Inför Örebro – FCR

Det är dags för omgång 15 av OBOS Damallsvenskan och FC Rosengård åker till Örebro för returmöte mot KIF. Inför matchen får vi höra från Joel Kjetselberg hur en matchdag ser ut för laget och tränarstaben.

Joel, det är dags för bortamatch mot KIF Örebro, hur planerar ni inför en sådan resa?
– Det är ju lite speciellt nu när det är midsommar, men vi har haft träning torsdag, fredag och så tränar vi och reser på lördag. Vi tar buss upp direkt efter lunchen och hoppas på att vara i Örebro runt middagstid.

Under själva resan vet vi ju att spelarna är lediga, men vad gör du och de andra i ledarstaben under exempelvis en bussresa? Finslipar ni detaljer in i det sista eller är allt klart när ni går på bussen?
– Oftast så är vi helt klara, men nu närmar vi oss sommaren då många spelare ska i väg och spela VM, så vi brukar sitta och planera saker hela tiden. Men det såklart också viktigt för oss att få en timme här och en timme där för att se en fotbollsmatch eller läsa en bok under en bussresa. Spelarna har sitt mentala att fokusera på och vi har också vårt. Mycket av vårt arbete sker ju i våra huvuden.

När ni kommer fram till hotellet och har ätit så brukar ni ju ha en genomgång. Vad händer då?
– Då får spelarna direktiv om hur vi gör på fasta situationer och några viktiga ord inför matchen.

Sen blir det matchdag. Hur ser rutinerna ut generellt då?
– Det beror lite på om det är en dagsmatch eller en kvällsmatch, nu på söndag ska vi ha ätit två måltider innan matchen, alltså frukost och lunch. Spelarna kommer ju från olika bakgrunder och är i olika åldrar, har olika rutiner. Det är frivilligt för dem ifall de vill köra lite aktivering i gymmet under dagen, det är olika från gång till gång hur många som vill vara med på det. Vi tar alltid en gemensam promenad mitt på dagen där vi brukar ha en liten tävling av något slag, som vi i ledarstaben har gjort ihop. Vi äter också gemensamma måltider. Det är ett bra tillfälle att träffa varandra innan vi ska i väg till matchen.

När matchen börjar så brukar man ju säga att allt är upp till spelarna, men det krävs ju också begåvade människor på bänken som kan komma med taktiska förändringar vid behov, hur ser er arbetsfördelning ut sinsemellan?
– Jag brukar vara den som kommunicerar mest med spelarna men både Ieva, Shannon och Tim är aktiva. Det vi gör på bänken är väldigt gemensamt, vi har också en iPad där vi kan titta på sekvenser under matchens gång. Vi pratar ihop oss om det är något vi behöver vänta med exempelvis eller om ska vi göra förändringar. Samt vad vi ska ta i gruppen eller individuellt. Det är ju inte bara en spelare som vi ska kommunicera ut information till, utan elva. Emma Berglund var med i Kalmar och satt med oss på bänken och sa själv hur frustrerande hon tyckte det var att inte få ut information direkt till spelarna på plan. De är väldigt ovana i den situationen, men vi kan ju inte ge dem all information under själva matchen. Vi samarbetar väldigt mycket i processen. Tim är den som har ansvar för uppvärmningen under båda halvlekarna.

Direkt efter matchens slut brukar ni samlas i en ring på plan. Vad händer då?
– Det brukar vi göra för att få ihop alla, det är viktigt att vi ger spelarna information där och då. Spelarna har olika känslor och olika upplevelser av matchen. När vi går därifrån så har vi en gemensam bild av vad vi gjorde och vår prestation. Vi samlar ihop oss där innan media, fans, åskådare och familjer ska ha sitt. Om vi har vunnit matchen samlas vi igen senare, i omklädningsrummet och sjunger. Det är ju sällan någon utifrån ser eller får vara med om det, men det är viktigt för oss. Spelarna har gjort om en låt som heter ”Det är ju dej jag går och väntar på”, den sjunger de och har lagt till lite egna verser. Har man vunnit är det viktigt att man sjunger och firar! När alla duschat och är klara åker vi hem med bussen, vi hoppas att vi kan komma hem innan midnatt så att spelarna kan få en rimlig sömn.

Bortamatchen mot KIF Örebro sparkas igång 15.00 på söndag och kan som vanligt följas på Viaplay.

De senaste inläggen: