Inför FCR – Uppsala

Halva OBOS Damallsvenskan 2023 är spelad och det är dags för returmöten mot samtliga tretton motståndare. Först ut är IK Uppsala, och det blir ett revanschsuget FC Rosengård som tar emot hemma på Malmö IP efter poängtappet på bortaplan. Inför matchen får vi kommentar från sportchef Therese Sjögran och få koll på vad klubbens kommunikations- och medieansvarig gör en vanlig matchdag.

Det är bara en dryg vecka sedan FC Rosengård gästade IK Uppsala på Studenternas. Efter en segdragen 0-0-match blev det en tung hemresa för Malmö-laget som hade behövt tre poäng för att komma närmre topplagen. Även om FC Rosengård under våren klättrat från en tolfte- till en sjätteplats vill mästarlaget givetvis fortsätta uppåt till topplaceringarna. Det är just nu sex poäng upp till Hammarby på tredjeplatsen och nio upp till serieledande Häcken.

– Det känns på ett sätt skönt att serien vänder nu. Vi får möta alla igen och får chansen att visa att vi kan vinna över alla lag om vi bara spelar vår bästa fotboll. Uppsala är ett lag som vi inte skulle tappat poäng mot så det får bli revansch direkt i den här omgången, säger sportchef Therese Sjögran.

Har vi några förändringar i truppläget sedan förra matchen?
– Sofie Bredgaard är dessvärre avstängd på grund av tre gula kort. Emma Jansson vilar på grund av skadekänning och in i truppen kommer istället Gina Chmielinski tillbaka från skada och Mikaela Stojanovska finns också med. Caroline Seger vilar även denna match som en säkerhetsåtgärd efter känningen hon fick förra veckan. Där vill vi som sagt inte ta några risker utifrån hennes historik och VM som väntar i sommar, avslutar Sjögran.

På hemmamatcherna ser du henne oftast på innerplan iförd headset i vilket hon bland annat kommunicerar med teve. Men Louise Eklund har flera andra uppgifter och det är om dem hon ska få berätta inför matchen mot Uppsala IK.

– Jag har tre roller under matchdagarna, dels är jag innerplanskoordinator, dels medieansvarig och dels ansvarig för uppdateringar på sociala medier, säger Louise.

Nu får du berätta, vad gör en innerplanskoordinator?
– Jag har ansvar för att vi följer minutschemat och så är jag mellanhand mellan teve och det som händer på plan. Jag ser till att matchen startar i tid, rapporterar in byten, mål och matchhändelser till teve och stämmer av med fjärdedomaren. En del i det är ju att hjälpa teve med intervjuer innan matchen, i halvtid och efter matchens slut. Då ska spelarna komma till intervjupositionen i rätt tid, vilket kan innebära lite stress. De spelare som ska intervjuas inför matchen är ju förberedda redan dagen innan, men sen brukar jag få önskade intervjupersoner fem minuter innan paus och fem minuter innan full tid, beroende på hur det har gått i matchen.

Om man leder, vinner eller gör mål eller om det går allmänt bra så är det väl ingen svårighet att få spelare till detta uppdrag, men har det någon gång hänt att en spelare inte velat eller kunnat ställa upp?
– Någon enstaka gång har det varit en spelare som har varit tvungen att få behandling i paus och då har vi fått styra om till en annan intervjuperson. Och någon gång var det en spelare som var i tårar och då är det inte så mänskligt att hon ska behöva intervjuas. Men alla förstår att det är en del av jobbet! Och det är en del av mitt jobb att läsa av situationen för att allt ska bli så bra som möjligt för spelarna.

Vi går vidare till uppdraget med att vara medieansvarig, vad innebär det?
– Media ska ha ackreditering så att de kommer in på arenan och det anmäler de oftast någon dag innan. Väl inne så finns det folk som tar emot dem och ser till att de har vad de behöver. Sen handlar det om att media ska göra intervjuer och då skickar jag fram spelare och ledare till rätt journalist efter matchen.

Vidare till uppdateringarna på sociala medier. Hur ofta gör du sådana under en matchdag?
– Det börjar faktiskt direkt när jag vaknar på morgonen. Då lägger jag ut info om att det är match så att ingen som följer oss ska missa det. Under dagen följer jag upp med startelvan och sen sitter jag och liverapporterar på plats på Twitter och Instagram för att de som inte kan komma på matchen ändå ska få en känsla för hur vi har det. Visst överlappar de olika uppdragen varandra, men det har jag lärt mig att få att funka. Till exempel är det prioriterat att teve får reda på bytena innan våra följare på Twitter får dem.

Många hattar och många bollar i luften, om du ursäktar ordvitsen, men skulle du säga att ditt arbete är stressigt?
– Från 30 minuter innan matchstart till 30 minuter efter att matchen är slutspelad så är det ganska hög puls, så kan man säga. Men det är otroligt roligt och spännande, man får verkligen vara med när det händer.

Har du någon gång under dina år i föreningen varit med om någon ovanlig händelse?
– Kanske när vi spelade final i Svenska Cupen förra året, då fick Häckens tränare rött kort och jag befann mig då nere hos fjärdedomaren och fick uppdraget att leda tränaren upp till den anvisade platsen på läktaren. Han var ju inte särskilt glad såklart, men följde efter mig dit utan protester.

När kommer du till kansliet en matchdag?
– Jag kommer oftast till IP fyra timmar innan match, men då har arbetsdagen ju redan börjat hemma på morgonen när jag arbetat med sociala medier. Tre timmar innan matchstart har vi produktionsmöte, då finns representanter från oss i klubben, teve och säkerhetsansvarig på plats samt även matchdelegat från Svenska Fotbollförbundet. Då går man till exempel igenom en punktlista och checkar av vad teve behöver från oss, vilka aktiviteter vi eventuellt har i halvtid, minutschemat och om det är en särskild ceremoni inplanerad – som exempelvis när vi tackar av spelare som slutar. Allt för att teve ska vara så väl förberedda som möjligt och att vi ska beakta alla säkerhetsrisker.

Hur länge är du kvar på arenan efteråt?
– Det tar ju en stund innan alla spelare och ledare har pratat med media. Ofta är det Caroline Seger och Olivia Schough som är kvar allra längst, de gör intervjuer och skriver autografer och jag ser till så att alla som vill ha deras uppmärksamhet får den. Sen kommer det ju alltid en bildleverans från vår fotograf Urszula och då vill jag gärna lägga ut något samma kväll, det gör jag ibland på tåget hem. Så det blir en heldag verkligen, när det är match.

Ser du skillnad på jobbet beroende på hur matchresultatet blir?
– Vinner vi så skriver innehållet sig självt, då är det enkelt att göra jobbet. Då är spelarna glada och media gör trevliga inslag. Det är jag faktiskt bortskämd med här, genom åren.

Jag gissar att du har många steg på din stegräknare när du kommer hem på kvällen efter en hemmamatch?
– Mellan 14- och 16 000 steg blir det en vanlig matchdag, men jag är inte den i föreningen som har flest steg. Jag vet att t.ex. Thomas Stenberg och Lena Videkull har många fler, de cirkulerar ju också mycket med arbetet med publikvärdarna, kiosken och massa praktiska förberedelser.

Om vi går vidare till dagens match. Serien vänder och för motståndet står IK Uppsala som vi kryssade mot borta nyligen. Hur går matchen?
– Jag ser ju i varje spelares ögon att det är revansch som gäller, de är väldigt motiverade att spela särskilt som matchen nu kommer så tätt inpå den förra. Alla var ju väldigt missnöjda med det bortaresultatet.

Så hur går det nu?
– Jag tror det blir bra tryck och 3–0 till oss. Och vad gäller målgörarna så tror jag på firma Olivia som ju går starkt – så jag säger att Olivia blir målskytt så får man själv tolka det!

De senaste inläggen: