Intervju med damlagets nya tränare – Emra Spahiu

”Framtiden ser väldigt ljus ut”

1. Vad är din bakgrund?

Jag har varit aktiv inom fotbollen i snart 20 år som spelare. Har spelat i klubbar som bland annat Malmö FF, Mabi, FC Rosengård och Håkanstorps BK där jag fortfarande är aktiv. Jag har även de senaste två åren hunnit utöka mina kunskaper inom fotbollen, i detta fall som distriktsdomare i Skånes FF.

2. Vad fick dig att vilja träna FC Rosengårds damlag?

Ett av anledningarna till att jag ville börja träna FC Rosengårds damlag var att jag ville prova på hur det känns att vara tränare inom fotbollen. Sedan varför det blev FC Rosengårds damlag var för att jag har följt laget sedan ett par år tillbaka och insåg att laget har mycket att ge. Jag personligen trodde att jag hade något att ge laget för att de skulle utvecklas då det inte gått så bra för laget de andra säsongerna. Jag tog detta laget som en utmaning att försöka gå upp i divisioner och försöka göra laget till ett vinnande lag.

3. Hur har det gått hittills för dig personligen och för laget?

Tyvärr fick vi inte den starten vi hade hoppats på, men det beror på olika anledningar. Bland annat var laget allt för 

vana vid att spela som man gjort med tidigare tränaren och detta ville/vill jag förändra på. Nu på senare tid så har jag hunnit lära känna laget och laget mig, vilket även spelet och resultaten från de senaste matcherna är ett bevis på. Jag personligen är nöjd med hur laget spelar och det känns som att det bara kan bli bättre. Vi har under säsongen fått in ett antal nya spelare och förstärkt truppen ytterligare.

4. Vad är styrkorna respektive svagheterna med laget?

Styrkorna i detta lag är, jag understryker, den positiva inställningen hos alla spelare, att alla spelare ger 110% på träningar och matcher och att de gång på gång under varje match visar att de har mer att ge. När det gäller svagheten i ett lag tycker jag personligen inte om att diskutera detta eftersom jag anser att svagheten i ett lag varar alltid för stunden. Har man viljan att förbättras så finns det inga svagheter. Så den enda svagheten jag hade kunnat påpeka, ifall det hade funnits i detta lag, hade i så fall varit att det inte finns någon vilja bland spelarna, men så är inte fallet.

5. Hur ser framtiden ut för laget, vad har du för plan/taktik?

Framtiden ser väldigt ljus ut. Fortsätter laget kämpa som de gjort på senare tid, både på träningar och matcher, så tror jag att vi spelar en högre division nästa år. Fotboll på denna nivån hänger egentligen väldigt mycket på spelarna. Jag som tränare ska bara vägleda och hjälpa de att utvecklas som fotbollspelare. Så mina planer för framtiden är att jobba vidare på det vi har och bli ännu bättre och vinna över alla motståndare. Säger inte att det kommer bli lätt, men vi har kapacitet till att lösa det och det har jag även sett hos spelarna.

6. Vad är det roligaste med ditt tränarjobb?

Det roligaste är egentligen att få prova på olika taktiker på träningar och matcher som jag själv haft i tankarna under alla åren som fotbollspelare. Det skiljer sig en hel del mellan herrfotboll och damfotboll och det gör det ännu roligare att vara tränare eftersom jag ser det som en utmaning att träna ett damlag. Det finns ett antal spelare som är äldre än mig, men jag märker inte alls av det eftersom det råder ömsesidig respekt mellan mig och spelarna. Det roliga har som sagt bara börjat och jag hoppas på att kunna fortsätta som tränare i detta lag även de kommande åren.

 

Foto: Leyla Ömer