs till 1–1. Det som sticker ut från omgångarna innan dess är den starka målproduktion laget fått igång, där Olivia x2 (Schough och Holdt) varit ledande. FC Rosengård är tillsammans med Hammarby det lag som gjort flest mål i OBOS Damallsvenskan så här långt – 38 mål på 15 omgångar.

Therese Sjögran, hur är känslan efter de första 15 omgångarna?
– Vi har spelat 12 omgångar utan förlust, men eftersom vi siktar på att ta tre poäng i varje match är vi så klart inte helt nöjda. Det har blivit en del poängtapp i lägen där vi verkligen haft chansen att få med oss en vinst. Krysset mot Örebro senast till exempel var riktigt frustrerande. Jag tycker vi skapade så pass mycket att vi borde vunnit.

Hur har träningsveckan sett ut efter den matchen, något annorlunda jämfört med tidigare?
– Jag tycker vi haft bra träningsveckor mer eller mindre hela våren. Vi har en stark grupp med hög potential. Den ska vi nu se till att få ut genom de spelare som får chansen i de här två omgångarna som är kvar.

En skadedrabbad vår har det också varit, hur ser det ut med frånvarolistan?
– Den är relativt oförändrad. De som står utanför matchtruppen är Knaak, Kullashi, Mukasa, Seger, Berglund och Sprung, avslutar Sjögran.

Marie Schultz är kioskansvarig på FC Rosengårds hemmamatcher. Ett sådant uppdrag sträcker sig över mer än själva matchdagen. När vi får tag på henne några dagar innan matchen mot Norrköping har hon visserligen semester, men har precis varit på Malmö IP för att förbereda.

Vad har du då gjort?
– Jag har fyllt på i kylarna och tagit in grillkorv som ska användas och har sett över så att det finns ordentligt med produkter att sälja. Alla beställningar gör jag med hjälp av Lena Videkull och korvbröd och korvar som vi har i frysen brukar hon plocka fram dagen innan match.

Upplys en okunnig, vad har ni för sortiment i kioskerna?
– Vad gäller drycker så har vi läsk, Festis, vatten, alkoholfri öl och cider. Vi har några sorters glass, choklad, bilar och chokladbollar. Dessutom kaffe, te och varm choklad. Såklart har vi också korv; kokt korv och grillad korv – de som grillas har vi ju utanför själva kiosken. Det finns också vegetariskt alternativ. Till hösten har vi planer på att ta in något som är lite nyttigare i godissortimentet, till exempel torkad frukt.

När börjar din matchdag på IP?
– Jag är på plats ungefär två timmar innan matchstart. Då börjar jag att preparera kaffekokarna, kokar vatten till te och varm choklad och sen går jag ut till kioskerna och sätter i gång att värma vatten till korvbaden så att det är färdigt när föräldrarna kommer. Det är alltså föräldrar till spelare i ungdomslagen som hjälper till under matcherna och står och säljer i kioskerna. De brukar komma cirka 1,5 h innan matchen börjar och när entréerna öppnar en timma innan avspark ska allt vara öppet och klart för att börja sälja. Under själva matchen sköter sen föräldrarna all försäljning. Jag är förstås där och hjälper till och får ibland också stå i kiosken.

Det känns som att du rör dig ganska mycket under en matchdag?
– Ja, jag är i gång – hämtar nytt kaffe när det behövs och kollar så att de som grillar har tillräckligt med korv. Jag ser inte särskilt mycket av matchen kan jag säga…

Du håller också i 50/50-lotterna som ungdomslagen säljer!
– Det stämmer. Jag måste också få in redovisningen av dessa i god tid innan matchen är slut eftersom det då ska annonseras ut vinnare. Jag måste alltså räkna ut hur mycket lagen har sålt för och vad som blir vinsten, därefter drar jag vinnarnumren och går upp till speakerhytten med dem. Efter matchen står jag vid kioskerna och så kan de som vunnit hämta ut sina priser hos mig.

Förstapriset kan ju bli en rejäl dusör i kontanta medel, men vad består egentligen tröstpriserna av?
– Det är priser som matchvärdar och sponsorer lämnar. Senast var det ToR-biljetter med bil över Öresundsbron. Det har också varit presentkort, exempelvis på bio eller på Stadium. Jag tycker det är jättefina tröstpriser.

Då och då är det ju rea på korv efter matchen, vad beror det på?
– Ibland är det svårt att beräkna hur mycket korv som går åt under matchen och om vi har över så är det ju mycket bättre att sälja dem billigt efteråt i stället för att slänga mat. Så vi säljer dem för en tia och de går åt, varenda en! Det är ett bra extra kvällsmål.

Hur länge är du kvar efter matchens slut?
– Vi stänger kioskerna efter att korven har tagit slut, därefter hjälper föräldrarna till att plocka undan och jag brukar vilja ha hjälp att preppa kylarna, så slipper man att stå med det till nästa match. Jag samlar ihop pengar och stänger av korvbaden, de kan man dock inte rengöra samma dag eftersom de är så varma. Vi samlar ihop skräp och tomma kaffekärl och bär in i köket och rengör alltihop innan vi går hem. Sopar av och torkar golv och så.

Finns det förresten souvenirförsäljning?
– Absolut! Det är en hel del som köper halsdukar, mössor och kepsar men även t-shirts och matchtröjor. Halsdukarna har man även om det är sommar, det är en identitetsmarkör.

Vad skulle du säga är det roligaste med ditt uppdrag?
– Nu har jag ju varit där några år, jag känner stammisarna som kommer och pratar lite med dem, det är skoj. Man är som en stor familj och man hejar på spelarna och träffar dem, man är inne i organisationen och sådant har jag alltid tyckt är roligt. Så länge FC Rosengård vill ha mig kvar, så länge är jag kvar.

You know the drill, det är match mot Norrköping och det är dags att tippa resultatet.
– Det blir 3–0 till FC Rosengård. Olivia och Olivia har ju varit heta på sistone, så de gör varsitt mål. Så hoppas jag att Jo-Anne Cronquist kommer in och får göra ett!

De senaste inläggen: