Kryss i bortamötet med Berga

FC Rosengård fick med sig en poäng från bortamatchen mot Berga efter att man tappat fart i den andra halvleken. I första halvlek var man däremot det betydligt bättre laget och emellanåt så var det till och med så att man stod och funderade över vem som egentligen var hemmalaget.

FC Rosengård hade full kontroll över händelseutvecklingen i första halvlek. Man vårdade bollen, stressade inte i anfallen samtidigt som man jobbade stenhårt för att vinna tillbaka bollen de gånger man förlorade den. Redan efter dryga sju minuters spel tog FC Rosengård ledningen med 0-1 genom Dylan Kosik Sulaiman som tryckte in bollen på en hörna. Rosengård fortsätter mala på och det betalade sig dryga tio minuter senare då man utökade ledningen till 0-2 när Emil Grimbe nickade in en ny hörna. Under de cirka trettio minuter som återstod av halvleken fick FC Rosengård ett par chanser till att utöka, men resultatet 0-2 stod sig till paus. FC Rosengård riktigt bra samtidigt som man funderade på om Berga hade en dålig dag eller om det var Rosengårds spel som verkade få hemmalaget att framstå som statister emellanåt.

Så hur gick tankarna i halvtid hos FC Rosengårds tränare Marco Whittle?

– Tankarna gick väl att vi fick matchen dit vi ville och att det gav utdelning. Samtidigt var vi väl medvetna om att Berga absolut inte skulle sluta spela, då man har legat under i tidigare matcher och kämpat sig in i dem igen, berättar Marco och fortsätter: ”Vi var väl medvetna om vad vi kunde förvänta oss i andra halvlek och vi visste att vi inte fick mata den energin de skulle komma ut med då Berga inte hade nåt att förlora.”

När domaren blåste igång andra halvlek såg det inledningsvis ut som om det skulle bli en repris av den första, men det ändrade sig tyvärr. Det var ett betydligt aggressivare Berga som kom till spel efter pausvilan och de började jobba sig in i matchen så som de gjort vid ett par tillfällen tidigare under säsongen. Efter cirka en kvarts spel reducerade Berga till 1- 2 och tio minuter senare kom kvitteringen till 2-2, vilket också blev slutresultatet. Nu var inte FC Rosengård helt borta i den andra halvleken då man hade åtminstone två riktigt bra chanser, men det ville sig inte riktigt hela vägen in i nät.

Marco Whittle, i andra halvleken åt sig Berga in i matchen och kvitterade till slut. Vad hände?
– Direkt efter slutsignalen var man mest arg och hade känslan att vi gjorde en usel andra halvlek och att vi slutade spela. Sedan var det bara att se om matchen under bussresan hem och då ändrades tankarna lite iallafall. Vi lyckades inte sänka deras energi utan matade den med enkla bolltapp, vi var osynkade i vår presspel, naiva i vårt anfallsspel, ja allt det som vi gjorde väldigt bra i första. I efterhand tycker jag inte att vi gjorde en katastrofal andra halvlek, men vi får absolut inte tillåta oss själva att det blir såhär.”

Hade ni på bänken kunnat förändra det som hände, med byten eller andra instruktioner om man ser det såhär lite i backspegeln?
– Vi är alltid självkritiska i ledarstaben och ännu mer efter en sån här match, det finns säkert mycket vi kunnat göra annorlunda men vi jobbar inte med att vara efterkloka. Vi analyserar matchen ett par gånger efteråt för att identifiera positiva och negativa aktioner för sedan fortsätta utvecklas.

Berga på bortaplan är ingen lätt uppgift trots förra årets seger. Så är ni trots allt nöjda med en poäng?
– Svårt att vara nöjd med en poäng när matchen var som den var. För trots att vi tappade ledningen i andra, och att vi inte styrde matchen lika bra som vi gjorde i första halvlek, så hade vi fler klara målchanser än Berga. Deras målvakt gjorde två fantastiska räddningar och sedan träffade vi en liggande spelare i ryggen precis på mållinjen vid ett avslut inne vid straffpunkten. Så nej, vi är inte nöjda.

Rosengård ligger på en sjätteplats med sex poäng upp till förstaplatsen, även om ni har en match mindre spelad. Hur viktigt är det att inte tappa för mycket i förhållande till tabelltoppen, även om det är tidigt i serien?
– Vi har fler inplockade poäng idag än vad vi hade efter lika många omgångar förra året och då blev vi trea.

Hemma på Rosengårds IP har ni vunnit de inledande två matcherna och inte släppt in något mål. Samtidigt har ni tappat fem poäng och släppt in sex mål i de två första bortamatcherna. Vad beror det på? Är det något ni är oroliga för?
– Först och främst så har vi spelat borta mot de topptippade lagen och mot båda så har vi haft topprestationer men tyvärr snubblat på egna misstag eller oskärpa i avgörande lägen. Vi har identifierat vissa aktioner som vi nu jobbar på, men oroliga nej. Jag blir inte orolig för poängtapp, avslutar Marco.

I nästa match möter FC Rosengård Eslöv hemma på Rosengårds IP. Den matchen spelas på lördag med avspark klockan 14:00. Mer om den matchen kommer i veckan.

De senaste inläggen: