”Kärleken har bara vuxit och nu har det blivit en passion”

FC Rosengård 1917 spelar i Sveriges näst högsta futsal-serie och vill upp till högsta eliten. Vi åkte till Rosengårds sporthall för att kolla in säsongspremiären och få en pratstund med den dedikerade lagkaptenen Ismail Güven.

Det är högt publiktryck i Rosengårds sporthall när FC Rosengård 1917:s futsallag har hemmapremiär mot Lidköping i säsongsupptakten av division 1. Förutom familjer, vänner och övriga supporters har flera av FC Rosengårds ungdomslag i full föreningsmundering kommit för att heja fram herrarna. Och de vitklädda tar snabbt kommandot i matchen och gör också första målet.

När FC Rosengårds lagkapten Ismail Güven trycker dit 2–0-målet efter 19 minuters effektivt spel är det med en klockren träff, ett stenhårt skott som får hela sporthallen att explodera.

Futsal är ett tekniskt och framför allt taktiskt spel. Fyra spelare och en målvakt per lag finns på plan och matcherna är 2 x 20 minuter effektiv tid. Det går snabbt, spelarna rör sig oavbrutet och gör sig spelbara. De rör sig i sin egen yta, byter yta med någon annan, är rätt placerade vid rätt tidpunkt.

Och målkavalkaden fortsätter, även om man i slutminuterna gör det onödigt spännande för publiken och släpper in två kontringsmål på kort tid. Matchen slutar med hemmavinst 5–3.

Efter matchen är Ismail trött, men nöjd och glad över att få full pott med sig efter premiärmatchen. Han spricker upp i ett stort leende när publiken gratulerar till både seger och mål.

– Ja, det känns väldigt bra nu, säger han. ”Det har varit mycket nerver, men nu fick vi äntligen spela vår premiärmatch och vi gjorde bra ifrån oss. Vi höll en hög nivå. Själva grunden, basen i laget är bättre än någonsin. Vi har ett samarbete med en annan futsalklubb i England och har ett nätverk där många spelare är involverade. Lidköping som vi mötte idag är ett bra lag och vi ville verkligen säkra upp det, så det kom tre spelare från Spanien för att förstärka oss, spelare som bland annat spelat för Real Betis och Barcelona.

Han berättar om hur de olika taktiska delarna har fallit på plats och hur det visar sig på plan.

– Passa och ta emot bollar kan alla göra, men att vara rätt placerad när det väl gäller, det har vi tränat extra mycket på. Vi lämnar inget åt slumpen utan vi kör 100% hela matchen. Man har ju en tendens när man leder att man slappnar av, man försöker bjuda publiken på lite finesser, men för mig är det viktigt att säkra tre poäng. Så jag tyckte faktiskt att resultatet var orättvist. Vi skulle inte ha släppt in de sista två målen. Ok, fine, ett mål kunde dom få, men de andra…det var bara för att vi slappnade av.

Säsongen är kort och intensiv, börjar i oktober och slutar i februari. I division 1 Västra Götaland finns sju lag. Det innebär sammanlagt 12 matcher, med hemma- och bortaspel. Det finns tre division 1-serier; västra, östra och norra. Vinnarna i varje serie möter varandra i ett slutspel och den som går segrande ur det går därefter upp i högsta serien, SFL. Att avancera upp dit är FC Rosengårds ambition, berättar Ismail.

– Det är ingen tvekan om det, det här är säsongen med stort s! Målet är att gå upp i SFL och då är ambitionen att vi bara ska ha futsalspelare, att laget inte blandas upp med fotbollsspelare. Som fotbollsspelare kommer man till oss efter att fotbollssäsongen är slut och då hamnar man efter. Även om man är jättebra som spelare så hamnar man på efterkälken i det taktiska.

Ismail har nu spelat futsal i sju år, för fjärde säsongen representerar han FC Rosengård 1917. Han har själv spelat fotboll i yngre dagar, men kom inte direkt från fotbollsspel till futsal som så många andra spelare gör.

– Jag skulle säga att alla i Sverige i min ålder kommer hit via fotbollen, för futsal har inte existerat så länge och man har tidigare inte kunnat träna på samma sätt som nu.

– Själv började jag spela fotboll som sexåring i IFK Malmö och har även spelat i Balkan och Malmö FF. När jag var 21 hade jag det motigt som fotbollsspelare, jag hade också fått jobb då så jag slutade helt enkelt spela. Jag spelade inte på ett och ett halvt år, utom med kompisar på fritiden, och hade hunnit bli ganska otränad. En av mina vänner hade då börjat spela futsal i Malmö City och han tyckte att jag skulle börja spela med dom. Först sa jag nej, men så hängde jag med på en träning och tyckte det var riktigt kul. Sen har kärleken bara vuxit och nu har det blivit en passion. Jag brinner för futsal!

Den korta säsongen ställer höga krav på den enskilde spelaren som off season måste hålla i gång på egen hand och hålla sig i god fysisk form. Ismail berättar om en ganska hård disciplin med löpträning och svettiga pass på gymmet. Själv har han ett eget schema som är futsalanpassat för att maximera träningen. Under säsongen tränar man tre gånger per vecka med laget, de som har möjlighet tränar också extra vid sidan av.  Matcherna är kronan på verket och grädden på moset.

– Det är roligt och publikstödet ger extra energi! Vi får hoppas på att vi fortsätter ha samma stöd så att folk tycker att det är roligt och vill komma hit. Det var väldigt skön stämning här idag. Nu ska vi kämpa, kriga och göra bra ifrån oss och se till så att vi vinner varje match i serien!

Fakta: Ismail Güven

Ålder: 30 år

Familj: Fru och tre barn

Gör: Lagkapten i FC Rosengårds futsallag. Studerar.

Om intensiteten under match:
– Man spelar väl aktivt 2–4 minuter åt gången, sen måste man byta, då är man trött. Man kan inte vara 100 %-ig längre än så. Därefter börjar man göra misstag och slappna av i stunder när man inte ska göra det.

Målsättning: Gå upp i SFL – Svenska Futsalligan – med FC Rosengård 1917. På det personliga planet är landslaget ett långsiktigt mål.

De senaste inläggen: