Malin Levenstad om FIFA:s satsning mot att få fram fler kvinnliga topptränare
Levenstad hade Kay Crossington, landslagschef för damsidan i England, som mentor. Under 2019 har de haft Skype-samtal och fysiska träffar där syftet varit att utvecklas genom att utöka kunskapen, skickligheten och att dela erfarenheter som mentorn har samlat på sig under sin egna karriär.
Det är tydligt att Malin Levenstad är en person som alltid haft högt uppsatta mål, men hon beskriver sitt samarbete med Crossington som väldigt givande och något som hjälpt henne att få en tydlighet i hennes utveckling som tränare och hur hon ska nå de målen.
– Med Kay har jag börjat staka ut hur jag ska ta mig an mina målsättningar för att nå dit jag vill komma, säger Levenstad.
Levenstad beskriver svårigheten att känna av själv när hon som tränare utvecklas i sin roll och att det som spelare är mycket enklare att både känna och bekräfta sin egna utveckling.
– Jag har tillsammans med min mentor även utvecklat känslan för min utveckling som tränare, något som en spelare har mycket enklare att göra än just en tränare.
På frågan om det finns någon förbättringspotential i programmets uppbyggnad och några specifika punkter som hon hade velat ändra på, så är Levenstad snabb med att ringa in att hon önskat att tiden kunnat vara längre.
– En mentor vill jag ha över en längre period. För mig är det en lång process att släppa in en människa så tätt inpå mitt liv och min karriär, som det faktiskt krävs om det komma ut något bra av ett samarbete. Därför tar det tid att bygga upp något starkt innan man kan börja arbeta och framförallt samarbeta tillsammans på riktigt.
En annan problematik som Levenstad beskriver är tiden som är knapp när båda är aktiva inom fotbollsvärlden. Ständigt resande, matchande och egna uppdrag på sina håll gör det svårt att kunna hitta längre luckor som möjliggör att kunna resa över till varandra för att ta del av varandras miljöer, något som Levenstad tror hade varit väldigt nyttigt, inte minst i att samla god erfarenhet.
FIFA Coach Mentorship Programme är ett program som i nuläget inte är något en ”up coming”-tränare kan söka till, men Levenstad rekommenderar verkligen att ta möjligheten ifall den skulle komma till en.
– Ja, ja, ja! Skulle möjligheten komma, så ta den direkt! Jag tycker att det är ett otroligt bra initiativ från FIFA:s sida där de verkligen visar att det är en viktig fråga för dem. Vi har haft många, långa diskussioner hur vi kan få fram fler riktigt bra kvinnliga tränare och jag tycker absolut att ett förstasteg är taget, säger Levenstad.