Inför Vittsjö GIK – FC Rosengård

Förvisso har vi bortamatch på schemat, men vi passade ändå på att slå en signal till FC Rosengårds säkerhetsansvarige ”Calle”, Carl-Axel Andersson för att kolla läget.

Vi börjar med standardfrågan, hur kom det sig att du började engagera dig i FC Rosengård?

– För två år sedan gick jag i pension som polis. Jag har nog gjort ungefär 100 matcher som insatschef för polisen vad gäller olika skånska herrlag genom åren, så jag vet vad jobbet innebär. Och jag är en riktig föreningsmänniska. Privat sysslar jag med dans och maler mjöl i Mölleföreningen vid Kronetorps mölla. Och så är jag gammal scoutledare – jag har bland annat vaktat kung Carl XVI Gustaf med en pistol under huvudkudden vid ett stort scoutevenemang – och det är en verksamhet som är ganska lik fotbollen. Jag tycker att det är en god stämning i föreningen och att man har en bra inställning till att ta hand om barn. Särskilt arbetet med psykisk hälsa är bra. Det är av stor vikt att ungdomar får något vettigt att göra och att man ger alla möjlighet att vara med. Föreningens ordförande Håkan Wifvesson sa något väldigt bra om det vid ett möte precis när jag började, jag kan inte citera honom exakt men det handlade om alla barns rätt till meningsfull sysselsättning för att inte hamna i kriminalitet och liknande.

Hur ser en vanlig matchdag ut för dig?

– Det börjar faktiskt redan några dagar innan hemmamatchen, då tar jag kontakt med bortalaget och får information om ungefär hur många av deras fans som planeras komma och om det är några av dem som är lite busiga. Sen ringer jag till supporterpolisen och hör med honom ifall han har någon information och jag delar med mig av vad jag har. Vi sammanställer allt vi vet, helt enkelt. Med utgångspunkt från det och våra erfarenheter så bestämmer vi sen vilket antal publikvärdar vi behöver. Vid vissa matcher, som exempelvis när Djurgården och Hammarby kommer så är det högre risk och då har vi både fler värdar samt ordningsvakter och visitatörer, allt i dialog med klubben.

Sen är det dags för själva matchen. Om det uppstår incidenter då, hur agerar du?

– Exempelvis vid incidenten under matchen mot Djurgården så tog jag kontakt med polisen som skickade en patrull till matchen. Händer det något under match så har jag direktkontakt med polisen. Normalt är det här jättetrevliga familjearrangemang, men tyvärr har samhället blivit hårdare vilket gör att vi måste visitera så att vi är förberedda om det skulle smälla till. Vi visiterar selektivt och tittar i ryggsäckar och väskor, i år har vi gjort det på ungefär 90% av matcherna. Det är också en uppmaning från fotbollsförbundets säkerhetsavdelning att vi måste förbereda för framtiden. När Hammarby var på besök nyligen beslagtog vi en stor kasse med 50 bengaler exempelvis, personen som hade den får en anmälan på sig och tillträdesförbud. Det var väldigt bra och snabbt handlagt av värdar och ordningsvakter.

Hinner du se något av matchen överhuvudtaget eller är du på språng hela tiden?

– Under Hammarbymatchen gick jag 18 000 steg…jag hjälper publikvärdarna och ser till att de mår bra och är på rätt plats, jag pratar med kiosken och ser till att allt är ok där. Är det en lugn match kan jag efter en stund i första halvlek gå upp en stund på läktaren och titta, men i pausen går jag ner och jobbar vidare.

Hittills har vi ju varit förskonade från så kallade planstormare i damallsvenskan. Hur tänker du kring det?

– I fjol inför sista matchen när vi skulle fira SM-guldet gjorde vi förberedelser för det, vi plockade in extra folk framför läktaren och stängde av lite så att spelarna stod skyddade och så satte vi upp några avspärrningar.

Idag lottades matcherna till Champions League-gruppspelet och vi fick tre bra lag igen. Blir det annorlunda arbete inför de matcherna?

– Det är ju roligt, spelar laget som man gjorde nu senast mot Spartak Subotica så kommer det att gå bra. Det blir förstås lite mer att göra och att tänka på när det handlar om Champions League. Man får ju även ta med det här med terrorhot som finns i beaktningen, sådant måste vi också tänka på när vi planerar inför matchen.

Nu är det Vittsjö på bortaplan, kan du sia om utgången?

– Det blir 2–1 till FC Rosengård! Schough gör första målet och sen kommer Knaak in och avgör!

De senaste inläggen: