Målfarliga 19-åringen med färskt A-lagskontrakt

Cajsa Rubensson är nyss fyllda 19 år, men har redan hunnit med att spela fotboll i 15 av dessa. Hon började redan som fyraåring i Marieholms IS, då med killar i samma ålder.

– Det var inte så konstigt egentligen, båda mina syskon spelade där och båda var duktiga. Såklart ville jag göra det som min bror och syster gjorde säger hon med ett skratt.

Syskonen ska vi be att få återkomma till strax, men först en liten landskapsbild. Marieholm ligger mycket naturskönt, mellan Teckomatorp och Eslöv i Skånes inland och är kanske mest känt för att Marieholmskorven kommer därifrån och att det finns en gigantisk loppmarknad i den gamla yllefabriken, men den lilla orten har alltså fostrat minst två spelare som spelat allsvensk fotboll. Cajsa bor fortfarande kvar i byn, hemma hos föräldrarna, men har inga problem att komma till och från Procivitas där hon går i gymnasiet och träningarna på Malmö IP. Det finns ju tågstation. Även om tågen bara går en gång i timmen…

Syskonen heter Jacob och Elin. Presentationen av den senare känns överflödig.

– Brorsan satsade på innebandy och blev väldigt duktig. Och Elin satsade på fotbollen, berättar Cajsa.

Har Elin inspirerat dig i ditt val av idrott?
– Absolut, om inte hon spelat fotboll så kanske jag inte hade börjat och att hon är lite äldre har också gjort en del. Jag har sett upp till henne för hon var så framgångsrik när jag började min satsning. Jag har haft henne som förebild. Vi har inte alltid spelat på samma position men hon har alltid kunnat lära mig om hur det fungerar i den här världen. Och jag har fått följa med ända sedan jag var liten och fått se hur proffslivet är.

Jag skulle vilja läsa ett citat ur Göteborgs-Posten där Elin säger så här om dig:
Det såg man tidigt att hon har potential. Bra speluppfattning, snabb, en otrolig målskytt, vann skytteligan i F19-allsvenskan förra året så där finns absolut potential, säger Elin.
– Ja, det var fint sagt, säger Cajsa. ”Elin har ju flyttat runt på plan och spelat ytterback, är nu väl mer sittande mittfältare, men när jag växte upp var hon anfallare och då tog jag in allra mest och det var väl det som gjorde att jag hamnade på den positionen också. Det var likadant med min bror som spelade innebandy, han spelade back och det blev jag också i innebandyn. Jag har tagit in och verkligen tittat på dem båda.”

Cajsa berättar att hon tidigare också dansat i sju år och spelade då även både innebandy och fotboll samtidigt.

– Men det funkade inte med tre aktiviteter och dessutom tröttnade jag lite på innebandyn ett tag. Min bror spelade på en väldigt hög nivå och vi var alltid och tittade på honom och så började jag tycka det var kul igen. Saken var den att jag ville bli bättre på fotboll så jag tänkte att om jag börjar på innebandy så blir jag automatiskt bättre på fotboll också. Jag började om i sjuan, tränade med ett pojklag som var 13–14 år. Det var först lite konstigt, men de hade haft en tjej i laget tidigare och jag hade spelat med några av dem när jag var liten. Om jag skulle ha börjat i ett tjejlag så var det dels längre avstånd dit, dels skulle det ha tagit längre tid för mig att bli bra. Jag kom snabbt in i laget, mitt mål var att ta mig till Skånelaget och det gjorde jag. Sen ville jag ta mig till landslaget i båda sporterna, för det hade inte mina syskon gjort…

Vänta nu här, Elin spelade också innebandy alltså?
– Ja, och hon hade inte tagit sig till landslaget så mitt mål var att göra det. Men det gick inte för jag spelade mest matcher, kunde inte träna så mycket. Så förra vintern bytte jag till ett tjejlag bara för att killarna sprang ifrån i styrka och längd. Då kunde jag avsluta med att spela Innebandyfesten som är slutspelet i den sporten.

Var det självklart att det var fotbollen du skulle satsa på och inte innebandyn?
– Jag har föreställt mig att en dag kunna leva på min idrott och att leva på innebandy, det går inte helt enkelt.

Du kom till FC Rosengård hösten 2019, hur gick det till?
– Jag spelade då i Stehag i division 3. Vi gick upp i tvåan men föreningen tackade nej till platsen. På sommaren spelade jag i Skånelaget och sen blev det dags med landslagsläger, breddläger. Jag kom inte med i den truppen och det blev jag ledsen för såklart. Så jag funderade och tänkte att om jag ska komma någonstans i min utveckling så får jag nog byta klubb, gå någonstans där jag kan ta nästa steg. Och jag hade varit och provtränat med FC Rosengård, så det var en naturlig övergång.

Var det lätt att anpassa sig till den nya miljön?
– Det var såklart skillnad i början. Jag kommer från landet där man tränar på en hålig gräsmatta och där det kanske inte känns riktigt lika seriöst. Bara det att vi hade likadana kläder i laget på träningar och matcher i FC Rosengård gjorde att det kändes proffsigt. Och att det fanns mycket tanke bakom hur vi skulle spela. Vi fick lära oss ett särskilt spelsystem. Det var kul, men inte en jätteomställning. Det var mest att jag fick åka lite längre till träningarna.

Landslagsfotbollen då, hur var det med den?
– Jag gjorde debut i F04-landslaget när vi mötte 03-orna på sommaren 2021 i en internmatch och sen ”riktig” debut mot Finland samma höst. Jag gjorde mål i den matchen och det var ett ganska snyggt mål faktiskt, men jag minns inte att jag var nervös eller så. Jag visste att jag skulle gå in och göra det jag kunde.

Du känns som en trygg person?
– Jag brukar inte bli nervös. Jag vet vad jag kan och om jag bara går in och gör det så går det bra. Självförtroendet går lite upp och ner ibland, men det får man jobba med.

Den allsvenska debuten kom för lite drygt ett år sedan. Du bytte av Mimmi Larsson i en match mot Brommapojkarna på hemmaplan.
– Det gick väldigt snabbt, Joel sa: ”Nu ska du in” och så blev det byte. Jag minns att jag blev trött så himla fort, jag fick ”pingislunga”….

Det där får du förklara!
– Jo, jag värmde ju upp ordentligt och så kom jag in i hetluften direkt och var så ivrig och ville mycket och sprang rejält och så efter två minuter så står jag där och har inte kommit in i rätt andning…sen vid första touchen höll jag på att tappa bollen över sidlinjen också…men jag kom in i det och fick ganska mycket boll den stunden jag spelade. Och vi vann matchen.

Hur har året varit sedan dess?
– Lite upp och ner. På våren tyckte jag det var jättekul för då var jag uppe och spelade med A-laget hela tiden och fick hoppa in. Och jag var reserv till 03-landslaget och det var också kul. Sen fick jag inte träna med A-laget och då tappade jag glöden lite grand…men jag jobbade tillbaka för jag visste att det bara var min egen prestation som skulle spela roll i slutändan och jag visste att om jag går ner mig så gör jag bara skit för mig själv. Så jag kom tillbaka på rätt spår och fick göra många mål och det betyder mycket, då fick jag självförtroende. Och mål är också något som syns. Så i slutet av året fick jag ett kontraktsförslag med A-laget. Då tänkte jag att då har jag ändå gjort rätt! Det var ju något jag strävade efter och det var verkligen rätt tid, för jag var mer mogen då.

Att träna med det tunga gardet, med alla dessa landslagsspelare, hur är det egentligen tycker du?
– Man lär sig väldigt mycket, de är verkligen bra på att lära ut och hjälpa oss att bli bättre. Det tycker jag är bra, det är skönt att få hjälp inte bara av tränaren utan av andra spelare också. Ta Emma Berglund som exempel, hon är jättebra på det. Hamnar man i samma lag som henne på smålagsspel så är hon mycket bra på att instruera hur jag ska göra och tar upp situationen så att man själv förstår den. Det är så skönt att få höra sådant av en medspelare, det är alltid konstruktivt och väldigt utvecklande.

Om du skulle beskriva dig själv som spelare, vilka är dina spetskvaliteter?
– Det är att jag är snabb. Och att jag gör mål, olika sorters mål, har målsinne helt enkelt. Sen tycker jag också att jag utvecklat min spelförståelse ganska bra, jag kan användas på flera sätt i spelet.

Vad tycker du själv att du kan tillföra i FC Rosengård?
– På plan är det väl att jag är yngre och kommer in med energi och visar att jag vill. Att man tar i på träningarna och drar upp energin. Om jag får chansen kanske jag kan tillföra mål också!

Fakta: Cajsa Rubensson

Ålder: 19 år. Tar studenten från Procivitas nu i juni.
– Skolan har varit jättekul. Jag hittade fina vänner i skolan som gjorde att jag mådde bättre som person och då gick det även bättre på fotbollen. Det blir tråkigt att lämna dem, men jag tror att de blir mina vänner för livet.

När jag är ledig:
– Träffar jag mina vänner. Jag har mitt lilla tjejgäng i Marieholm till exempel, vi har hängt ihop sen dagis. Jag kollar realityserier. Och gillar Tik Tok.

Förebilder:
– Min syrra och min mamma!

Vill förbättra:
– Nu har jag hamnat på en kant och då vill jag bli bättre på att utmana en mot en, bli bättre på att dribbla. Det kan vara bra att kunna ta sig förbi med olika finter.

De senaste inläggen: