”Jag vill motivera andra kvinnor att ta plats”

Det formligen sprudlar om Nabila Garchi, en av deltagarna i Football for Lifes ledarskapsprogram när hon berättar om vad utbildningen betytt och betyder för henne. Ja, hon tycker faktiskt att hon fått ut så mycket hittills att hon skulle vilja gå samma utbildning en gång till – och kanske då som ett stöd för de nya deltagarna! 

Men vi tar det från början!

Nabila är sjutton, på det artonde, bor på Kirseberg och studerar naturvetenskapligt program på Malmö Latinskola. På fritiden är det kampsport som är det huvudsakliga intresset.

– Jag gymmar mycket, specifikt tyngdlyftning och jag har gått på thaiboxning, kickboxning och MMA*. Det sistnämnda är en sport jag gillar, men jag ska ta en paus nu eftersom jag vill fokusera mer på studierna nästa läsår.

Via en vän som nyligen hade gått kursen kom Nabila i kontakt med Football for Lifes ledarskapsutbildning.

– Hon berättade så entusiastiskt och härligt, om hur man får lära sig att vara självständig men ändå får mycket gemenskap. Så jag skickade in min ansökan, faktiskt en dag för sent men det gick bra ändå. Jag blev antagen och möttes av en mycket välkomnande atmosfär, jag fick lära mig mycket redan första dagen. Och Jenny Sjöstrand från Football for Life är en så bra ledare att man längtar efter träffarna, hon vill verkligen ens bästa och gör det så speciellt.

Nabila berättar att hon blev ganska chockad när hon fick lära sig att det inte är så jämställt i samhället som man tror.

– Jag reagerade starkt på det. Och det var mycket intressant att lära sig om skillnaden på en chef och en ledare.

– Och så vill jag vara tydlig med att det inte är fokus på fotboll alls, trots att det är en fotbollsklubb som arrangerar utbildningen, utan det handlar om att förstärka självständigheten hos kvinnor. Och något som blev viktigt var att ja, jag kan ha en förebild, men jag kan också bli en förebild. Det är väldigt allmänbildande och som deltagare får man också träffa flera fantastiska kvinnor som är förebilder.

Hur ser då gruppens sammansättning ut? Nabila berättar att flera i gruppen har gått på boxning, någon har tränat fotboll och några har inte alls sysslat med någon specifik sport men vill bli ledare ändå.

– Och själv tänkte jag i början att ett ledarskapsprogram kan vara jättekul att delta i, mer som för att lära mig själv något men så upptäckte jag att vi är i helt olika åldrar i vår grupp. Vissa har barn och vissa går på gymnasiet, ja några till och med i högstadiet. Men de är så mogna så man tänker inte på åldersskillnaden. Och vi lär oss av varandra, vi delar ofta med oss för vi känner oss så trygga i gruppens atmosfär. Vi kvinnor lär oss att ta plats i samhället och det är väldigt motiverande att göra det.

Hur ser då en vanlig träff ut i ledarskapsprogrammet och vad gör man egentligen? Svaret är att ingen gång är den andra lik. Och de geografiska platserna för träffarna varierar.

– En gång var vi till exempel i Turning torso och då började vi med att alla fick ta bilder på utsikten. Sen var det fika, vi brukar alltid ha smörgåsar och dryck innan det är dags för föreläsning eller någon fysisk aktivitet. Vi pratar, diskuterar och lyssnar. Vid ett tillfälle hade vi ett prova-på-tillfälle med thaiboxning och då var det många som blev sugna på att börja för att träningspasset var så inspirerande. Det är verkligen jättehärlig stämning. Alla pratar med varandra och vi har lyckats skapa ett inkluderande klimat.

Ledarskapsutbildningen är gratis, spänner över ett år och man träffas ungefär en gång varannan vecka. I Nabilas grupp är det mellan tio och 20 deltagare vid varje tillfälle.

– Träffarna är ungefär två timmar långa. Ibland har vi träffats på helgerna också. En gång hade vi en konsult som föreläste; hon berättade om hur hon hade gått från att vara anställd till att själv starta upp ett företag, en jättebra förebild. Och vi har haft en psykolog som höll en föreläsning om både det psykiska och det fysiska.

På vilket sätt tror du att den här utbildningen kan vara av nytta för dig i framtiden?
– Jag vill jättegärna bli pilot, men samtidigt så vill jag jobba utomlands, kanske med volontärarbete. Jag skulle också kunna tänka mig att bli ledare inom kampsporten när jag blir lite äldre, kanske utbilda yngre idrottare. Och då kommer jag att ha nytta av allt jag lärt mig. Både inom sport, och ute i arbetslivet. Och kanske är jag en framtida ledare i det här programmet, jag vill jättegärna motivera andra kvinnor att ta plats!

____

*MMA betyder Mixed Martial Arts och är en sport med fullkontakt.

Fakta: Nabila Garchi

Ålder: Snart 18

Bakgrund: – Mamma är finsk och pappa tunisisk så jag är hälften av varje. Jag förstår arabiska, men pratar inte språket. Däremot är jag flytande i finska, svenska, engelska och franska. Vi i familjen flyttade till Malmö från Stockholm för fem år sen. Mamma tyckte så mycket om landskapet att hon gärna ville flytta ner hit.

Historisk! Något som Nabila gör – och som de facto är historiskt – är att hon genomgår Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning C.

– Ja, vi är en grupp med enbart kvinnor som går den utbildningen. Det känns väldigt trevligt och empowering!

De senaste inläggen: