Inför Kalmar – FCR

FC Rosengårds sista allsvenska match innan serien vänder spelas på bortaplan mot IFK Kalmar. Därefter väntar ytterligare fyra omgångar innan det är dags för VM-uppehåll. Inför matchen stämmer vi av läget med sportchef Therese Sjögran och en av föreningens fantastiska eldsjälar, Barbro Nilsson.

IFK Kalmar hittar vi längst ner i tabellen med endast två inspelade poäng. FC Rosengård har de senaste omgångarna mött Växjö och Uppsala, som även de håller till i nedre halvan, men det blev två helt olika matcher. Mot Växjö fick man till en rejäl islossning och vann med förkrossande 7–1. I Uppsala gick det desto trögare och tavlan visade 0–0 vid slutsignal.

– Det var mycket frustration efter matchen i Uppsala. Vi gör inte det vi pratat om innan matchen och lyckas inte följa vår matchplan, samtidigt som Uppsala gör en bra försvarsinsats. Men det finns inget annat att göra än att ta lärdom av det och ta revansch mot Kalmar och sedan mot Uppsala igen på måndag, säger sportchef Therese Sjögran.

Under våren har FC Rosengård haft en del otur med flera namn på skadelistan, Caroline Seger har dessutom missat ytterligare matcher på grund av sjukdom. Hur ser det ut på den fronten nu?
– Ja, det var väldigt oturligt att Seger åkte på sjukdom så kort efter sin comeback, men under veckan som gått har hon äntligen varit tillbaka i full träning. Hon har dock haft en mindre känning i samband med detta och med tanke på hennes historik och vad som väntar i sommar tar vi det säkra före det osäkra. Seger kommer därför stå utanför matchtruppen mot Kalmar.

– I övrigt har vi fortsatt Emma Berglund, Rebecca Knaak, Bianca Schmidt, Gina Chmielinski och Bea Sprung utanför truppen på grund av skador, avslutar Sjögran.

Den som någon gång befunnit sig i FC Rosengårds VIP-rum på Malmö IP inför en hemmamatch har med all säkerhet stiftat bekantskap med Barbro Nilsson. Det är hon som sedan många år tillbaka tar emot sponsorer och andra gäster och får dem att känna sig välkomna. Barbro är gift med föreningens nestor Erling Nilsson, men det är ingen underdrift att säga att hon i eget namn har en betydande uppgift kring laget, vissa säger att hon är som en morsa för spelarna. Förutom engagemanget kring matcherna finns hon på IP flera dagar i veckan och fixar med spelarnas luncher och hjälper till med tvätten.

Själv är hon dock ödmjuk i sitt berättande om vad hon uträttar.

– På matchdagen är jag ju på IP och förbereder på mitt håll och så hjälper jag ju Erling också lite grand. Vi har ju domarrum och domarna ska bland annat ha kaffe och bredda smörgåsar. Jag kan inte säga exakt vilken tid jag kommer till idrottsplatsen när vi har match, men jag spenderar ganska mycket tid på arenan.

Barbro tar också emot matleveransen som hon sen lägger upp snyggt och prydligt, dukar fram tallrikar, glas och drycker och ser till så att allting ska se mysigt och trevligt ut. Spelare från B-laget hjälper till, men det är Barbro som har huvudansvaret och gör grovjobbet.

– Jag är också ute och klipper lite grönt och sätter i vaser på borden, det är viktigt för mig. Det behöver inte vara särskilt fina blommor, men jag vet att gästerna uppskattar det där lilla extra.

Det är mycket att fixa med inför det att gästerna ska anlända och när VIP-en öppnar en timma innan matchstart tar hon emot och välkomnar besökarna, hjälper dem till rätta och skapar en inkluderande atmosfär.

– Det är jätteviktigt att hälsa gästerna välkomna och bjuda dem in till de dukade borden, det ska vara fint upplagt och om de har frågor om maten ska jag kunna svara på dem. Jag brukar gå runt bland borden också och höra så att allting smakar bra och småprata lite.

Hinner du överhuvudtaget se något av matchen?
– Jodå, det gör jag. Men när gästerna gått upp på läktaren för att titta har jag en del efterarbete och så ska jag förbereda för kaffe i pausen, så ibland kan det hänga på håret.

Disken ska plockas undan, kaffe ska kokas och kakorna sättas fram. Det ska städas så att det är rent och fräscht på borden när gästerna kommer tillbaka till halvtidsvilan.

Härnäst är det bortamatch mot Kalmar. Den kommer Barbro dock att se från tevesoffan eftersom en stukad fot ställer till det lite grand för henne just nu. Icke desto mindre måste hon tippa matchen, det ingår i konceptet.

– Vi måste vinna matchen och jag tror att det kan bli 3–0 till oss. Olivia Schough, Sofie Bredgaard och Emilia Larsson blir målskyttar!

De senaste inläggen: