Inför Uppsala – FCR

FC Rosengård reser till Uppsala för att möta en av årets nykomlingar. Efter förra omgången har man klättrat till en femteplats i tabellen, men har fortfarande sju poäng upp till serieledande Häcken. Inför matchen i Uppsala kollar vi läget med en annan nykomling – Emma Jansson – samt en av de mest rutinerade – sportchef Therese Sjögran.

Emma Jansson anslöt till FC Rosengård från Hammarby IF under vinterfönstret. Hon har vuxit in i laget och är nu en viktig kugge på innermittfältet. Vi stämmer av läget efter första tiden i hennes nya klubb.

Emma Jansson, du har nu spelat i FC Rosengård i ett halvår. Hur skulle du beskriva din första tid i klubben?
– Jag tycker det har varit en jättebra första tid. Vi hade en tuff start i matcherna men fick en nystart med tränarskiftet och sedan dess har det bara flutit på. Det känns som att vi blir ännu starkare som grupp och bättre och bättre fotbollsmässigt hela tiden. För egen del tycker jag att jag kommit in snabbt och bra i laget.

Du tar mer och mer plats ute på planen också! Hur skulle du beskriva din roll där?
– Jag känner verkligen att jag kan leva ut mina ledaregenskaper här. Det är tillåtet och uppskattat, vilket är väldigt roligt. Sedan har jag kommit in mer och mer i spelet, som du säger, och kan styra och ställa lite på mitten och bidra på mitt sätt.

Hur ser målsättningarna ut nu fram till sommaruppehållet?
– Jag hoppas att vi fortsätter vinna matcher men också ta steg i vårt spel. Det tycker jag verkligen man märker av på träning och även på matcher. Det känns som att vi har en stark grupp med väldigt många bra fotbollspelare, så jag hoppas att vi fortsätter utvecklas och vinna matcher så klart!

FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran har under sina år i den rollen sett så gott som alla matcher på plats. Inför matchen mot IK Uppsala vill vi veta mer om vad hon pysslar med runt just bortamatcher.

Hej Therese Sjögran, idag är det torsdag. Hur förbereder ni i laget er inför morgondagens match?
– Vi har haft träning nu på förmiddagen och efter lite mat så åker vi buss ut till Sturup vid 14-tiden för att ta flyget till Stockholm klockan 16. Vi landar på Arlanda och åker därifrån buss till Uppsala där vi sedan kommer att bo över natten.

Hur ser kvällsplanerna ut för dig och övriga gänget?
– Vi kommer att äta middag tillsammans och därefter är det möte där vi tar startelvan. Sen blir hela morgondagen en lång förberedelse inför kvällens match. Spelarna ska ha en miljö som är ganska lik den de har här hemma. Det blir lite frivilliga aktiviteter, men spelarna får själva bestämma hur de ska se ut.

IK Uppsala Fotboll ligger lite längre ner i tabellen än vad vi gör. Finns det risk för underskattning?
– Absolut inte i det läget vi själva är. Vi hade en risig start i allsvenskan och är nu på god väg att hitta rätt, så jag har svårt att se att vi skulle underskatta dem. De har bytt tränare och det känns som att de blivit starka som grupp i den processen, så det blir verkligen ingen lätt match.

Du är sportchef till vardags, men vilka uppgifter har du runt matcherna?
– Jag är ju med på alla matcher och försöker att vara den sammanhållande länken runt resan. Om något stökar så ligger det på mig att fixa det. Jag försöker att göra det så smidigt jag kan för spelarna så att de kan fokusera på rätt saker, det är lite grand av en lagledarroll. Erling är ju också med och vi hjälps åt, han tar till exempel alltid förmötena med matchdelegaten om sådan finns. Det är ganska smidigt och vi har fått bra rutiner kring hur vi reser. Vi försöker göra samma sak varje gång så det inte blir några överraskningar. Vi vill få kontinuitet i rutinerna så att spelarna känner igen sig i det.

Men när domaren blåser till spel kan du inte göra mer!
– Nej, då är man maktlös! Det blir inte lättare med åren om man säger så. När domaren blåser så står man och är åskådare precis som alla andra. Jag är väldigt nervös, oavsett om vi möter Barcelona eller Uppsala så är det samma känsla. Det är väldigt jobbigt att stå vid sidan av. Även om det är åtta år sedan jag slutade spela så vänjer jag mig aldrig.

Kommunicerar du med Joel och övriga ledarstaben under matchens gång?
– Inte särskilt mycket under själva matchen, möjligen i halvtid. Jag låter dem göra sitt innan, under och efter matchen. Jag är där om de behöver bolla saker, men de sköter alltid sitt jobb på ett väldigt bra sätt.

Så du blandar dig inte i byten och laguttagningar?
– Jag har aldrig gjort det i den rollen jag har. Man anställer folk och då litar man på att de gör sitt jobb, så jag har aldrig blandat mig i det.

Men ibland måste du ju ha haft synpunkter?
– Man ser saker på ett annat sätt från där vi sitter, högt upp på läktaren, men jag har som sagt fullt förtroende för de som leder laget.

Efter matchslut, vad gör ni då?
– Imorgon kommer vi ju inte hem direkt eftersom vi spelar på kvällen, men vi kommer att köra ett återhämtningspass på hotellet och sen åker vi hem efter lunch. Därefter är spelarna lediga resten av lördagen och söndagen innan nästa vecka kör i gång. Och då har vi bortamatch mot Kalmar redan på onsdagen!

De senaste inläggen: