Makindoh och Ntokozo klara för FC Rosengård

FC Rosengårds herrlag har under några veckor haft fyra spelare på besök för provspel. Spelarna kommer från Sydafrika och heter Shorty Fakude, Makindoh Ngobe, Ntokozo Mdletshe och Thabo Zwane. Alla fyra har visat riktigt bra kvalitet under träningarna. Det står nu klart att två om dom har blivit klara för FC Rosengård och numera ingår i spelartruppen.
De två som har fått kontrakt är Makindoh Ngobe och Ntokozo Mdletshe, båda är 21 år fyllda. Makindoh är central mittfältare och Ntokozo är mittback.
2008 startade FC Rosengård CSR-programmet Football for Life. Idag når FFL ut till samtliga 550 skolor i distriktet Umkhanyakude. På plats i Sydafrika jobbar Anna Nyman för FC Rosengård med att driva projektet.
Anna berättar om projektet och spelarna:
– Football For Life är ett tjejfotbollsprogram, som syftar till att stärka unga tjejers självkänsla, hälsa och position i samhället. Med FFL har vi byggt ett center för vår verksamhet genom finansiering av Veidekke – helt fantastiskt! Parallellt med FFL så driver jag även Thanda Lions FC på min fritid och där spelar även killar fotboll. Både FFL och Thanda Lions drivs av mig under Thanda Foundation Trust. Programmet Football For Life ägs av FC Rosengård, medan Thanda Lions ägs av Thanda Private Game Reserve.
Thanda Lions FC spelar i distriktsserien och har kvalat tre gånger till provinsserien. Vi är baserade utanför Hluhluwe, ett samhälle två timmar söder om Mocambique och Swaziland, 3 timmar norr om Durban, 1 timme väster om Indiska Oceanen.
Laget var ursprungligen ett personallag på Thanda Private Game Reserve. I takt med förändrade regler i serien (krav på fem U21 spelare) och ändrade arbetstider på TPGR har klubben transformerats till en plantskola. Vi har alltid +/- åtta spelare med i distriktslag och vi har fem spelare som representerat provinsen (10 miljoner invånare), samtidigt som vi genom åren har haft flera spelare som fått proffskontrakt.
Klubben har som princip att endast ha lokala spelare från distriktet Umkhanyakude, ett av de tre distrikt (av 52) i Sydafrika med sämst socioekonomiska förutsättningar.
Våra sponsorer, Thanda Foundation Trust, har försett oss med ett klubbhus (ute i bushen) där vi haft vårat tillhåll sedan 2011.  Ungdomarna som fortfarande går i skolan pendlar till träningen i veckorna, medan de som inte har annan sysselsättning bor i klubbhuset på heltid.
Vi tränar 5 dagar i veckan på en dammig lerjordsplan i Hluhluwes township Phumlani, alltid på halvplan och utan mål. Killarna som bor i klubbhuset kör ofta dubbla pass, allrahelst under försäsongen. Klubbhuset ger oss också bra alternativ för träning under regniga sommareftermiddagar, där de allra flesta andra lag tvingas ställa in sin träning kör vi tuffa fys-pass.
Makindoh kom till klubben 2011 och Ntokozo 2013. Båda spelarna har varit del både av distriktslag och provinslag. De har gått på skolor anknutna till Star For Life, Makindoh på Mduku HS och Ntoko på Cwakeme HS.
Kuriosa: Thanda Lions FC hade sitt 10 års jubileum i det tysta den 1e augusti – samma dag som killarna gjorde sin första träning med FC Rosengård!
Vi hälsar Makindoh och Ntokozo varmt välkomna till FC Rosengård!
Thanda web 2