
Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 26 mars 2022 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Det är en bra dag för att träffa Teagan Micah – dagen efter semifinalvinsten mot Eskilstuna i Svenska Cupen. Solen värmer gott inne i VIP-lokalen på Malmö IP och 176 centimeter Micah, som hittills har hållit nollan i årets alla tävlingsmatcher, hugger in på lunchen som serveras efter dagens träning.
Själv tycker hon inte att just det där med att hon hållit buren stängd är särskilt märkvärdigt.
– Jag gillar inte att jinxa det, det är en bra laginsats som har tagit oss till finalen och väldigt kul att vi ska få spela den på hemmaplan. Det var riktigt skönt att vara ute på plan igår, jag tyckte vi gjorde en bättre laginsats än motståndarna och vi dominerade matchen även om vi kunde ha gjort några fler mål. Men det var ju också någon sista-minuten-ändring i line up-en och jag tycker tjejerna hanterade det väldigt bra ute på plan. Det var väldigt professionellt och nu är vi i finalen!
– Och det kommer att bli en kvalitativ match med två så bra lag. Jag hoppas verkligen att det kommer stor publik!
Det har gått sju månader sedan Teagan flyttade till Sverige, men å andra sidan har hon varit hemma i Australien två av dessa, dels för att det var julledigt, dels för att hon därefter spelade med ”The Matildas”, landslaget där hon vaktar stolparna. Hon håller fortfarande på att acklimatisera sig, men är snabb med att säga att hon trivs väldigt bra i Sverige.
Du spelade ju en period i Norge och jag har läst att du tyckte att Norge var ett väldigt vackert land, vad tycker du då om grannlandet?
– Jo, för att vara ärlig – jag tycker fortfarande att Norge är väldigt vackert, men jag trivs mycket bättre här i Sverige! Det är så viktigt att ha ett socialt liv utanför fotbollen också, här går vi ut och fikar och äter frukost tillsammans, vilket är en kultur som liknar den hemifrån. I Norge var det mest att man tränade och sedan åkte hem. Det kan förstås bero på att vi har fler internationella spelare. Men jag är ett stort Sverige-fan!
Teagan Micah föddes i oktober 1997 och växte upp i Moe, i sydöstra Australien, två timmars bilfärd från Melbourne. När hon var tio flyttade familjen, som förutom föräldrarna består av två äldre systrar, till Brisbane längre upp på östkusten, eller solkusten som den kallas.
– Warmer, nicer, much better, är Teagans enkla förklaring till flytten.
Och det är klart, kommer man från ett område med en medeltemperatur på 26 grader i vattnet just när vi i Sverige lider som mest under kung Bore, så är det fullt förståeligt att man tycker att det svenska vårvädret inte är varmare än att man kan ha långkallingar under shortsen på matcherna! Även om man också sparar benen på det sättet.
Teagan började spela fotboll som nioåring. Tre år senare började hennes målvaktskarriär.
– Jag visade mig vara orädd som ung, och har man en ung spelare i sitt lag som inte är rädd – ställ henne i mål! Det är väl så det fungerar. Dessutom så växte jag fort då och hade växtvärk i knäna. På grund av att jag då inte kunde springa så mycket så blev det helt naturligt för mig att stå i mål. Och så gjorde jag bra ifrån mig och då blev det en fortsättning. Jag tror inte att så många bestämmer sig för att bli målvakter, det bara faller på plats efterhand. Vilken av ungarna är modigast, liksom?
Hon tränade mycket med killar vilket hon beskriver som bra för hennes utveckling. Åren gick, hon spelade i några olika föreningar. Efter en sexmånaderssejour i Sydney bytte hon kontinent, flyttade som 18-åring till USA och Los Angeles för studier på världsberömda UCLA mellan 2016–2019. Där tog hon sin Bachelor i psykologi och fick en fantastiskt fin statistik som spelare – första året spelade hon varje minut i varje match och höll nollan i nio matcher för att nämna något. Men hur var det att komma som familjekär tonåring till en världsdel långt hemifrån?
– När jag tänker tillbaka på det så var det bara med stor entusiasm jag flyttade. Jag blev kastad ut på djupt vatten, men jag kom dit som en lagspelare och har du ett lag så har du automatiskt vänner och folk du kan hänga med. Det blev en mjuk övergång och att gå på college är det bästa beslutet jag har tagit.
Inte minst för att matchningen var så bra.
– Jag spelade matcher torsdagar och söndagar och att spela så mycket är bra för utvecklingen. Det är så svårt att göra träningar matchlika, så att spela många matcher var bra helt enkelt.
Under collegetiden blev hon också uttagen till The Matildas och kom med som tredjemålvakt i VM 2019.
– Som målvakt bidar du din tid, du spelar ju aldrig före den ordinarie landslagsmålvakten, det är en tight tävling mellan oss tre målvakter. Man har inte samma chans till matchning som utespelare har.
Men låt oss nu återvända till den skälvande varma sommaren 2021. I OS-slutspelet som hölls i Tokyo med omnejd gav den svenske förbundskaptenen för Australiens landslag, Tony Gustavsson, Teagan förtroendet att vara förstemålvakt. Inför den turneringen hade hon sammanlagt 5 A-landskamper, ingen gigantisk erfarenhet på högsta nivå med andra ord.
– Jag gick från nummer tre till nummer ett på bara någon månad. Det var en hård tävling och en galen tid. Tony var fullständigt transparent och vi pratade hela tiden, han berättade för oss målvakter hur tight det var och att vi gjorde hans jobb väldigt svårt. Och när det blev jag som fick förtroendet blev jag fullständigt chockad, men det var en bra känsla.
Det blev en spännande sommar för Teagan och hennes lagkamrater. I öppningsmatchen mot Sverige förlorade laget, men sen blev det vinst mot Nya Zeeland och oavgjort mot USA innan det var dags för den extremt spännande kvartsfinalen mot Storbritannien. Det var en match som böljade fram och tillbaka, men där de flesta nog trodde att brittiskorna skulle gå segrande ur striden. Men i den sista spelminuten kvitterade Australiens Sam Kerr till 3–3 och förlängningen var ett faktum. En förlängning som innehöll allt – bland annat räddade Teagan en straff och blev matchhjälte när laget vann.
I semifinalen var dock Sverige för starka och i matchen om tredjepris tog USA revansch. En stark olympisk sommar lönades sålunda med en fjärdeplats. Och därefter for hon hem och packade väskorna inför resan till Sverige och FC Rosengård.
Du hade ju redan en lagkamrat från landslaget, Charli Grant, här i FC Rosengård. Hur stor roll spelade hon i att du tog beslutet att komma hit?
– Ingen alls faktiskt, för det lustiga är att jag inte kände henne överhuvudtaget innan OS i Tokyo då vi möttes på landslagslägret! Jag hade varit i USA och gått på college och hon är några år yngre än vad jag är så vi hade inte spelat ihop i ungdomslandslagen heller. Men jag pratade med många andra om FC Rosengård och jag har vänner som har spelat här tidigare, så jag visste att det var en kvalitetsklubb jag skulle gå till.
I FC Rosengård – och då menar vi genom hela föreningens historia, oavsett namn – finns en lång tradition av att ha utländska målvakter. Stephanie Labbé från Kanada, dessförinnan Erin McLeod, också hon från Kanada. Vi har också sett Thóra Helgadóttir från Island och Tine Viskaer från Danmark vid sidan av de lokala förmågorna Zećira Mušović, Caroline Jönsson och Elisabeth Leidinge. I år är det en trio bestående av Teagan Micah, Somea Polozen och Angel Mukasa som tränar tillsammans, drillade av målvaktstränaren Kenneth Mattsson.
Hur ser ett vanligt träningspass ut för er del?
– Det beror lite grand på hur lång tid vi har med Kenneth. Ibland är det 20 minuter, ibland är det 40, det beror på hur träningen är upplagd, vad som ska göras under passet och när de behöver målvakterna för spelövningar. Det är nog det enklaste sättet att förklara det. I början av veckan kan det vara tekniska övningar som vi behöver träna på, men inför match finns det mycket som vi jobbar med, beroende på vilket lag vi ska möta.
Avslutningsvis Teagan, om du skulle ge ett råd till en ung tjej som vill satsa på målvaktsrollen, vad säger du då?
– Jag skulle nog säga åt henne att vara modig i det hon gör!
– Och tänk på att det inte är hela världen om du gör ett misstag, det är trots allt bara en match. Det är ofta så att målvakter blir straffade om de begår ett misstag, på ett sätt som utespelare inte alls blir. Det kan vara en tung börda att bära, särskilt om du är ung. Så bara kör på! Och jag tror att alla målvakter har varit med om det. Jag har därför stor sympati med andra målvakter för det är verkligen en svår position vi har. Det är ju enkelt som åskådare att sitta och tycka att ”hon skulle gjort si eller så”. Känner du till ”The man in the arena”, Theodore Roosevelts berömda tal? Kolla gärna upp det annars, där finns det ett riktigt bra citat som hänger ihop med det här. Alla har ju åsikter från läktarplats, men inte förrän det är du som är i positionen på plan har du något att säga till om. Och jag tar kritik från min målvaktstränare alla dagar i veckan, men vad andra tycker bryr jag mig faktiskt inte om.
Ålder: Fyller 25 i oktober
Om Australien:
– Folk fattar inte riktigt hur stort det är. Det tar fem timmar att flyga från Brisbane till Perth, lika lång tid som det tar att flyga från kust till kust i USA. Det visar hur stor kontinenten är.
Vad gör du en träningsfri dag?
– Dricker kaffe med lagkompisarna! Går en skön promenad på morgonen, gör en härlig frukost, går till stranden om vädret är bra. Förvisso är våra stränder i Australien lite bättre – om du ursäktar – men stranden är ju härlig oavsett. Det är lite kallt att bada här dock!
Favorit-fikaställen?
– Café Rost och Café Nostra!
Ser fram emot:
– Att damallsvenskan ska komma i gång och VM i Australien 2023!
Modeikon!
– Haha, ja det är vad Charli brukar kalla mig! Men det stämmer, jag är intresserad av kläder och mode.
En hälsning från Teagan:
– Jag vill tacka alla som sponsrar och hoppas många vill komma och titta på våra matcher. Jag hoppas vi kan vinna allsvenskan i år igen!