”Jag hoppas att jag snart kan vara med och hjälpa laget igen”

Den 17 oktober i fjol var ett dygn som var tryfferat med allt livets bästa för FC Rosengårds Jessica Wik. Hennes lag skulle spela match på bortaplan mot Piteå och den skulle höggravida Jessica självklart se på teve, men först skulle hon och hennes man Andreas ta en cykeltur till ett café de gillar. Nu är det ju två idrottspersoner vi har att göra med, så det var ingen vanlig liten söndagstur, nej, en rejäl runda på mountainbikes till Vismarlövs bagarstuga i Klågerup blev det. En runda som tar en timme åt vartdera hållet.

– Vi visste ju att det var en vecka kvar till beräknad födsel och vi gillar att vara utomhus, så vi sa lite på skoj att om vattnet skulle gå så skulle vi bara cykla in till förlossningen skrattar Jessica.

Efter lunchen var det dags att cykla hem för att se matchen, en match som inte Jessica trodde skulle bli avgörande i det läget, eftersom det krävdes att FC Rosengård skulle vinna mot Piteå och Häcken skulle tappa poäng mot AIK på bortaplan för att det skulle gå vägen.

– Men när vi var på väg ut till cyklarna för att ta oss hem gick vattnet, så vi fick ringa förlossningen och fråga vad vi skulle göra. Jag hade inga värkar så de var kolugna och sa bara att vi skulle cykla hem och komma in till dem för kontroll, så det gjorde vi. Då missade vi också stora delar av matchen, vilket var lite segt, men vi följde liverapporteringen.

Och under tiden som paret Wik var på kontroll tog FC Rosengård SM-guld genom sin 2–3-seger samtidigt som Häcken spelade oavgjort. Allt såg bra ut på kontrollen och en tid bokades in till klockan 06 morgonen därpå.  Det i sin tur innebar att Jessica och Andreas kunde vara på plats när de nyblivna svenska mästarinnorna kom hem till Malmö IP klockan 12 på natten.

– Det var så kul att få vara med och fira med laget! Jag tänkte som så att om jag skulle behöva åka in så ligger ju sjukhuset bara runt hörnet härifrån. Men vi gick hem vid 2-snåret, då hade jag fått lite förvärkar. Ett par timmar senare fick vi åka in. Och sen kom Lucas klockan 11.

Jessica ler stort vid minnet åt ett dygn som varken hon eller Andreas kommer att glömma.

Nästa vecka fyller Lucas sju månader och varje dag lär han sig nya saker. Han har börjat krypa och äta mat och gör framsteg hela tiden. Man kan med fog säga att han växer upp i omklädningsrummet och det finns många barnvakter inom räckhåll.

– Det är ju en helt ny värld, att ha en annan person att tänka på. Innan har jag kunnat tänka mycket på mig själv, men nu är det verkligen ett helt annat fokus. Vi måste alltid ha koll på honom i första hand. Och det har gått jättebra. Min man har varit hemma mycket och redan efter två veckor började jag träna.

Jessica kom då på ungefär hälften av veckans träningar med föreningen och körde bålstabilitet och knipövningar. Allt funkade fint de första två månaderna, hennes kropp svarade bra och hon hade inte alls ont efteråt. Det medicinska teamet och Jessica hade tillsammans gjort en plan på hur och när hon skulle stegra sin träning och man hade kollat upp den forskning som finns.

– Men när jag skulle börja vara med på passningsövningar och possession utan kontakt så kom det smygande. Jag trodde först det var träningsvärk i musklerna, men så började det stråla ut från ryggen och ljumskarna under en träning och då fick jag kliva av. Så sedan februari har det varit ganska tufft vad det gäller den biten.

Teamet kring Jessica vet inte riktigt orsaken, men man tror att smärtan kommer från bäckenet. Diverse expertis är inkopplade på fallet. Hon har inte ont i vardagen, utan bara när hon ska komma i gång med vissa övningar på plan, som riktningsförändringar eller springa max.

– Det har varit jobbigt och segt med den biten och det är ju lite stressande nu när matcherna börjar rulla på. Eftersom det gick så bra i början så hade jag trott att jag skulle kunna vara tillbaka när serien startade. Och nu kan jag inte riktigt se när jag kommer tillbaka, så det är förstås tufft. På ett sätt känns en come back långt borta, men samtidigt så kan det ju också vända så att jag kan börja träna på ordentligt. Samtidigt är det inte ovanligt att det tar tid. Man letar efter en quick fix och det är frustrerande.

De är inte många, men de finns, elitfotbollsspelande kvinnor som fött barn och sedan återkommit till samma höga nivå som innan. Elin Rubensson är en, Sara Björk Gunnarsdottir en annan och Kristine Minde en tredje. De och ytterligare några andra har Jessica haft som speaking partners i sin egen process.

FC Rosengård har numera en graviditetspolicy som kan vara till hjälp för spelare som väljer att skaffa barn under pågående karriär.

– Jag tror att föreningen har utgått från mig som exempel, de var jättetydliga och bra på att fråga mig hur jag ville ha det och vad som funkar för mig. Det hela får utgå ifrån vad individen själv vill och det är jätteskönt att det finns en sådan policy så att man vet att det kan funka. I mitt fall så ville jag komma tillbaka så snabbt som möjligt, men vissa kanske känner att de behöver mer tid och vill vara hemma längre. Jag tycker att det känns väldigt öppet med den policyn.

– Det är skönt att det finns möjligheter att skaffa barn och sen komma tillbaka för de som vill det. Man vet ju om att man inte kommer att kunna spela matcher på ungefär ett år, så det är förstås en avvägning. Sen ska man ju veta att det går jättebra för vissa, men det kan vara tufft beroende på hur kroppen svarar. När jag kommit igenom min process kan jag kanske hjälpa någon som har samma problem som jag haft.

Vi byter ämne en stund. Jag refererar till till ett reportage vi gjorde med Jessica när hon kom till föreningen 2019. Då sa hon att hon förväntade sig en bra träningsmiljö och att föreningen skulle hålla den standard som man förväntar sig av en storklubb i Sverige. Hur har man levt upp till förväntningarna?

– Jo, jag tycker att det har varit jättebra. Det är ju så att klubben har höga krav på sig själv och även utifrån och jag tycker att vi lever upp till det på det sättet vi tränar och hur vi värvar spelare. Hur filosofin är och hela klubbens ambition om att vara bäst i Sverige. Det tycker jag är viktigt.

Rent fotbollsmässigt – flera av spelarna har ju blivit omskolade vad gäller positioner de senaste åren – nu senast är Ria Öling ett exempel, är Jessica fortfarande inställd på att spela ytterback när hon kommer tillbaka?

– Jag tänker att jag passar bäst som ytterback, eller wing back, jag skulle nog bli väldigt förvånad om jag hamnade någon annan stans, haha.

Vi träffas en fredagseftermiddag på Malmö IP, några timmar innan FC Rosengård ska ta emot skånska rivalerna Kristianstads DFF på hemmaplan.

Det är full verksamhet på kansliet med alla uppgifter som en hemmamatch innebär. Efter intervjun ska Jessica vara med på uppladdningen med gänget. Hur ser hon på sin egen roll där?

– Just nu är det lite jobbigt att kolla på matcherna om jag ska vara ärlig, bara för att jag så gärna vill vara med. Men jag gillar att peppa spelarna innan de går ut, high fiva med passion. Min roll är peppande, spark i baken, nu kör vi!

Avslutningsvis då, hur ser närmaste framtiden ut?

– Jag testar mig fram och hoppas på att det snart ska vända. Just nu kan jag vara med på passningsövningar och springa. Jag hoppas att jag snart kan vara med och hjälpa laget igen.

Fakta: Jessica Wik

Ålder: 30 i år

Kom till FC Rosengård: 2019, då från Arsenal.

Uppväxt: Åby i Östergötland. Klassisk fotbollsort där bland annat förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericsson och hans son Håkan Ericsson, även han förbundskapten, hade sina bopålar.

Landslag: Spelat 61 A-landskamper för Sverige. Spelat i VM och OS.

Namnet: Både Jessica (tidigare Samuelsson) och Andreas bytte efternamn när de gifte sig. Wik kommer från Andreas mamma.

Wellness by Wik:
– Det är ett företag som jag och min man har tillsammans. Vi håller på med personlig träning, framför allt online, min man håller gruppträning och PT-träning live också. Människor som vill ha hjälp med träningsupplägg vänder sig till oss, vi anpassar efter hur individen vill ha det och på vilken nivå. Jag håller mest på med redovisningen. Vi är båda jätteintresserade av träning och älskar den livsstilen.

De senaste inläggen: