Katrin Stjernfeldt-Jammeh besöker FC Rosengård

Ett nytt namn i Europa: FCR Malmö

Om Zlatan inte kan ta hem den där ”jävla Champions” till Rosengård, får väl Rosengård ta hem den till Zlatans stad själv.

Ett konkret steg i den långdragna sammanslagningsprocessen mellan FC Rosengård och LDB FC Malmö, blir sannolikt att laget i Champions League i höst kommer att heta FCR Malmö.

Där R:et förstås står för Rosengård och förmodligen kommer att vara utskrivet i det slutgiltiga namnet.

Låter det rörigt? Det är inte helt okomplicerat.

Uefa tillåter inte företagsnamn, så förra säsongen hette laget WFC Malmö i Champions League.

I dagarna har Niclas Carlnén ansökt att laget ska få heta FCR Malmö i årets upplaga. Det är en liten justering sen i fjor, bara en bokstav alltså. Vilket Uefa bör kunna gå med på. Men en bokstav med mycket symbolik. Carlnén är förresten ett konkret steg själv också. Numera är han inte klubbdirektör bara i LDB FC Malmö, utan också i FC Rosengård.

När årets svenska säsong är avslutad kan de mer formella bitarna av sammanslagningen klubbas igenom. Två föreningar kommer fortsatt att finnas, för att kunna ha seniorlag på två nivåer.Namnet på huvudföreningen lär bli FC Rosengård Malmö.

Ju mer jag tänker på det, desto häftigare namn är det på en klubb som på damsidan tänker bli bäst i Europa. Häftigt därför att Rosengård är känt i fotbollsvärlden via Zlatan när det annars mest får negativa rubriker i vår omvärld.

Tänk om namnet ”Rosengard” skulle spridas som ett vinnande lag över hela Europa.

Om LDB FC Malmö levererar laget, flickfotbollen och organisationen, är FC Rosengård är på sitt sätt redan ett vinnande koncept, som i många år jobbat hårt för att inte bara producera fotbollsspelare, utan vara en resurs i en utsatt stadsdel.

Klubben har – i positiv mening – varit bra att trycka på de rätta knapparna, spela på de rätta strängarna. Sociala projekt har avlöst varandra, de har blivit allt mer seriösa. I dag är ”Boost Rosengård” ett framgångsrikt försök att få fler ungdomar i arbete.

Det är därför inte konstigt att Malmös blivande kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh lyckas pressa in ett kort besök hos klubben vid en sponsorträff på måndagen. Inte heller att integrationsminister Erik Ullenhags statssekreterare Jasenko Selimovic dyker upp med riksdagsmannen Allan Widman (FP) i dag.

Stjernfeldt Jammeh har hittills varit kommunalråd för skola, trygghet och välfärd och det är alla ämnen som passar som handen i handsken på klubbens socialt profilerade arbete.

Hon och hennes kollegor får bara inte glömma att bakom dragloket finns en lång rad föreningar som gör liknande jobb i mindre skala och i det tysta.

Ska idrotten kunna dra sitt strå till stacken till s-visionen om ett ”helt Malmö” måste hela föreningslivet få uppmuntran och ges möjlighet att vara med på tåget.

Ett ensidigt fokus på Rosengård, blir lika fel här som i andra sammanhang.

Artikeln är skriven av Max Wiman och finns att läsa på sydsvenskan.se:

Sydsvenskan