Intervju med Hasse

Ända sedan serien slutade förra säsongen har det pratats om den missade seriesegern, förändringarna i truppen och årets målsättningar. För att räta ut en del av frågetecknen och spekulationerna så har jag helt enkelt tagit Hasse till hjälp.
Hur gick tankarna efter sista omgången förra säsongen?
-Det var stor besvikelse efter sista matchen förra året. Att det var sådan skillnad från våren till hösten har tagit tid att smälta. Det kändes så onödigt. Så dåliga som vi var i vissa matcher tyckte jag inte vi behövde vara. Självklart starkt gjort av Höllviken som var jämna och slog oss i båda matcherna men jag vill ändå påstå att om vi varit lite närmre vårformen så hade det inte varit någon diskussion om vem som skulle upp till Division 1. Inför förra säsongen var det just jämnheten jag var ute efter. Ville inte ha någon bergochdalbanesäsong, men det blev ju så till slut ändå trots den stabila våren.
Det var en del spelare som fick gå efter säsongen, hur gick tankarna?
-När det gäller omsättningen på spelare så bestämde vi att gå skilda vägar med rätt många spelare. Vissa lämnade själv och vissa fick lämna. För oss blev det tydligt under hösten vem som var rätt karaktär för FC Rosengård och samtidigt blev det klart vad som saknades. Ingen garanti för att allt ska klaffa nu men vi har varit väldigt noga i urvalet av nya spelare. Vi har inte tagit in någon på chans utan vi har haft alla i träning och fått chans att bilda en uppfattning om spelarna både på och utanför plan. Vi har haft väldigt många på provspel men alla har inte känts rätt för oss.Vi ville ha in spelare med en bra karaktär vad gäller att sätta laget först i alla avseenden. Vara beredd att jobba hårt för lag och lagkamrater och ta ansvar på plan. Samtidigt skulle de passa in i gruppen vid sidan av.
Hur såg dina önskemål ut angående en trupp inför 2015?
-Vi kunde fyllt på truppen ganska tidigt med alla spelare som hört av sig men vi ville vara noga och valde därför att vänta in rätt spelare istället för att göra klart tidigt. Visst var vi ute efter riktigt bra spelare direkt efter serien i höstas och gick bet med en hel del tänkta nyförvärv men med tålamod, kontakter och en bra organisation har vi nu knutit bra spelare till oss.
Fanns det några positiva/ negativa överraskningar under försäsongen?
-Det finns många positiva saker från försäsongen att lyfta fram. Vi kan ta t ex Simon Ståhl, kommer från div 4 och Åkarps IF. Vi var lite tveksamma i början vid provspelet men han hade något som lockade ändå. Vi kände att där är kvaliteter som vi kan ha nytta av i hans offensiva spel. Lite väl offensiv och övermodig emellanåt men kände att det bör vi kunna få styr på. Nu efter ett par månader tycker vi att han anpassat sig bra till div 2 fotbollen. Man har inte samma tid på sig med bollen här och det är inte lika lätt att gå förbi 2-3 spelare. Simon har anpassat sig och spelar ett enkelt spel och har lärt sig när det är läge att utmana och när det är dags att släppa bollen. Han pressar de äldre rutinerade killarna. Det är kul att se!
En annan som tagit kliv från förra året är Dennis Antwi – han ser än starkare ut i år. Väldigt målmedveten och vill verkligen leverera det här året.
En joker i år kan vara Christopher Musonda – anfallare från div 5 Lunds SK. Han har också tagit för sig under försäsongen och kommit bra in i gruppen. Han har en underbar teknik och känns lite avig i sitt spel men löser väldigt många situationer där man tror han tappat bollen. Är också en riktigt bra avslutare!
Granit Sherif är spelsugen efter sin tråkiga säsong förra året då han skadade sig redan i 5e omgången och inte riktig kom tillbaka i gott skick. Nu har han fått en ordentlig försäsong och han ser både het och hungrig ut.
Glädjande är också att Valentino Lai’s rehab gått riktigt bra under vintern. Han har redan deltagit i bollträning med resten av laget. Inte i spel men i uppvärmningar och passningsövningar. Är snart tillbaka!
Egentligen skulle jag kunna räkna upp alla spelarna för alla har jobbat på bra under försäsongen och har bl a förbättrat sin fysiska status jämfört med förra året. Alla har presterat i träningsmatcherna och kan gå in och göra skillnad i matcherna.
Vilka styrkor finns det i årets trupp?
-Styrkorna i truppen tycker jag är en kombination av bra fotbollsspelare och bra karaktärer. Även ifall vi fick ihop truppen lite senare än vi önskade så tycker jag vi nått en bra stabilitet i våra senaste träningsmatcher. Det är viktigt att ha de dagar då spelat knackar. Det ger också en bra trygghet när man vill bygga vidare på det offensiva spelet.
Hur ser du på försäsongens matcher? Positivt/ negativt?
-Våra träningsmatcher har ju bjudit på ngn bedrövlig insats men också många goda insatser. Till det sämre var nog vår insats mot Kvarnby IK i MM. Det var en blek insats där vi var utan engagemang. En bra väckarklocka att inget löser sig av sig självt. Går man på halvfart så har man bjudit in motståndarna i matchen och det är svårt att komma ur det greppet under 90 min. Till det positiva är att i matchen efter så har killarna beslutat sig för att lyfta sig rejält. Förmodligen rejäl revanschlusta som gjorde att vi vann rättvist mot Lunds BK efter framförallt en strålande första halvlek och en stabil andra. Vi mötte även Eskilsminne som också lirar i div 1 – där fick vi stryk med 3-0 men bortser vi från resultatet så var det en bra insats från oss ändå spelmässigt. En del nya spelare på nya positioner och ändå bra spel och stabilt. Att vi fick revansch på Höllviken kändes också bra. En jämn och intensiv match i Turkiet där vi stod som segrare med 1-0. Vi har även skapat en hel del chanser i våra matcher och gjort mycket mål under försäsongen. Det är bra att ha i ryggen när serien drar igång.
Vilka förväntningar eller mål har du inför säsongen 2015?
-Målsättningen för säsongen är ju att vara med i toppen och kriga om uppflyttning. Vi vet att mycket måste klaffa och vi måste ha städat framför egen dörr först. Vi måste jobba hårt och jobba tillsammans både offensivt och defensivt. Kan vi göra det når vi en stabilitet som jag tror kan vara avgörande i slutändan.
Vilka kommer att bli de tuffaste motståndarna den här säsongen?
-Serien i år kommer bli jämn. Många av konkurrenterna har värvat riktig kvalitativa spelare. Lag som var bra förra året blir ännu bättre den här säsongen. Spontant måste jag säga att Karlskrona blir giftiga. De spelade bra förra säsongen och har fått in ett par riktigt heta spelare som bör lyfta dem en nivå till. Prespa har ju också många nya och även där är det spetskvalitet på nyförvärven. Nigerianen med landslagsmeriter får vi se upp med! Hässleholms IF, Torns IF och IFK Berga är starka kollektiv som säkert kommer vara med i striden om seriesegern
FC Rosengård blev tippade som seriesegrare på upptaktsträffen… Är det ett realistiskt tips med tanke på att vi fått in 14 nya spelare?
-Yes, det känns väl som att övriga tycker att det är vi och Karlskrona som ska vara med i toppen. Det är väl inte så konstigt om man tittar på förra säsongen. Vi blev tvåa och Karlskrona blev trea. Vi var väldigt stabila under våren och Karlskrona spela en fantastisk fotboll. Nog rimligt att man tycker vi ska tillhöra toppen igen. Ifall det är troligt med 14 nya spelare? Ja – svårt att svara på men själv tycker vi ju att det är bra spelare och bra killar som vi fått in i truppen. Jag tycker att vi är starkare som lag i år men självklart tar det tid att spela ihop så många nya. Vi var längre fram förra året inför premiären då killarna kände varandra sen tidigare. Nu måste vi jobba ännu hårdare för att få detta att fungera. Det är många nya som ska lära känna varandra, samt att spelarna kommer från olika fotbollskulturer och det är en utmaning att spela mer ”svenskt”.
Det medför en viss press, hur ser du/ laget på favoritskapet?
-Jag tror på killarna och det här laget för de har visat att de är ansvarstagande och vill verkligen jobba hårt för att lyckas!
FC Rosengård avverkade seriepremiären i helgen som gick och trots en man mindre i nästan en halvlek så lyckades man ta tre poäng. I och med segern så har FC Rosengård fått den starten man önskade men nu gäller det att man följer upp den på söndag när svårspelade IFK Berga kommer på besök. Den matchen startar kl 14.00, missa inte årets hemmapremiär.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *