Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 28 april 2022 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
När Tina Lindqvist var sex år tog hennes lekkamrat med henne på en träning med Malmö FF:s fotbollsskola. Det blev kärlek vid första ögonkastet och mer än fyrtio år senare – via ungdoms- och seniorspel, lagledarjobb och medicinskt dito – är Tina fortfarande engagerad, nu som sjuksköterska i FC Rosengårds damlag.
Det var ursprungligen på Rosengård Norra IP som den unga Tina tillbringade mycket tid, både hennes pappa och bror var engagerade i MBI. Eftersom den föreningen inte hade flicklag blev det i stället Malmö FF som blev hennes lag, ett lag utan mikrolokal förankring som engagerade spelare från hela staden.
– I mitt lag fanns det spelare från Limhamn, Arlöv, Klågerup, Husie och Rosengård, vi kom från hela Malmö och möttes i fotbollslaget – jag fick vänner som jag förmodligen inte hade träffat annars. Vi hade väldigt roligt tillsammans och jag umgicks mycket med mina fotbollskompisar.
Som flicklagsspelare öste Tina in mål som anfallare och innermittfältare, tre år i rad blev hon den bästa målskytten av alla föreningens tjejspelare.
– I elvamannaspelet var jag också målfarlig, minns hon. ”Jag spelade både innermittfältare och anfallare. Sprang som en galning. Jag spelade också i Skånelaget då.”
På den nivån fick Tina en ungdomstränare som hette Jan Bjerkenlöv, en färg- och viljestark person som satte stora spår och som hon hyllar för det oerhörda engagemang han hade för flickfotbollen.
– Jag hade Jan som tränare i fem år och då blev vi verkligen ett lag som höll ihop. Det var ett väldigt duktigt lag, vi vann bland annat Stockholm Soccer Cup, tog oss till semifinal i Gothia Cup och kvalificerade oss därmed till SM. Som vi också vann något år. Jan tog ut oss på fantastiskt mycket; läger, cuper, resor, Han körde oss överallt, hämtade och lämnade spelare som behövde det, han la verkligen ner sin själ för oss på alla sätt. Min mamma har också varit ett enormt stöd och den största supportern genom åren. Hon skjutsade mig till alla träningar och matcher och jag tror inte hon har missat en enda match som jag spelat på hemmaplan.
Som 16-åring blev Tina uppflyttad i A-truppen och tränare vid den tiden var Ulf Bergquist.
– Det var verkligen tuffa tag, men en proffsighet som var enorm. Det var hög kvalitet på träningarna, vi fick träningskläderna tvättade – bara en sådan sak – och inställningen från spelarna var fantastisk. Ulf ställde höga krav på oss, han brukade säga att den enda gången man fick utebli från en träning eller match var ifall det gällde ens eget bröllop. Men jag hade ju med mig det från tiden i Jans lag, ambitionen och den höga träningsnärvaron, man var skolad i det. Det fanns en stor glädje och vilja att ta ut sig och prestera, och så det fantastiska kamratskapet, allt det som fotbollen ger.
Vinnarmentaliteten som fanns i gänget var häftig att få ta del av minns Tina och räknar upp alla de profiler som spelade i den tidens representationslag; Bonny Madsen, Karina Sefron, Eva Zeikfalvy, Malin Lundgren, Lena Videkull, Elisabeth Leidinge…tunga namn som alla representerade sina landslag i många mästerskap.
– Jag minns att ”Uffe” Bergquist sa: ”Klivet för att ta sig in i Malmö FF:s startelva är större än att sen komma med i landslaget”.
Den allsvenska debuten gjorde Tina på hemmaplan mot Öxabäck, ett av den tidens mest framgångsrika lag. En debut som tagen ur ett Åshöjden-avsnitt.
– Jag blev inringd på morgonen eftersom någon av spelarna hade blivit sjuk. Det var seriefinal och ställningen var 2–2 med en kvart kvar att spela. Då blev en spelare skadad och jag blev inbytt, fick en passning av Lena Videkull, tog emot och sköt i krysset bakom deras målvakt Marina Persson som då var landslagsmålvakt. Vi vann matchen. När jag kom hem på kvällen kunde jag se händelsen på Sportspegeln och dagen efter kunde jag läsa om det i tidningen. Det hör till saken att på den tiden var det inte vanligt med tevebevakning på matcherna.
En resa genom Tinas fotbollsliv är också en resa med många olika tränare som alla, var och en på sitt vis, har format hennes fotbollsidentitet.
– Med Ulf Bergquist kom inställningen och proffsigheten; han pratade om vikten av sömn, kost, vätska och förberedelser. Deval Eminovski visade oss vitsen med att ha god fysik, vi löptränade mycket. Anneli Andersson var lugn och proffsig, det kändes som stabila och harmoniska år med henne. ”Uffe” Larsson hade glädjen och passionen och kluriga spelsystem. Han satte ihop laget med en tanke utifrån de olika kvaliteter som spelarna besatt. Han hade en enorm humor och kunde verkligen få en laddad för match. Lena Videkull kom med sin proffsighet från eget spel.
Parallellt med spelandet hade Tina utbildat sig till sjuksköterska och valde jobb utifrån fotbollen, arbeten som kunde passa med träningstiderna.
– Jag jobbade ofta natt vilket gjorde att jag kunde vara med på de flesta träningarna. När jag fick jobb på Vårdkedjan på Barkgatan fixade min chef så att jag kunde cykla från jobb 16.30, då trampade jag i väg till Stadion, var ombytt på plan 17.00, tränade till 18.30, var tillbaka på jobb 19.00. Därefter jobbade jag till 22.00. Det var jättetacksamt, min arbetsgivare ställde verkligen upp för mig på det sättet. De försökte också ordna så att jag jobbade mest dagtid. Det fanns ju inget alternativ till att inte jobba heltid då, för det fanns inga pengar i fotbollen.
Under Tinas tid som spelare kom det ändå en liten skärv i lönekuvertet, en mycket marginell summa men en aning om vad som skulle komma, en start på den stora satsningen att få helprofessionella spelare.
– Vi fick de första kontrakten som innebar ersättning, detta var i slutet av 1990-talet. Man fick 1000 kronor om man var ny, 3000 om man spelade allsvenska matcher och 5000 om man var landslagsspelare. Detta på årsbasis! Vilka framsteg det har gjorts sedan spelarna fått möjligheten att bli proffs. Att spelarna får erkännandet och förhoppningsvis kan lägga undan lite pengar, åtminstone de som är ute i de stora ligorna. Många av tjejerna är smarta och gör något parallellt, de pluggar under sin tid i föreningen. Jag tror att det är bra, man behöver något annat också, så att det inte bara är fotboll hela dagen.
– Kolla bara på FC Rosengårds matcher idag, kolla landslaget, vilken kvalitet. Visst, vi var jätteduktiga på min tid också, men dagens fotboll – vilken snabbhet, vilken teknik. Titta på vår egen Bea Sprung som bara kommer in och tar för sig i allsvenskan, vilken spelbegåvning!
Ja, ni hör engagemanget, eller hur?
Men tillbaka genom minnenas allé nu. Tjugofem år gammal, efter säsongen 1999, hade Tina inte längre motivationen som skulle krävas för att slåss om en plats i A-laget.
– Man kan säga att så länge passionen var kvar, så länge spelade jag.
Inte gick hon hem och lade sig på sofflocket efter att den egna karriären var slut. Nej, på direkten blev hon lagledare för B-laget och året därpå kom frågan om hon kunde tänka sig att bli lagledare för A-laget, då med gamla spelarkollegan Lena Videkull som tränarkollega. Tina var inte sen att tacka ja.
– Vilket betydde att jag var på Stadion lika mycket som tidigare. Jag packade material till matcherna, tog hand om det medicinska, hade ibland ansvar för det akuta omhändertagandet på våra bortamatcher, administration med flygbiljetter, bokning av måltider.
Och som en trygg ledare har hon därefter stått kvar, med olika uppdrag, medan olika tränare genom åren har kommit och gått. Efter Lena blev det bland andra Anders Johansson (numera assisterande förbundskapten för Brasiliens damlandslag), Jörgen Pettersson (numera sportchef i Kalmar FF, tidigare assisterande förbundskapten för Nigerias damlandslag) och Martin Sjögren (numera förbundskapten för Norges damlandslag)* som kamperade ihop med Tina genom åren.
– Så blev jag gravid, min äldste son föddes 2006. Jag sa då till Jörgen att jag inte kunde vara lagledare längre och följa med på bortamatcherna. Då frågade han om jag inte kunde vara kvar som sjuksköterska och stötta laget med det medicinska utifrån min kompetens. Så fick det bli. Och så började vi göra undersökningar med spelarna och med tiden blev jag koordinator för den biten. I takt med att vi utvecklat tränarstaben har det blivit mer och mer specialiserat, nu görs exempelvis screeningar av spelarna årligen, det kollas EKG och tas järnprover bland annat.
I början av 2000-talet hade Tina tillsammans med andra före detta spelare, såväl damer som herrar, gått tränarutbildning i föreningens regi. En annan hyfsad backspelare, Stefan Schwarz, fanns förresten med i det gänget.
– Vi gick Steg 1 och Steg 2. Jag minns att Stuart Baxter också var med och han började så småningom träna AIK:s herrar medan jag började träna LB07:s 06-lag, haha!
När hennes äldste son började spela fotboll fick Tina nämligen frågan om hon kunde tänka sig att bli tränare i hans lag och så började en femårig sejour där hon förmedlade alla de kunskaper hon själv fått genom åren. Det var väldigt roligt att få följa killarnas utveckling.
– Men när han fyllde 13 så slutade jag, det var dags att avsluta när han kom in i tonåren och föreningen har en strävan om att därefter ska lagen ha externa tränare som inte är föräldrar, vilket jag tycker är bra.
Idag är Tina FC Rosengårds sjuksköterska och är ”bara ett telefonsamtal bort” när någon spelare eller ledare behöver ta del av hennes kunskaper.
– Tiden jag lägger ner är helt olika, vecka för vecka. Under tiden med pandemin har det blivit extremt mycket, inte minst med alla tester. Det gällde att följa med i alla beslut, riktlinjer och rekommendationer som kom från Folkhälsomyndigheten och från fotbollförbunden. Hela första året var det mycket administration kring vilka restriktioner som gällde och vilka förhållningsregler som gällde.
Hur ser du på framtiden, hur länge fortsätter du ditt engagemang?
– Jag säger som Malin Lundgren, det är en ynnest att få vara med! Utvecklingen har gått så snabbt och så länge man får vara med så är det kul.
Men om du nu skulle försöka summera ditt fotbollsliv i föreningen, vad har du fått med dig genom åren?
– Jag har ju fått med mig så enormt mycket från fotbollen! Kamratskap, glädje, politik, jämlikhet – det är livet! Och vännerna! Liksom det här med föreningslivet, att man är en föreningsmänniska. Från det stora till det lilla. Den är också en trygghet, fotbollen har alltid funnits där, i med- och motgång.
Och att föreningen hon började i som liten numera heter FC Rosengård ser hon nästan som ett tecken.
– Alltså, jag är ju uppvuxen på Rosengård! Vi bodde vid gården bredvid Zlatan innan vi flyttade till Bennets väg. Och min mosters man var med och byggde om MBI:s klubbstuga. Jag var mycket på den idrottsplatsen när jag var liten. Kollade på A-lagsmatcher, var med och grillade hamburgare, kände stämningen. Tänk så många människor jag lärt känna tack vare fotbollen!
_____
*Hon skulle ju aldrig säga det själv, men att herrarna fått så fina uppdrag som förbundskaptener kan ju ha med att göra att de lärt sig mycket av Tina!