Klubbkoordinator Valentino Lai om steget från ungdom till senior

I DM-matchen mot Lunds BK fyllde FC Rosengård på med unga spelare från de egna leden. En av spelarna som fick chansen att göra A-lagsdebut var 16-årige Mohamed Abdulkadir All-Haj.
– Vi har redan flyttat upp honom i A-lagstruppen. Han är en innermittfältare, än så länge mest defensiv men han kan säkert bli en bra tvåvägsspelare. Snabbheten finns där också.
– För ett par år sedan när FC Rosengård köpte in så många färdiga spelare till A-laget kändes avståndet säkert betydligt längre för våra unga talanger från de egna leden. Men nu är U19-spelarna verkligen med i bilden och de har även blivit bättre. Det kommer att märkas allt mer de närmaste åren även om det är svårt att ta en plats i A-laget. Vi har en bred och bra trupp och det sitter redan flera mycket duktiga spelare på bänken, säger Valentino Lai, klubbkoordinator på herrsidan i FC Rosengård.
Men steget går att ta. En ung spelare som fick chansen på samma vis förra säsongen var Rezen Tawfeeq. Nu börjar han bli allt mer etablerad i A-laget. Han hoppade till exempel in när Ali Jasim blev utvisad mot IFK Malmö och spelade från start i matchen efter mot Prespa Birlik. Han var givetvis också med mot LBK.
– Mohamed har alla möjligheter att få samma utveckling som Rezen och det finns många fler talanger. Givetvis har de fortfarande mycket att lära och utveckla, men jag fick själv chansen att spela A-lagsfotboll tidigt och är inte rädd att ge unga spelare möjligheten. Samma gäller för våra tränare.
A-lagstränarna Mladen Blagojevic och Ylli Shabani har dessutom nära kontakt med Valentino Lai och U19-tränaren Fabian Leonardo Guengue. Och FC Rosengårds ungdomsansvarige på pojksidan Ahmed Zreim driver på för att betydelsen med egna produkter i A-laget är så stor för alla spelarna i de 21 lagen på ungdomssidan. De behöver se att man kan ta klivet upp och spela seniorfotboll i den egna föreningen.
– Det var inte självklart för ett par år sedan, men det är det nu, säger Valentino Lai.
En annan aspekt är att man även om A-laget tar steget upp i division 1 – vilket är målet i år – ska laget helst spela kvar på Rosengårds IP.
– För mig är det lika viktigt som givet. Ungdomarna och klubben behöver den anknytningen. Sedan får vi se vad som måste göras för att alla villkoren och kraven på idrottsplatsen för division 1-spel ska bli uppfyllda, säger Ylli Shabani.
I serien (juniorer division 1 vår) ligger FC Rosengårds P19 när det här skrivs trea två poäng efter ledarlaget FC Trelleborg.
– Ofta börjar vi säsongen bra för att göra ett par svagare matcher alldeles före sommaruppehållet. Nu senast blev det 3-6 mot Södra Sandby och då tappade vi serieledningen. Men trots det har vi blivit betydligt bättre alldeles bakom A-laget och det kommer vi att ha stor nytta av, betonar Valentino Lai.
Eftersom det är heta VM-tider svarar Valentino Lai även på ett par frågor om det stora mästerskapet i Frankrike.
Efter 13-0-segern för USA mot Thailand tyckte många att det var fel av USA:s spelare att tokfira målet mot slutet av utklassningen. Några menade till och med att det var att förnedra motståndet. Vad tycker du?
– Givetvis ska man jubla fullt ut. Det är ingen träningsmatch utan VM. Och Alex Morgan gjorde fem mål. I VM! Naturligtvis ska hon jubla då oavsett när målen kommer. Om man utklassar ett lag i en försäsongsmatch går det att ta det lite lugnt. Men det här är VM, det största som går att spela.
Ska Sverige våga mer och satsa mer offensivt eller är försiktighet och en stark defensiv en nödvändighet om ett svenskt landslag ska gå långt och kunna utmana om medaljer?
– Jag tycker nog att Sverige är lite för defensivt ibland. Det finns många bollskickliga spelare i laget och man tar bort något av styrkan när man inte utnyttjar det helt och hållet.
Vilket lag håller du på i VM om du inte får säga Sverige?
– Jättelätt! Italien givetvis. Alltid Italien.
Text: Ole Törner, Skånesport