”Man måste verkligen göra sitt bästa på varje träning!”

Det är dagen efter FC Rosengårds vinstmatch mot Uppsala IK. Segersiffrorna skrevs till 5–2 och solen skiner så starkt över Malmö IP att vi får sätta oss i skuggan på läktaren under pratstunden med Karin Lundin.  Hon har just deltagit i dagens träningspass av olika karaktär och berättar här om sin vardag som elitspelare.

Först kan du väl berätta hur man tränar så här dagen efter en match!
– Då är träningen alltid uppdelad. De som spelade mycket, kanske 60 minuter eller mer, de har bara kört styrka idag. Och vi andra som inte spelade så mycket igår, vi hade ett tuffare fotbollspass. Plus styrka efter det.

Sen hade ni också idrottspsykologi?
– Ja, det stämmer. Just idag var det ett ganska lugnt pass där vi fokuserade på andning och hur man gör för att vara i nuet. Vid andra tillfällen har vi pratat om egna styrkor och exempelvis om hur man vill att andra ska prata till en på plan. Och även om sådant som hur man kommer ur en tuff period i matchen så snabbt som möjligt. Vi får lära oss olika knep för det och jag tycker det är väldigt givande.

– Vi har också pratat om att kroppsspråket på plan spelar stor roll. Både för en själv som individ och för laget. Men även för motståndarlaget.

Hur menar du då?
– Möter man ett lag som pushar varandra och har huvudet högt så är det ju tuffare att möta dem än om de klagar på varandra. Man får ju energi om man får motståndarna att bli frustrerade!

Om vi nu backar en stund till gårdagens match. Du blev inbytt med en kvart kvar ungefär och skapade flera målfarligheter, bland annat en språngnick på mål som lika gärna kunde ha gått in. Hur är känslan att bli inbytt i en match som man leder ganska stort?
– Just igår så tyckte jag ändå att vi fortfarande tryckte på och ville göra mer, vi var inte nöjda, och då är det väldigt kul att komma in som offensiv spelare. Då försöker jag vara kreativ och fortsätta försöka göra fler mål. Ibland kan det ju vara att man kommer in och ska försvara, men igår var det en rolig matchbild att komma in i.

Ja, och ibland kan det ju också vara så att laget ligger under och att bli inbytt då kan väl skapa en press, då förväntas man komma in och leverera mål?
– Då är det bara att komma in och hjälpa laget och göra sitt bästa på de chanserna när det väl kommer en möjlighet. Om vi måste göra mål så är det så att jag förväntas vara i boxen och förvalta lägena, men just igår ledde vi ju med 5–2 när jag kom in, så det var bara in och köra och spela sitt spel.

Förr var det så att man som ersättare skulle vara uppvärmd och redo att hoppa in under hela andra halvlek, hur är det numera?
– Denna säsong har det funkat fint. Tim Stjerna, vår fysansvarige, har tagit hand om det väldigt bra. Man värmer upp lite själv som spelare, men när det börjar närma sig byte, så har Tim en ordentlig uppvärmning med oss.

Allsvenskan har precis vänt, men hittills har du redan spelat fler matcher än vad du gjorde andra halvan av 2022 – du kom ju till föreningen på sommaren. Vad betyder det för dig?
– Det betyder mycket såklart, jag kom hit för att jag vill utvecklas. Och med en ödmjuk tanke om att på sikt få spela mer och mer och det har jag fått göra nu, så det är bara att fortsätta jobba.

Man måste väl ha ett visst tålamod?
– Självklart! Men så är det att komma till FC Rosengård, konkurrensen är hård och det är bara något som motiverar ännu mer, man måste verkligen göra sitt bästa varenda träning!

Du har gjort fyra mål hittills i serien och har ett härligt tufft spelsätt inne i boxen. Det är lika många mål som du gjorde hela förra säsongen. Snart har du varit i föreningen ett år. Hur har det påverkat dig och vad har du tagit med dig i ditt spel?
– Det har varit väldigt roligt och lärorikt under året, jag har utvecklat en del sidor i mitt spel som till exempel att ta snabbare beslut. Det är något som behövs på den här nivån. För min del har det här året varit väldigt utvecklande. Spelmässigt är jag ungefär samma spelare som när jag kom, men jag fokuserar på att vara stark i boxen. Jag vill förstås utveckla mitt spel i övrigt också, inte bara i boxen, men jag måste ju använda mina styrkor när det ges tillfälle.

Det är riktigt tuff konkurrens om platserna. Varje träningspass måste ju vara avgörande för vem som ska få spela. Hur motiverar man sig själv om man inte är i startelvan?
– Efter varje match så är det en ny vecka och då har man chans att visa upp sig igen! Det är ingen idé att tänka för mycket. Man måste vara motiverad på varje träning och visa sitt bästa jag och vilja utvecklas. Inte bara för att visa tränaren, utan för sig själv också. Sen är det såklart tränarna som bestämmer vem de vill ha på planen, vilka kvaliteter de behöver. Men det är lätt att motivera sig, för man vill bara bli bättre!

Vem skulle du säga är tuffast att möta på träningarna?
– Jo-Anne Cronquist vill jag gärna lyfta. Hon gör det jättebra, är stark i kroppen och får ofta med sig bollen. Jag är imponerad av henne och det är så kul att hon flyttats upp i A-truppen. Det bevisar att man kan gå hela vägen från flicklag till A-trupp och det är viktigt för alla småtjejer att se. Det är såklart också jättekul för henne!

Snart är det VM-uppehåll. Hur påverkar det gruppen och träningen för er som inte finns med i landslagssammanhang?
– Vi kommer att ha lite ledigt och när vi kommer tillbaka så fortsätter vi träna och hålla oss i form.

Hur ser ledigheten ut för dig i sommar?
– Det blir ledigt i tre veckor. Första veckan ska jag och min pojkvän och några kompisar ut med båten på västkusten. Ut på havet första veckan, upp mot Smögen hade vi tänkt. Sen får vi se.

Apropå resor, det blir ju en hel del mil på vägen med laget. Hur fördriver du och de andra tiden på bussar och flygplan?
– Vi spelar en del spel. Antingen kort eller ett spel som heter Mind som jag har spelat en del med Olivia Holdt och Sofie Bredgaard. Annars lyssnar jag på musik eller på poddar eller vilar.

Ni har inga uppgifter under resorna?
– Nej, då är det fritt! Men om vi åker till en bortamatch med övernattning så äter vi middag direkt när vi kommer fram. Därefter har vi möte där vi får veta startelvan och så går vi igenom fasta situationer.

Vem bor du med på bortaresor?
– Jag bor med Ria Öling, det funkar jättebra.

Nu har du snart bott år i Malmö, vad känner du för staden?
– Jag tycker att Malmö är en jättemysig stad. Det är härligt att ha havet så nära. Att gå en promenad längs Ribban och ta ett dopp, det tycker jag mycket om.

Har du badat än i år?
– Jadå, och det var ganska varmt i vattnet!

De senaste inläggen: