Kontinuitet är vägen framåt för FC Rosengårds herrar

På herrsidan är Malmöfotbollen full av division 2- och 3-lag som alla vill erövra platsen som klar tvåa bakom suveränen Malmö FF. FC Rosengård är inget undantag. Får att nå hit är sportchefen/klubbkoordinatorns, Valantino Lai, målsättning tydlig:
– Kontinuitet, slår han fast.
– Det är en akut bristvara hos de olika klubbarna. Har varit hos oss också. Men vi har redan kommit en lång bit på vägen för att ändra på den saken.
Tittar man på antalet nyförvärv och förluster hos Malmös division 2-klubbar i år ser det ut så här:
IFK Malmö 9-8
KSF Prespa Birlik 16-12!
BK Olympic 8-7
FC Rosengård 8-5
Det är redan ”lugnast” i FC Rosengård och bakom siffran ser det ännu bättre ut. Stommen är intakt och flera på listan är eller var en bit från A-laget.
– För första gången på länge, kanske någonsin, är 18 spelare kvar sedan förra året. Där finns det en kontinuitet. Och vi börjar få spelare som växer in i FC Rosengård. Granit Sherifi har varit här åtta år nu och Blerim Gudjufi nästan lika länge, säger Valentino Lai.
Tränarna har dessutom rekryterats för att passa in i bilden.
Huvudtränaren Mladen Blagojevic är duktig på att jobba med ungdomar och en befintlig trupp och assisterande Ylli Shabani har en gedigen bakgrund i FC Rosengård.
– Ylli är FC Rosengård och alla gillar honom. Ett stort hjärta för klubben är viktigt. Det vet jag själv.
På sikt vill både FC Rosengård som klubb och Valentino Lai som ansvarig att laget ska nå Superettan, men det finns ingen brådska och han är noga med att det först gäller att nå division 1 och sedan etablera sig där.
– Men vi har alla förutsättningar. Rosengård är en stor stadsdel och vi har runt 500 ungdomar i verksamhet. Plus massor med ledare som gör ett fantastiskt jobb. Inte minst vår ungdomsansvarige Ahmed Zreim. Klart att det finns ett underlag för ett bra seniorlag!
Därför satsar FC Rosengård i år också på breda trupper. Valentino Lai berättar att seniortruppen ska ha 25 spelare och U19 22. Nytt för i år är dessutom att man skapat en liten lärlingsgrupp där ett antal lovande spelare – just nu sju – varje måndag tränar med A-laget. Alla gör det inte samtidigt, det finns ett rotationssystem och man tar givetvis också hänsyn till hur det ser ut med skador och sjukdomar i A-truppen.
– Brist på högerbackar och det blir en högerback från U19. Men alla har nytta av att känna på hur det är att träna med seniorerna. Inte minst får de reda på vad som krävs när det gäller tempo och annat istället för att sitta och tro att man är bättre än de som spelar i A. De får ett besked på att det kanske inte riktigt är så. Än. Och förhoppningsvis blir de sporrade av det.
– I grunden har jag dock en väldigt positiv inställning till att ge unga spelare chansen. Jag var själv bara 17 när jag A-lagsdebuterade och den möjligheten var jag tacksam för. Man ska också veta att det går väldigt snabbt i den åldern. Vissa spelare kan få en enorm utväxling på bara ett halvår och det gäller att vara vaken och se om det händer, påpekar Valentino Lai.
Han betonar också att årets försäsong varit annorlunda än den brukar vara. För första gången var FC Rosengård kvalificerat för Svenska Cupens gruppspel och ställdes mot IK Brage, Brommapojkarna och BK Häcken.
– Vi lärde oss mycket även om det slet en del och vi förlorade. Jag blev i alla fall extremt imponerad av Häcken. De kom med en bra inställning, man riktigt såg i ögonen på dem hur laddade de var trots att det ”bara” var FC Rosengård de mötte. Den proffsiga inställningen kan vi lära oss mycket av. Förra säsongen slog vi både Lindome och Halmia som gick upp och kvalade. Men vi förlorade mot Kvarnby IK och Ullared. Inget ont om de lagen, men med rätt fokus hade vi inte gjort det.
Text: Ole Törner, Skånesport