Inför FC Rosengård – Torslanda IK

Imorgon spelar futsal dam sin första hemmamatch för säsongen när Torslanda IK står för motståndet. Förra säsongen vann laget grundserien, men åkte ur  i kvartsfinalen i slutspelet. Inför lördagens match har vi pratat med lagets huvudtränare Carlos Olave.

FC Rosengård har två damlag i futsal, ett i högsta serien RFL och ett i division 1. Under sommaren har det skett flera förändringar i truppen. En av lagets bästa spelare flyttade till Italien för att spela futsal professionellt. Det har tillkommit flera spelare till truppen och tre spelare har kommit tillbaka inför årets säsong efter graviditeter, en av dem är Nanna Jansson som började träna bara några veckor efter sin förlösning.

– Nanna kom tillbaka väldigt fort, vi trodde att hon skulle komma i januari, men hon älskar futsal och gör allt för att spela och träna och hon har kämpat. Henne kan du inte stoppa när hon kämpar för det. Sen skrev vi kontrakt med en av de mest talangfulla unga spelarna just nu, Ebba Olsson från Kalmar. Hon ville bygga sin karriär i futsal och vi har haft en dialog med henne sedan slutet av förra säsongen i mars. Så vi presenterade vårt lag, föreningen och hur vi arbetar här, nu har hon flyttat hit för att spela här. Hon är en av våra spelare som spelar i landslaget.

Förra året vann ni grundserien och tog er till slutspel vilka lärdomar tog ni med er från det?

– Vi vill vinna grundserien igen. Förra året tränade vi hårt under försäsongen, oktober och november så vi hade vår formtopp i december. Det är bra, men då måste vi bibehålla den formen och det är svårare. Vi tappade inte formen, men vår prestation blev lite sämre under februari. Så i år arbetar vi för att ha vår formtopp i slutet eller mitten av januari i stället för i slutet av december. Så vi tar det lite lugnare nu i början även om det gör oss lite mindre konkurrenskraftiga just nu. Vi har spelare som kommer från slutet av fotbollssäsongen och dem behöver vila lite nu och ställa om sitt fokus.

Seriepremiären mot Borås slutade i förlust med 4–1. Vad tar ni med er från matchen?

– Borås är svenska mästare för att dem förtjänar det, det är ett väldigt bra lag. Vi behöver vara minst ett lika hårt arbetande lag som dem. Sen som jag sa har vi många nya spelare och många som kommer tillbaka och därför pressar vi dem inte för hårt just nu. Vi har kollat på matchen och analyserat den. Vi har fixat lite små misstag som vi gjorde och det finns flera bra saker som vi har tränat på så som pressen och försvaret och olika strategier, det är riktigt bra saker.

Vad har ni för mål för säsongen?

– Vi har kortsiktiga och långsiktiga mål, men just nu fokuserar vi på de kortsiktiga. Beroende på hur vi når de kortsiktiga målen kommer vi anpassa de långsiktiga. Vi vill vinna alla matcher och tar det en match i taget. Det är ett mål som vi har kommit fram tillsammans med spelarna. Vi vill vinna grundserien och vi vill komma längre i slutspelet än förra året. Då kom vi till kvartsfinalen och förlorade mot Hammarby och i år vill vi nå till minst semifinalen och sen tar vi det därifrån.

Hur skiljer sig futsal från fotboll?

– Futsal är snabbare än fotboll och det innebär att spelarna måste ta snabbare beslut än i fotboll. Det är en av sakerna som är utmanande för spelare när de kommer till futsal från fotboll och det är inte bara att ta ett beslut utan att ta det rätt beslut i rätt tillfälle. I fotboll har du tre till fyra sekunder att ta ett beslut i futsal har du en sekund eller mindre. En annan sak som är annorlunda är att känna sig bekväm med bollen och inte skjuta bort den. I fotboll blir du orolig med bollen när motståndaren är tre meter från dig, i futsal är spelaren bekväm med bollen när motståndaren är en meter ifrån dig. Det är något som är utmanande för spelarna att bli bekväm med och att det är mindre ytor.

– Sen måste man tänka mer taktiskt och det är många taktiska situationer så som hörnor, inspark och avspark. Sen har du mer kontakt med bollen, fyra eller fem gånger mer bolltuoch än när du spelar fotboll under matchen. Och det är det spelarna gillar, det finns mer möjligheter att göra mål och att röra bollen.

Intervjun med Carlos Olave gjordes på engelska och har översatts till svenska.

FC Rosengård futsal dam spelar alla sina hemmamatcher i Stadions Sporthall.

Hemmapremiären FC Rosengård – Torslanda IK spelas 28 oktober avspark 13.30.

De senaste inläggen: