Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 20 augusti 2021 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Solen skiner från en klarblå augustihimmel och inne på Malmö IP jobbar sig kvicksilvret upp mot modiga 26 grader. Fotbollsljuden – glädjeropen när det blir mål, det dämpade smattret av boll mot fotbollssko och nätrasslet – hörs när elva olika lag mäter sig mot varandra under andra dagen av Pride Cup.
Turneringen pågår för fullt inne på arenan och på ett ställe där hon sällan befunnit sig – avbytarbåset – sitter före detta elitspelaren, nuvarande ambassadören för Pride Cup och Hattrick by FC Rosengård, Lotta Schelin och tittar koncentrerat på en match som just spelas mellan Hörby FF och IFK Simrishamn. Sitter och sitter förresten, rätt vad det är så far hon upp och passar tillbaka en boll som kommit på villovägar. Ett gäng från Lilla Torg FF vill ta selfies med Lotta, iklädda sina nya fina tröjor som alla är signerade av ambassadören och har siffran 8 på ryggen – Lotta Schelins nummer såväl i landslag som klubblag under många år. Det är tydligt att tjejerna som spelar vet vem det är som sitter och tittar. Och konstigt vore det väl annars, om vi bara ska nämna något så har Lotta fått fem diamantbollar genom åren och är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna.
Men hur kommer det sig att hon blivit ambassadör och vad innebär det?
– Det började egentligen med slutet kan man säga, berättar Lotta. ”När jag slutade spela så fick jag möjligheten att dela ut pengar från Svenska Fotbollförbundets initiativ Alla är olika – olika är bra. Jag började fundera men behövde inte tänka så länge, FC Rosengård kom upp direkt. Så jag hörde av mig till Therese Sjögran som då berättade om en projektidé som man hade börjat arbeta med.”
Projektet i fråga var Hattrick by FCR, en plattform där FC Rosengård i nära samarbete med deltagande föreningar bjuder på utbildning i olika former – såväl rent fotbollsmässigt som kunskapsmässigt.
– Föreningen ringde upp mig och gjorde den mest proffsiga presentation när de berättade om projektet och jag blev så glad – det var ju precis det jag ville bidra med, fortsätter Lotta.
– Det låter kanske fjantigt, men i och med att jag ville göra något riktigt bra med de här pengarna så fick jag en tår i ögat när jag hörde deras presentation. Det var så rätt! Det handlar ju om att skapa relationer med klubbarna och utbildningsdelen är väldigt viktig. Varje år väljer man ett nytt tema och det här året är det inkludering. Det passar ju bra, inte minst på grund av WorldPride och Eurogames som arrangeras här samtidigt.
Lotta är väldigt positiv till årets tema och drar paralleller till sitt eget idrottande.
– Som grund är fotbollen väldigt inkluderande. Man är ett gäng som satsar på samma sak, det spelar ingen roll var du kommer ifrån, vilken sexuell läggning du har eller vilken religion du utövar – när man är på plan jobbar man för varandra i laget. Därför är det ett fint sätt att se till att alla känner sig inkluderade. Det är öppenheten som lägger grund till att man börjar förstå varandra.
Men Lotta, du har spelat i flera olika föreningar i din karriär, var det helt självklart att det var FC Rosengård som skulle få ta del av både ditt ekonomiska och kunskapsmässiga bidrag?
– Lyon är en storklubb och har jättemycket fina förutsättningar för att göra ett bra CSR-arbete, men det finns inget lag i Sverige som jag har stött på som gör så mycket för samhället och som har det så integrerat i sin verksamhet som FC Rosengård. Det fick mig att känna att jag ville ge tillbaka lite till den här klubben som jag ju också representerat!
Så berättar Lotta om hur hennes faktiska deltagande under Pride Cup ser ut. Hon finns med på arenan, blir intervjuad på innerplan, går runt och pratar med spelare och ger tips och råd.
En ledare från ett av flicklagen kommer fram till Lotta och undrar över någon sjumannaregel som tillämpas. Samtidigt undrar han försynt hur det är med henne – att Lotta fick avsluta sin karriär i förtid efter en skada som drabbade huvud och nacke är ju allmänt känt. Lotta ler stort mot ledaren.
– Tack, bra! Vardagen funkar utmärkt. Jag kan jogga lite, men inte träna så mycket styrka än. Men det kommer jag förmodligen att kunna trappa upp snart. Det har tagit sin lilla tid, men nu mår jag jättebra!
Hattrick by FC Rosengård är ett kunskapsprojekt som ämnar att inspirera unga tjejer att fortsätta spela fotboll och samtidigt höja sin kunskap inom ett aktuellt ämne.
Initiativet riktar sig till flicklag mellan 12-15 år i Skåne.
Grundfinansieringen av Hattrick by FCR kommer från Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs&Frosta.
Projektet arrangeras i samarbete med Swedbank, Sparbanken Skåne och MKB Fastighets AB.