
Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 26 september 2022 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Under tiden vi sitter och gör den här intervjun, på en bänk utanför FC Rosengårds kansli på Malmö IP, så höjer Marie Schultz sin hand till hälsning i runda slängar 137 gånger. Lika ofta småpratar hon med förbipasserande; allt från unga små lirare på väg till träningen till föräldrar med cykelkärrorna fyllda av barn som är på väg hem. Det är ingen underdrift att säga att Marie känner allt och alla på idrottsplatsen.
Till FC Rosengård kom hon för tre år sedan, men hon har varit engagerad i föreningslivet i en lång rad av år innan dess. Under 20 år i ungdomen spelade Marie basket, först i EOS, sedan i Malbas. Hon fick erfarenheter på högsta nivå, både i Elitserien och division 1.
– Det var många roliga år, berättar Marie. ”Det ger en mycket att vara med i en lagidrott.”
När hennes dotter växte upp försökte Marie därför introducera henne för basketen, men dottern hade kompisar som hade börjat spela i Lilla Torgs FF och därför blev det fotboll i stället. En sport som då var en vit fläck på kartan för mamman i fråga.
– Jag hade vid den tidpunkten aldrig tittat på fotboll överhuvudtaget, säger Marie.
Trots detta ryckte hon in som lagledare i dotterns lag och hade den sysslan i fem år. Sen bytte dottern klubb, började i FC Rosengård och Marie fick då samma uppgift i det nya laget.
– Jag är en sådan förälder som gärna vill hjälpa till. Man vet ju hur svårt det är att få frivilliga krafter.
Nu har hon några års erfarenhet av sin nya syssla, dottern spelar i U19-laget och Marie berättar att hennes uppgifter är av både administrativ och praktisk karaktär.
– Vi är två lagledare, jag och Jenny, och vi ser till att resorna är bokade och att sådant som matchställ, vattenflaskor och sjukvårdsväskor finns med på bortamatcherna. Man kan väl säga att vi är lite extramammor för tjejerna också, vi peppar dem extra om vi ser att de är lite nere. På hemmamatcherna ser vi också till att bortalaget och domarna får handdukar, frukt och dryck. Samma service som vi får på våra bortamatcher.
Efter hemmamatcherna blir det tvätt av allt använt material. Det blir en hel del timmar på Malmö IP då.
I våras vann U19-laget sin serie. De fem överst placerade lagen i den södra serien och de fem översta i den norra fick då utgöra en ny höstserie. Det betyder att man nu spelar mot flera lag man inte mött tidigare, men även att U19-laget ibland får långt till bortamatcherna.
– Vi möter Stockholmslag, vi har Piteå och vi har Umeå till exempel. Till Stockholm åker vi tåg, men till Piteå flyger vi upp dagen innan och sover över.
– Det går i ett, säger Marie och skrattar. ”Men jag tycker att jag får så mycket tillbaka. Man delar glädjen när man vinner, men man blir lika ledsen när man förlorat när man vet hur laget har kämpat.”
Civilt jobbar Marie på Trafikverket som koordinator för arbetarna på järnväg. Hon har möjlighet att flexa, är ofta på jobbet redan vid 06.30-tiden och kan därför gå hem vid 15-snåret. Något som gör att hennes många uppdrag inom föreningen går att lösa rent logistiskt.
Förutom Marie och hennes lagledarkollega finns det också tre tränare och en fysio i laget. Lagledarna har delat upp arbetet så att Jenny är på träningarna på tisdagar, Marie på onsdagar och båda två på fredagsträningen. Båda två är också med på alla matcher. Som om detta nu inte skulle räcka är Marie även kioskansvarig på A-lagets hemmamatcher.
– Jag fick frågan av Lena Videkull om jag ville hjälpa till med det och jag tänkte ”varför inte”? Då träffar man ju alla lagen och föräldrarna som hjälper till. Det är kul, man hejar och snackar. Man står där i kiosken och så kommer exempelvis Seger cyklande och hälsar glatt, det är roligt och det blir väldigt familjärt.
På matcherna ringlar köerna till idrottsplatsklassikern ”en smal grillad i bröd”, men det finns även kokta korvar och veganska burritos för den hugade. Samt drycker av diverse slag, choklad och godis. Ungdomslagens föräldrar får möjlighet att hjälpa till och för det får de en slant till lagkassan för varje arbetad match.
Den som har varit på FC Rosengårds hemmamatcher vet att flicklagen där går runt och säljer 50/50-lotter. De kostar 50 kronor och en ensam vinnare får hälften av den vinstpotten medan det säljande laget delar övriga hälften med föreningens ungdomsverksamhet. Naturligtvis är Marie med och håller även i detta.
– Jag drar bland annat vinnarna, så jag vågar aldrig köpa någon lott själv, säger hon med ett skratt! ”Men det blir en bra inkomst för lagen.”
Marie berättar att Lena Videkull ligger bakom mycket av administrationen kring kioskarbetet, med kallelser till ledare och lag.
– Det ska helst vara tre i varje kiosk. Och det är föräldrar som står där, inte barnen. De ska ju vara ute på läktarna och se matcherna!
Den här kvällen ska Maries eget lag strax börja träna. Septembersolen strålar ner över idrottsplatsen och spelarna börjar samlas för uppvärmning. Själv tonar hon ner sin insats och tycker inte att det hon gör i föreningen är så märkvärdigt, men sanningen är väl snarast den att utan sådana eldsjälar och ideella krafter som Marie Schultz skulle idrottsrörelsen stå sig slätt.
Ålder: 57 år
Gör vid sidan av FC Rosengård: Är sedan elva år även Friskis&Svettis-ledare på tisdagar. Kör träningspass på Heleneholm, cirkelgym med stationära maskiner och lite på golvet.
– Det ger mig också så mycket när folk kommer till mig och säger att det är peppande musik och att det är roligt.
Om du ska koppla av, vad gör du då?
– Då tränar jag! Det blir spinning och styrketräning. Det är min fritid att försöka få ihop träningen. På sommaren blir det sol och bad, träffa släkten och försöka njuta och landa lite. Det är väldigt intensivt när säsongen är i gång.