Emilijan Andersson – lovande talang med höga ambitioner

En solig kväll på Rosengårds IP får vi vara med när 14-årige Emilijan Andersson och hans kompisar i P09-laget tränar. De kör roliga och intensiva spelövningar som kräver spel på ett tillslag, snabbhet i tanke och fot och hög koncentration. Och man märker att de här killarna tar fotbollen på största allvar, de kommunicerar med varandra under spelets gång, hjälper varandra ur svåra lägen och berömmer varandra när de lyckas tillsammans. Men så är det också ett gäng där många av spelarna har lirat ihop under ett flertal år.

När träningen är slut kommer Emilijan emot oss för en pratstund, men innan dess går han och de andra killarna i laget runt och gör high five, men inte bara spelarna; föräldrarna som sitter på bänkar vid planen får också sina hälsningar. Medan han tar av sig fotbollsskor och benskydd berättar Emilijan att så där gör de alltid.

– Det är riktigt fin stämning i laget faktiskt. Det kommer lite nya spelare då och då, men de flesta av oss har spelat tillsammans väldigt länge.

Var det roligt att träna idag?
– Ja, men det var en ganska lugn träning. Vi har haft tre matcher den här helgen. Seriematcher och någon som har blivit flyttad. Det gick bra, vi vann allihop. Jag spelade alla.

Hur länge har du spelat fotboll?
– Sedan jag var 4,5 år. Det är tio år! Jag började spela i Husie, sen gick vi till FC Rosengård för fem år sedan.

Vilken position föredrar du?
– Jag spelar innermittfältare. Både offensiv och defensiv. Idag var jag mest offensiv för jag ville göra mycket mål på träningen. Från början spelade jag ytter och sen blev jag back helt plötsligt. Då spelade jag som offensiv back och nu i 11-mannaspelet har det blivit mittfältet, vilket jag tycker har gått riktigt bra.

Gör du generellt många mål?
– Ja, det gör jag. Och många assist också.

Hur går det i seriespelet?
– Det går riktigt bra faktiskt i båda serierna. Vi har vunnit alla matcherna hittills. Vår trupp är på 25–26 spelare och det ena laget spelar 11-manna och det andra laget spelar 9-manna. Vi spelar mot ett år äldre, så vi utmanas mycket. Vi vill gärna spela 11-manna, så att vi blir vana vid det när vi spelar större cuper. Eller om vi åker och spelar i Danmark där det finns många bra lag. I fjol spelade vi väldigt många cuper.

Hur många gånger tränar ni i veckan?
– Med laget tränar jag tre dagar i veckan och spelar två matcher, sedan tränar jag tre gånger per vecka med skolan. Jag går i sjuan i Malmö idrottsgrundskola. Det var svårt att komma in, jag tror det var 200 spelare som sökte och bara 12 spelare som kom in utifrån. De andra 18 spelar i Malmö FF.

Det verkar som att du har höga ambitioner, hur ser du på framtiden?
– Jag vill högt upp! Först allsvenskan och sen gå till Ajax. De har en bra akademi som många har gått igenom. Som Zlatan.

Hur är du som spelare, om du skulle beskriva dig själv?
– Jag skulle säga att jag är en spelare som är duktig på allt. Jag är en ledare på plan, styr och ställer på mittfältet. Det jag kan bli bättre på är min högerfot. Jag behöver också bli bättre på mina skott, jag har inte riktigt den styrkan än. Har inte riktigt kommit i puberteten, men när den kommer och jag lägger på mig några kilo så tror jag det blir bra.

Hur blir man en ledare på det sättet som du är?
– Man ser till att pusha spelarna mycket, och även sig själv, det är mycket självförtroende som gäller för en ledare. Men vi har väldigt bra stämning i laget.

Har du något härligt minne från en match eller turnering som du kan dela med dig av?
– Ja, det var i Italien i höstas! Vi åkte dit på höstlovet med en buss och bodde på hotell. Det var en massa storlag med i turneringen; Juventus, Roma, Lazio och Torino. Vi hade faktiskt Lazio i gruppen. Vi förlorade mot dem med 4–1 men vi gjorde en fantastisk match.

Vad har du för framtidsplaner med din fotboll?
– I söndags var jag på Skånelagsuttagning. Man är på fyra träningar och sen får man besked om man kommit med i Skånelaget eller inte och därefter tävlar man mot olika andra landskapslag. Sen blir det ytterligare en uttagning och då kan man komma med i landslaget. Det siktar jag på.

Har du någon förebild inom fotbollen?
– Messi mest! Jag tycker väldigt mycket om honom. Jag har inte riktigt samma spelstil som han har, men jag har bra passningar och teknik som han.

En sista sak, på årsmötet tidigare i våras fick du Dzijat Redzeps pris som lovande talang inför en fullsatt sal på Malmö Arena. Hur kändes det?
– Det kändes väldigt bra! Jag visste ju att jag skulle gå på mötet, men jag blev faktiskt chockad över att få priset. Jag har inte handlat än för presentkortet jag fick, men det är nog dags nu. Jag behöver ett par nya fotbollsskor, de här börjar bli för små!

Fakta: Emilijan Andersson

Ålder: 14 år

Favoritlag: Manchester City

Studier:
– Det är mycket plugg nu i sjuan. Mitt bästa ämne förutom fotboll är idrott, men jag tycker om SO en del också, mest samhällskunskap.

Språk: Serbiska, svenska, engelska och lite spanska.

På fritiden:
– Jag tycker om att gå ut med kompisar, men hinner inte riktigt lika mycket nu som tidigare. Jag satsar på min fotboll och på skolan.

De senaste inläggen: