Instagram istället för inställt – i FC Rosengård ställer ungdomslagen om

När samhället i stort stänger ner och ungdomslagen inte får lov att träna tillsammans måste fantasin vara på topp. Billy Wahlgren och hans dotter Tilde använder plattformen Instagram för att stimulera unga spelare till träning och nya utmaningar.

Temperaturen ligger runt nollan och det börjar bli mörkt när Billy och Tilde Wahlgren anländer till Malmö Idrottsplats. Men det är inget hinder, när de gjort den här intervjun och blivit fotograferade ska de spela in träningsvideos med utmaningar till laget Billy tränar.
Både far och dotter har verkat i FC Rosengård i fem år. Det började med att storasyster Alicia började spela i föreningen. Strax fick Billy uppdrag som lagledare, senare också tränare. Och Tilde, som då spelade i GIF NIKE, fick vackert provspela och byta förening hon också. Något hon absolut inte ångrar idag. Nu spelar hon i U15-laget som tränas av bland annat förra landslagsspelaren Heidi Kackur.

Men hur fungerar det med träningen nu när samhället lever på sparlåga på grund av coronapandemin? Tilde berättar om hur hennes lag individuellt följer sitt träningsprogram i appen Load, ett ambitiöst upplägg med filmade övningar som spelarna ska göra och därefter logga i det tekniska systemet.
– Varje måndag, tisdag och torsdag – alltså de dagar då vi normalt har träning – ska vi träna på egen hand med hjälp av appen berättar Tilde.
Hon beskriver sig själv som en spelare som gillar att dribbla och efter att ha studerat hennes skills på sociala medier kan den som skriver dessa rader bara lyfta på hatten. En otroligt teknisk spelare som dock självkritiskt tycker att hon bör bli bättre på att skjuta. Men lägg namnet på minnet redan nu!
Billys lag får ju inte heller träna tillsammans, men även han har funnit på råd.
– Jag filmar Tilde när hon gör olika övningar och sen får mina spelare filmerna via mail. I utskicken får de också utmaningar som de kan göra och sedan själva filma och lägga upp på Instagram, om de vill. Det kan vara så enkla saker som att trixa till femton. Det handlar om att få dem att hålla igång.
Det ena av hans två elvaårslag har under hösten spelat i en pojkserie.
– Det har funkat jättebra, både jämna matcher, några förluster och några vinster berättar Billy. I det stora hela har det varit bra och utvecklande matcher för spelarna.

Tildes lag har också mött pojkar, FC Rosengårds killar i motsvarande ålder, och hon berättar att tjejerna vann med 6-2.
Det är väl inget understatement att påstå att fotbollen är en gemensam nämnare för familjen Wahlgren. Pappa Billy är tränare, Tilde spelar, storasyster Alicia som slutat spela är instruktör i fotbollsskolan och mamma Malin är lagledare i Tildes lag. Vilken perfekt lösning! Ingen sitter hemma på kammaren och väntar i sin ensamhet.
Träningsmatcherna för Billys gäng är inbokade, förhoppningsvis går de att spela. Tilde ser också fram emot en vår då hon ska börja spela 11-mannafotboll. De stora utmaningarna är större plan och längre matcher.
– Offsiden är lite svår ibland, menar Tilde, men pappa Billy är övertygad om att spelarna kommer att lära sig de nya reglerna snabbt.
Nu är det dags för dem att ge sig ut i vinterkvällen för att jobba med det pedagogiska materialet.
– Jag tycker det är superkul att vara med och göra de här filmerna säger Tilde.
– FC Rosengård är en jättefin förening med bra utvecklingsmöjligheter avslutar Billy.
 

Tilde Wahlgren
Ålder: Blir 14 i år.
Spelar i: U15-laget. Elev på Malmö idrottsgrundskola.
Favoritspelare i FCR: Jelena Cankovic. Och tidigare även Ella Masar.
Senaste trofé: Var med och vann Halör cup precis innan restriktionerna.
Framtidsplaner: Vill bli proffs och spela i Lyon eller PSG.
Billy Wahlgren
Ålder: 42 år
Tränar: 11-årslaget.
Spelat: Bland annat i Arlövs BI och flera andra föreningar.
Fritid: Kollar FC Rosengårds damer och MFF:s herrar.

 


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner