Inför SL Benfica – FC Rosengård

Det är dags för den andra matchen i Uefa Women’s Champions League. FC Rosengård ställs mot portugisiska laget SL Benfica 21.00 svensk tid under onsdagen. Inför matchen har vi stämt av med tränare Joel Kjetselberg och med Jonathan Bartling som under hemmamatcherna i Champions League arbetar som matchday operation contact. 

Hur har träningsveckan sett ut?

– Det har varit bra att få en hel veckas träning mellan matcherna. Veckorna innan matchen mot Eintracht Frankfurt hade vi många matcher under kort tid, så det var bra att vi kunde få in en hel träningsvecka nu och även att spelarna har kunnat vara lediga någon dag, säger tränare Joel Kjetselberg.

Hur är känslan i laget?

– Nu när vi haft en full träningsvecka har spelare som varit skadade kunnat träna så jag hoppas några spelare som varit skadade kan komma tillbaka till truppen.

Vad kan vi förvänta oss i matchen mot Benfica? 

– Vi har pratat mycket om hur vi kan växa in i matchen och turneringen och bli bättre och bättre för varje match. Jag tycker det var det vi gjorde mot Frankfurt och kan vi fortsätta att växa i varje match har vi chans att ta poäng. Benfica är ett bra lag, de spelar aggressivt och det kommer bli en tuff match, avslutar Joel Kjetselberg.

Jonathan Bartling är sedan ett antal år en känd ledarprofil på Malmö IP och i UEFA-sammanhang har han axlat rollen som matchday operation contact. Vi lyssnade med honom för att höra hur föreningen jobbar runt säsongens Champions League-matcher.

Allra först, berätta om ditt uppdrag i samband med Champions League-matcherna!

– Jag jobbar med allt som har med säkerhet, sportlig organisation och publikhantering att göra och har en samordnande roll kring matcharrangemanget berättar Jonathan.

– Om vi börjar med det sportsliga så kan det exempelvis handla om att motståndarlaget har en träning kvällen innan match där de behöver en del saker från oss. De reser ju inte med allt material från sina klubbar, så vi hjälper dem med den biten. Matchbollarna är något som UEFA tillhandahåller, vi ser till att de finns bemanning runt träningen med bårbärare, ambulans och matchläkare som är på plats under träningen om det skulle hända något på plan.

Ibland behövs det också publikvärdar på träningen, berättar Jonathan, beroende på hur stort intresset är från allmänheten. Träningen är ju bara öppen för media de första 15 minuterna, vilket är praxis när det gäller matcher på den här nivån.

– Ja, om lagen vill träna på något taktiskt så är det inte meningen att det ska observeras och skrivas om i förväg.

I samband med träningen arrangerar också FC Rosengård en presskonferens som Emma Franzén håller i. Att det är mycket pappersarbete och mycket rent praktiskt som ska samordnas inför match behöver ingen tvivla på. Genrepet är dagen innan match, med träningen och procedurerna kring den.

– På själva matchdagen gör man sen samma sak en gång till på repeat menar Jonathan.

– Vi ser till att lagen har det material som de ska ha, vi gör ett minutschema så att de vet när allt ska samordnas inför inmarschen, vi gör dessutom en rehearsal innan, så att teve och ”låtsasspelare” vet exakt hur lång tid det tar att marschera in. Vi måste tänka på att filmarna ska ha utrymme och tid att svepa med kamerorna över hela raden med spelare, för tevepublikens skull.

I slutändan, berättar Jonathan, är det ju så att UEFA vill skapa en produkt för den som ser matchen. Oavsett om man ser den på teve, på Malmö IP eller på någon annan arena i världen så ska ju allt fungera på samma vis.

Vår arena, Malmö IP, är en charmig liten arena med mycket trädetaljer från slutet av 1800-talet. Hur väl stämmer våra utrymmen och faciliteter överens med UEFA:s tuffa krav?

– Vår arena finns i kategori 1, det vill säga den lägsta av UEFA:s kategorier där man mäter efter publikkapacitet och vad det finns för faciliteter, men å andra sidan har vi därmed rätt att exempelvis ha bänkar i stället för stolar. När våra tyska vänner från Eintracht Frankfurt kom på ett förbesök några veckor innan vi skulle möta dem så reagerade en av dem just över det och frågade hur vi gjorde med brandsäkerheten eftersom vi också har en träläktare. Just nu är vi förskonade från några regler kring det, men om UEFA bestämmer att Champions League-matcherna ska spelas i en högre kategori, då måste man uppfylla hårdare krav. Och i sådana fall får vi spela matcherna på någon annan arena.

Utrymmena då, uppfyller vi kraven vad gäller dem?

– Föreningen måste ha många rum tillgängliga för en sådan här turnering. Lagen ska rum för att byta om i, samma sak gäller ju ledare och domare samt maskotar. Det ska finnas ett medicinskt rum som är förberett ifall något skulle hända ute på plan, det ska finnas dopingrum och ett eget rum till matchdelegaten. Vidare ska alla från UEFA som jobbar med tevesändningarna ha tillgång till rum så man behöver trixa lite för att få ihop det. Anläggningen är ju relativt liten med tanke på hur mycket som behövs.

Vad får vi för omdöme av UEFA efteråt generellt? Vi har ju gjort det här några gånger genom åren.

– Hittills har det alltid beundrats från UEFA:s håll, att vi får till det, men det bygger på att vi ibland måste vara lite smarta och tänka till kring hur vi fördelar vissa rum och när vi använder dem. Vissa rum kan ju användas för flera ändamål och göras om beroende på önskemål. Men de är nöjda med oss, det tycker jag verkligen att de kommunicerar. I slutändan vill de ju att vissa grundkrav uppfylls och de har förståelse för att vår arena ser ut som den gör.

– Med en ganska liten organisation uppfyller vi många roller, vi är flexibla och flera personer kan göra olika saker, vi är effektiva i vår användning av tid och ser till att vara förberedda.

– I förra Champions League-matchen var det ju en ny regel, då behövde vi förhålla oss till väskförbudet. Vi behövde tänka till hur vi skulle göra kring det.

I arbetet med publiken, hur jobbar föreningen där?

– I vissa matcher kommer det ju jättemycket publik till Champions League-matcherna, då behöver vi ta hänsyn till hur de hittar till sina sektioner. I allsvenskan är det ju fri sittning, men i Champions League är arenan indelad i olika sektioner. De som har köpt lite dyrare biljett i kategori 1 ska då sitta på huvudläktaren, närmare mittlinjen, och då måste det finnas plats till dem när de kommer till matchen. Det blir helt enkelt mer hantering inne på arenan.

Har det någon gång varit stökigt i publiksammanhang?

– Nej, det vill jag inte påstå. Allt har varit lugnt och nu senast hade vi en bra upplevelse med Frankfurt som hade en egen sektion med fans som ville stötta dem. Vi har förstärkt våra visitionsrutiner successivt och det har tagits emot väl. Och våra egna fans kör på med sina ramsor och trummor och det tycker föreningen är optimalt.

Imorgon är det dags för bortamatch mot Benfica, åker du med laget och ser matchen live på plats?

– Nej, det gör jag inte. Min roll är koncentrerad kring att organisera hemmamatcherna, på bortamatcherna är det betydligt mindre att göra. Vi har ju ett informationsutbyte med motståndarklubben och det är hemmalagets uppgift att se till att det hela flyter på. Jag ser matchen på teve i stället och det är skönt att den visas på Youtube, det är lättillgängligt för alla.

Avslutningsvis så är det dags för dig att tippa slutresultatet!

– Då säger jag att vi vinner med 2–1. Benfica är nog definitivt möjliga att besegra!

De senaste inläggen: