”Jag är stolt över att säga att jag spelar i FC Rosengård”

Han är akademiker och teknisk innermittfältare, gillar att gå ut och äta och tillbringar gärna tid i Portugal. Lär känna veteranen Philip Cascalheira som gör sin femte säsong i FC Rosengård.

Temperaturen har på bara en dag sjunkit från 12 till 2 plusgrader, kölden biter i kinderna när vi står och huttrar utanför FC Rosengårds kansli i väntan på att bli insläppta. Det är tidig kväll sent i november men nermörkt ute och om en timme ska Philip Cascalheira byta om till träningskläder för ett tufft pass på konstgräset. Men just nu står han, välskräddad och proper, och drar sin tunna kavaj tätare runt kroppen. Just att frysa är ingenting för honom, det skyller han på sina sydliga anor. Philips mamma är svenska men hans pappa kommer från Portugal. Redan som tvååring kom pappan hit i mitten på 1960-talet, då Philips farmor och farfar lämnade ett land som då var en diktatur och där det var svårt att få jobb.

– De kom först till Norrköping och fick då välja om de ville flytta vidare till Sundsvall eller till Malmö. De studerade noga orterna på kartan och kom fram till att det nog skulle vara lite bättre klimat i Malmö. Ren slump alltså. Hade de valt Sundsvall hade jag inte stått här nu, säger Philip och skrattar.

Philip Cascalheira arbetar sedan i somras som account manager på företaget Simplify som är leverantörer inom digital kommunikation. Han har flera års studier i bagaget, har en fil.kand. i ekonomi från Lunds universitet och har också läst Sport Management vid Malmö universitet. Utöver det ingår han i FC Rosengårds herrtrupp och tränar fyra dagar i veckan plus match. Trots sin ungdom är han en veteran i FC Rosengård.

– Jag och Linus Fridolf har varit här längst av alla i laget. Jag kom till föreningen 2017, det året låg vi i division 1, men vi trillade ur sen. Därefter har vi försökt komma tillbaka men nu känns det som om vi har något bra på gång. Det här året har vi fått ihop en riktigt bra grupp, vi har stor glädje i truppen och kämpar för varandra. Vi vill göra varandra bättre och rent långsiktigt, om man ska ta steget upp till division 1 så tror jag det är nyckeln till framgång.

Vi rycker av plåstret, så har vi det gjort. I senaste hemmamatchen – säsongens sista på Rosengårds IP – förlorade ni mot Hässleholm. Innan den matchen fanns det ju en teoretisk chans att ni skulle kunna gå upp i division 1, även om det också hängde på hur de andra lagen spelade.
– Vi visste ju om att inför Hässleholmsmatchen så hade vi det inte i egna händer, och det var mentalt jobbigt. Jag tycker ändå att vi gör en bra insats och vi försöker gå för det, vi har rätt bra lägen men får inte in bollen och det straffar sig bakåt till sist. BK Olympic gjorde sitt också, de vände och vann sin match i slutet. Det är tufft, men det är bara att acceptera det. Det är ju egentligen inte i den här matchen vi förlorar, det gör vi tidigare under säsongen.

Innan senaste matchen hade laget spelat sju matcher utan förlust. I våras hade ni en period med sju raka segrar!
– Ja, det har varit lite upp och ner. Vi skulle kanske ha varit lite jämnare för att vinna serien, men när vi väl är i gång visar vi hur starka vi är.

Philip berättar om en säsong som ändå varit lyckosam, man har spelat i en ny serie med nya lag att möta. Några fler stolpe in än stolpe ut hade han önskat, då hade laget kanske vunnit serien, men samtidigt konstaterar han odramatiskt att fotbollen är på det här viset. Och som lök på laxen är det bara ett lag – grattis BK Olympic! – som går upp.

– Tidigare har det alltid varit så att tvåan fått kvala, men nu har vi inte ens den chansen. Det är lite synd när vi har gjort en bra säsong till skillnad från tidigare år, vi har slutat sexa tre år i rad.

Om vi ska prata lite om dig som spelare. I en intervju har du beskrivit dig själv som en teknisk, spelskicklig innermittfältare. Gäller det fortfarande?
– Ja, det tycker jag. Jag har blivit mer offensiv med åren, tidigare har jag spelat mer defensiv mittfältare. Nu spelar jag mer framåt, går i djupet, försöker att både assistera och göra mål och det tycker jag att jag har utvecklat de senaste två åren, jag har blivit mer målfarlig.

Du blev ju matchhjälte mot Karlskrona, gjorde matchens enda mål. Och mot Berga gjorde du två mål. Och så blev du utvisad.
– Ja, det var en enkel rubrik att sätta i tidningarna: ”Philip Cascalheira i centrum i första halvlek”. Jag hann ju göra två mål men i 39:e minuten fick jag ett direkt rött kort…men vi vann matchen, det är det viktigaste.

Hur skulle du beskriva årets trupp?
– Vi har en blandning mellan yngre och äldre spelare och de yngre vill kämpa och ta för sig och visa att de ska ha en startplats, en bra mix som gör att konkurrensen blir bra och ingen känner sig för säker. Det gör att det blir bra tempo på träningarna, det har varit bra fart hela säsongen och det har visat sig på matcherna. Vi har en bra press, vi vinner mycket boll, jag tror nästan att i alla matcher har vi haft mer boll än motståndarna, vi vinner tillbaka den snabbt.

Philip är snabb med att berömma sina lagkamrater, berättar om ett gäng riktigt fina killar där samtliga spelare gör sitt bästa för att hjälpa varandra. Det är han positivt överraskad över i år. Att bygga vidare på lagkänslan och samhörigheten är något han tycker man ska fortsätta med nästa år.

Själv har han utgående kontrakt, men hoppas på en konstruktiv dialog med styrelsen inför framtiden.

– Det finns en anledning till att jag har varit här i fem år. Jag trivs jättebra. Det samhällsansvar som föreningen tar ligger i linje med mina värderingar, alltifrån jämställdhet till alla människors lika värde och att få i gång barn inom idrotten. Jag är stolt över att säga att jag spelar i FC Rosengård. Att komma ut här och träffa eldsjälar som till exempel Ahmed Zreim…det är underbara människor och den glädjen man får av dem är ovärderlig.

På lördag avslutar FC Rosengårds herrar säsongen genom att möta IFK Karlshamn på bortaplan. Tabelläget är sådant att man kan bli tvåa i serien, vid vinst och om inte Hässleholm vinner sin match. Och en andraplats är något man absolut strävar efter.

– Vi vill avsluta snyggt, så den matchen ska vi bara vinna, gå ut och göra jobbet så får vi ta en välbehövlig ledighet sen.

Fakta: Philip Cascalheira

Ålder: – 26. Jag är bland de äldre, även om jag i sinnet känner mig som en 18-åring. Men kroppen säger att jag är 26…

Bakgrund: Började som sexåring i Bunkeflo IF, gick därefter som sextonåring till Trelleborgs FF. Spelade ett år i ungdomslag innan han blev uppflyttad till A-laget. Kom till FC Rosengård 2017.

Fritidsintressen: Golf. Umgås med nära och kära, familj, flickvän. Gillar att gå ut och äta, gillar att resa till Portugal.

De senaste inläggen: