Inför Hammarby Borta:

med The Cardigans

Hej Magnus Sveningsson och Nina Persson i The Cardigans, ert band är nya sponsorer till FC Rosengård. Hur kommer det sig att ni vill vara med och stötta vårt damlag?

Nina: – FC Rosengård gör sport mer spännande för en icke-sportis som mig. Det symboliserar det som är det fina med fotboll – ett enande lim som samlar folk från alla geografiska och sociala läger. Och extra kul att damerna är så grymma!

Magnus: – Jag blev väldigt glad när mina bandkamrater ville vara med och sponsra FCR. De är inte alls sportintresserade som jag är, så verkligen glatt överraskad! Vi sade alla att FCR känns självklart att stödja, för vad klubben gör och står för. Jättekul!

Följer ni laget och i så fall, vad tycker ni om säsongsinledningen hittills?

Nina: – Inte följt så noga hittills, men nu blev jag peppad!

Magnus: – Jag har inte haft möjlighet att se FCR live i vår, men är väldigt glad att det går som tåget i ligan. Det lär väl stå mellan oss, Bajen och Häcken i år igen?

Att spela fotboll och att vara med i ett band måste ha många gemensamma nämnare. Det är ett lagarbete och alla måste försöka göra de andra bättre. Har ni några tips på hur ni har gjort för att lyfta och peppa varandra när det har behövts, genom åren?

Nina: – Det stämmer! För oss har det handlat om att hitta balansen mellan jämlikhet och olikheter… i början var det superviktigt att alla skulle göra lika mycket och bli absolut lika exponerade. Så småningom insåg vi att det inte blev hållbart – det ledde till frustration. När vi i stället tittade på våra olikheter – vad var och en av oss gör bäst och var och hur vi gör bäst nytta, så blev allt bättre, var och en blev nöjdare med sin roll och vi blev mer effektiva. Ett bättre lag! Men i alla år är det vår vänskap och respekt för varandra som gör att det har funkat. Och vi har väldigt kul mellan varven, vi skrattar bort mycket reptid.

Har ni själva någon fotbollsbakgrund? Eller satsade ni på musiken direkt och lät inget komma emellan?

Magnus: – Jag var verkligen inget vidare på fotboll, men lirade handboll i IFK Bankeryd och IF Hallby i 7–8 år. Jag hade större nytta av min längd och storlek där än på gröna mattan. Om något hade jag valt att bli målvakt, då jag aldrig varit jätteintresserad av löpning…

Nina: – Ingen sport alls för mig! Jag växte upp med en hockeypappa och två sportbrorsor, och jag var och är boll-blind. Jag ritade i stället.

Ni ska ut på turné i sommar, kan ni berätta lite om den?

Nina: – Det är ett gäng festivaler, just nu är vi bokade genom September. Vi gör sällan turnéer enligt rutter, tvärtom åker vi kors och tvärs på enstaka gig och kommer hem till familj emellan. Det är Skandinavien, Tyskland, Malaysia och USA hittills.

Såklart blir det nu The Cardigans-musik i pausen på de allsvenska hemmamatcherna, har ni några särskilda önskemål på val av låtar?

Nina: – Tjohoo! Vi ville inte ställa krav, men hoppades ödmjukt att ni ville spela oss ibland. Jag tycker att dj-n får välja, förhoppningsvis blir det även några låtar som kanske inte är de största radiohitsen.

Magnus: – Jag tycker att du får välja dina favoriter! Ta nåt glatt och trevligt!

Nästa match spelar vi borta mot Hammarby, som också tagit full pott hittills. Det blir alltså ett toppmöte de luxe. Hur tror ni att det går och kan ni tippa slutresultatet?

Magnus: – Bajen borta är väl årets svåraste match, så ett oavgjort resultat är bra nog. Väldigt kul att de har mycket folk på matcherna, så det blir nog bra tryck. 2–2 kanske?

Nina: – Ojoj, det låter läskigt och passionerat! Jag är HUNDRA procent säker på att FC Rosengård vinner.

Faktaruta The Cardigans

The Cardigans bildades i Jönköping 1992 och två år senare flyttade man till Malmö. Gruppen bestod då av Bengt Lagerberg på trummor, Lasse Johansson på keyboard, Nina Persson sång, Magnus Sveningsson på bas och Peter Svensson som var gitarrist. Den första singeln ”Rise and Shine” kom ut 1994 och gruppen fick ett större genombrott 1996 med låten ”Lovefool”  som var med i filmen Romeo & Julia som blev Leonardo DiCaprios genombrott. The Cardigans fick en stor internationell karriär, har fått flera Grammis- och Rockbjörnspriser och är invalda i Swedish Music Hall of Fame. Gruppen är fortfarande verksam, men Peter Svensson turnerar inte längre med bandet utan har ersatts av Oskar Humlebo.

De senaste inläggen: