”Jag har fått tillbaka glöden och tycker att fotboll är väldigt kul igen!”

Här får vi berättelsen om hur hon som åttaårig började i sin två år äldre storebrors lag och på det sättet fick upp ögonen för fotbollen. Därefter gick hon med i IFK Sollentuna och resan mot större kunnande och högre höjder började. Föreningen hade ett samarbete med Bollstanäs SK och några år senare spelade Emma i flickallsvenskan med dem.

– Vi fick också ett avtal med Hammarby IF om att få rotera och träna med dem och sen gick allting snabbt. 2012, när jag var 16, skrevs jag över och det blev en expressövergång.

När Hammarby så 2015 ramlade ur damallsvenskan ville Emma fortsatt spela i högsta serien och gick till Eskilstuna United. Hon fick mycket speltid på våren, på hösten blev det tuffare och när hon ville få spela mer bytte hon förening till KIF Örebro.

– Vi hade ett superbra lag på pappret där och jag spelade de flesta matcherna, men vi åkte ur den säsongen, vilket var helt osannolikt egentligen. Och då kände jag att jag inte ville spela i Elitettan.

Tillbaka till Hammarby således, en förening som hon sammanlagt tillhört åtta säsonger.

– Jag är tacksam för mina år i den föreningen och jag har den nära hjärtat, men jag kände i fjol att jag behövde en ny utmaning och få nya ögon på mig. Och nu när jag tagit beslutet så känner jag att det verkligen känns rätt att vara i FC Rosengård!

Emma behövde inte flytta ensam söderut, pojkvännen Isak Dahlin följde med och tillsammans bor de i en lägenhet i centrala Malmö. Han jobbar i Stockholm vissa dagar i veckan och inom ramen för hans jobb på Svenska Spel är han programledare i ”Road to OBOS Damallsvenskan”, en serie med filmer där man besöker de olika allsvenska föreningarna och intervjuar spelare och ledare. Isak frontar även Studio Oddset Fotboll samt Studio Oddset Trav och galopp.

Blir det då bara fotbolls- och idrottssnack hemma?
– Vi ser ju väldigt mycket fotboll på teve och följer de flesta ligorna. När Isak kollar på trav och galopp är jag inte lika intresserad… Men huvudfokuset ligger på vår hund, taxen Franke, snart två år. Han är vår lilla baby.

– Det är väldigt skönt att ha Isak med såklart, men även att Emilia Larsson följde med från Hammarby. Vi har spelat ihop i fyra år och blivit nära vänner, så det känns perfekt. Det var länge sedan jag kom till en ny miljö, men jag känner mig ändå trygg som person och vet att det hade gått bra även om jag flyttat ensam hit.

Har du hunnit landa i staden och i laget än?
– Jag tycker att jag har kommit bra in i den nya miljön. Jag och Emilia pratade om det i början, då vi bodde på hotell några dagar innan våra lägenheter var inflyttningsklara, att allt känns så bra och att vi kommit in i gruppen jättesnabbt. Alla var så omhändertagande och snälla och framför allt kände jag att jag kunde vara mig själv väldigt snabbt vilket känns som ett plus. Så det känns som om jag fått tillbaka lite av den där glöden och tycker att fotboll är väldigt kul igen. Det känns som att börja om på nytt!

I början av februari blev det också läge att lära känna de nya lagkompisarna lite bättre, då man åkte på ett träningsläger till Marbella i Spanien.

– Det var helt fantastiskt med det lägret, det skapades en väldigt bra gruppsammanhållning och för min del var det en del i att jag kom in i den nya miljön så snabbt. Det kanske låter löjligt men vi gjorde så att varje lunch gjorde vi en ny bordsplacering så att vi skulle sitta med olika lagkompisar, för att alla skulle prata med alla. Jag tror att sådant bygger oss väldigt starka. Och vädret gjorde att vi kunde njuta och ha det trevligt, så det var härligt att få komma i väg.

Att allt känns så nytt och spännande tror Emma beror på att hon inte kände så många av de nya lagkamraterna tidigare. Självklart kände hon till dem och Olivia Schough har hon spelat med i Eskilstuna United, men i övrigt var det många nya och oprövade kort.

Hur vill då föreningen att hon ska agera på plan?

– Sedan dag ett har Renée varit tydlig med att jag ska komma hit och vara den jag är och spela den fotboll jag kan. De har värvat mig hit för att de har sett mina kvaliteter. Det kan vara svårt när man kommer till ett nytt lag, men hon har verkligen tryckt på att jag ska spela det spel jag kan. Men det kommer såklart att ta ett tag. Jag jobbar mig inåt och lär mig varje dag och tycker att hon har ett tydligt ledarskap och har förmedlat hur hon vill spela fotboll. Det känns bra än så länge.

I tidigare lag har Emma en historia av att vara en notorisk målspottare.

– Det är lustigt, jag har alltid haft en bild av mig själv att jag gör mycket mål, men de senaste åren har jag haft en annan roll, spelat mer defensiv mittfältare, så det kanske inte är så konstigt att det inte blivit så många på senaste tiden. Men jag vill bli mer drivande i att skapa chanser. Det behöver inte alltid vara mål, men kanske målgivande passning och att hota mer.

Målet för laget – där har Emma siktet inställt på att vara med och fightas om SM-guldet och att gå så långt det bara går i Champions League.

– Och individuellt så vill jag få så många minuter som möjligt på plan och utvecklas som spelare i den här miljön. Det är huvudfokuset egentligen. Att varje dag kämpa för att bli en bättre fotbollsspelare.

På frågan om vilka spetskvaliteter hon har så är hon tydlig.

– Jag tycker att jag har ett bra tillslag och att jag kan spela både det korta och det längre tillslaget. När jag kommer till lägen har jag bra avslut. Och bra spelförståelse, kan läsa spelet bra och har en smartness i hur jag spelar fotboll. Jag har också ledaregenskaper, jag gillar att vara med och styra och ställa och det kommer ganska naturligt till mig. Och det är också någonting föreningen varit tydlig med, att jag ska fortsätta med det här. Att vara en tydlig ledare.

Naturligtvis finns det även sådant som hon anser att hon behöver slipa på. Att bli mer rättvänd i matcher, att hota mer och våga ta fram bollen.

– Jag tycker att jag har varit bra på just det, men har tappat lite så jag vill hitta tillbaka till det, våga skapa fler situationer framåt.

Uttåget ur Svenska Cupen var naturligtvis trist, men Emma tyckte ändå att spelet såg bra ut för att vara så tidigt på säsongen.

– Om vi fått spela om matchen mot Kristianstad så hade vi vunnit! Men trots att vi ligger lite efter i träning, de andra lagen har tränat en månad längre än vad vi har, så ska vi inte vara oroliga. Vi har många nya spelare som inte spelat med varandra. Och vi såg tendenser på det vi har tränat på. Så det är bra utifrån förutsättningarna. Vi har en bra och stor trupp, det är en ynnest att få ha så många med i träning. Det kommer att bli en lång säsong och jättemånga matcher, så man behöver alla spelarna.

Fakta: Emma Jansson

Född: 1996

Spelar helst: – Jag har spelat på många olika positioner; åtta, tia, sexa. Att spela som sexa har varit väldigt kul, en central position.

Annan idrott: – När jag var yngre spelade jag innebandy också, men kom ganska snart fram till att det var fotboll jag ville hålla på med.

Vad gör du en ledig dag? – Då är jag ute på en riktigt lång promenad med hunden. Jag är också väldigt intresserad av inredning, så antagligen fixar jag och donar i den nya lägenheten.

Landslagsspel: – Jag har spelat i F19 och U20-landslagen. Om jag satsar mot A-landslaget? En svår fråga, men om jag kommer dit så är det ett stort plus och man får ett kvitto på att det man gör är bra. Kul om det händer, men mitt fokus är att se hur jag kan utvecklas i den här miljön. Så har mitt mindset varit den senaste tiden.

Avtalet: Löper över tre år.
– Skönt att ha den tryggheten. Det känns kul och utmanande.

De senaste inläggen: