Inkluderande idrott - Kunskapssida

Här kan du lära dig mer om Pride och HBTQIA+

Vad är Pride?

Pride firas över hela världen idag och av många olika anledningar. Man brukar säga att Priderörelsen startade 1969 när HBTQIA+-personer på klubben Stonewall Inn i New York fick nog av polisens upprepade trakasserier. Gästerna på baren protesterade och det utbröt kravaller som kom att vara i flera dygn. Det var ur denna händelse som Pride föddes, som ett sätt att stå upp mot förtryck och öppet visa sig stolt som HBTQIA+-person. Pride betyder stolthet på engelska.

I Sverige har det funnits Pride-festivaler sedan 1971 och i Malmö har den anordnats årligen sedan 1995. Numera finns Pride över hela Sverige och bara mellan 2013–2016 startades 43 nya festivaler. Pridefestivaler är ett sätt att uppmärksamma omvärlden på att vi har en bit kvar när det gäller HBTQIA+-personers mänskliga rättigheter, men de är också en unik möjlighet för HBTQIA+-personer att känna gemenskap och glädje tillsammans.

Augusti 2021 arrangeras den internationella Pridefestivalen – WorldPride – i Malmö och Köpenhamn.

H – HOMOSEXUELL

En person som har förmågan att bli kär i och/eller attraherad av någon av samma kön. Ord som används: bög, lesbisk, flata, gay.

B = BISEXUELL

En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön kan kalla sig bisexuell.

T = TRANSSEXUELL

En person som inte identifierar sig med det juridiska kön hen blev tilldelad när hen föddes.

Q = QUEER

Queer är ett samlingsbegrepp för många HBTQIA+-personer, som kan betyda flera olika saker. I stort kan en säga att det betyder att bryta normer kring kön och sexualitet.

I = INTERSEXUELL

Ett ord för personer som fysiskt ligger mellan könen, ett medfött tillstånd. Det kan vara inne i kroppen eller utanpå som könsorganen ser ut på ett sätt som inte är typiskt kvinnligt eller typiskt manligt.

A = ASEXUELL

Asexualitet är att inte känna sig attraherad av andra, att inte känna sexlust eller inte känna sig intresserad av att ha sex.

+

Plus står för alla andra identiteter och läggningar – för det finns tusentals olika varianter. Exempelvis demisexuell, pansexuell, agender, genderqueer, genderfluid m.fl.

Du kan läsa mer om alla begrepp här: Begreppsordlista – RFSL : RFSL

Idrott kan vara INKLUDERANDE

För många är en idrottsplats ett andra hem och en idrottsförening en andra familj. Inom idrotten lär man sig mycket om gemenskap, fysisk aktivitet, demokrati och att hantera med- och motgångar tillsammans. När man idrottar spelar det ingen roll var man kommer ifrån eller hur man ser ut eller – alla kan idrotta tillsammans!

För många som inte har någon trygg miljö hemma kan idrotten bli en säker plats där man kan få stöttning från andra vuxna och känna gemenskap med vänner.

Om man följer idrott och t.ex. hejar på ett fotbollslag så hittar man ofta andra som också hejar på det laget. Man kan gå på matcher tillsammans, heja tillsammans, prata om laget och serien tillsammans. Det spelar ingen roll hur olika man är, det finns det ändå något som knyter en samman – laget, idrotten.

TILLSAMMANS kan vi hjälpas åt och göra idrotten mer INKLUDERANDE

Idrott kan vara EXKLUDERANDE

De flesta sporter är väldigt strikt uppdelade efter kön – t.ex. damfotboll och herrfotboll, damernas simning och herrarnas simning. Det finns sporter där män och kvinnor tävlar tillsammans och mot varandra, t.ex. ridsport, men i de flesta fall delar man upp i damer/flickor och herrar/pojkar.

Detta kan skapa problem för någon som inte identifierar sig som varken tjej eller kille. Eller för någon som är tilldelad könet kille vid födseln, men som känner sig som en tjej. Det är då risk för att man känner att man inte passar in någonstans. Här måste föreningar och lag hjälpa till och välkomna alla in i idrottsfamiljen.

Inom t.ex. herrfotboll hör man ofta elaka uttryck om homosexualitet. ”Bögjävel” eller ”fjolla” används i negativ mening och som skällsord. Detta har resulterat i att det finns väldigt få öppet homosexuella manliga fotbollsspelare. I den miljön är det inte många som vågar berätta om man t.ex. är kär i en annan kille. På damsidan finns inte alls samma problem. Inom damfotbollen finns väldigt många öppet homosexuella spelare. Herrfotbollen kan då bli exkluderande för homosexuella killar som inte känner sig välkomna.

PRONOMEN

=

Ord man använder istället för namn på personer/saker

Pronomen för

Kvinna: Hon/hennes – her/hers

Man: Han/hans – he/his

Icke-binär: Hen/hens, de/deras – them/their