Malin Lundgren inför Djurgården borta

FC Rosengård gästar Djurgårdens IF FF fredagen den 14:e april. Stockholms Stadion är dock inte redo för spel, så matchen kommer spelas på Grimsta IPs konstgräs. 

Djurgården fick en drömstart i årets OBOS Damallsvenskan när de slog Häcken på bortaplan. I omgång två blev det förlust mot KIF Örebro. FC Rosengård har haft en tuff säsongsstart med en sen kvittering från Piteå i premiären och storförlust borta mot Linköping. Nu längtar laget efter att studsa tillbaka och ta revansch.

– Nu har vi laddat om för en ny match här mot Djurgården. Vi vill komma dit med mycket energi och ta med oss det vi faktiskt gjort bra i de första matcherna. Sedan har vi tränat hårt och ska gå in och spela med passion, glädje och se till att ta tre poäng, säger Jessica Wik.

Huvudtränare Renée Slegers – hur ser det ut med truppen till denna match?
– Som de flesta vet åkte Caroline Seger på en skada under landslagsuppehållet. Hon kommer därför stå utanför matchtruppen. I övrigt är det ett gäng spelare som blir kvar hemma i Malmö – Micah, Mukasa, Knaak, Ayinde, Kullashi, Sprung och Schmidt, säger Renée Slegers.

I FC Rosengård finns det ett stort lag bakom laget som gör allt de kan för att spelarna ska vara väl förberedda för match. Vi slog en signal till fysioterapeut Malin Lundgren för att höra hur en matchdag ser ut för henne.

Malin, nu är det ju bortamatch som väntar och då är väl inte du med på plats?
– Det stämmer, det är Suad Mujković som åker med på bortamatcherna. När vi har spelat Champions League-matcher så har jag varit med ibland när vi har varit två fysioterapeuter. Annars är det hemmamatcherna som gäller för min del.

Hur ser era jobbrutiner ut inför en match som nu mot Djurgården imorgon?
– Det har ju varit landslagsuppehåll och då kan man generellt säga att det inte är många träningar man har på sig för att samla ihop laget och krafterna. Vi har ju haft en lite tuff inledning på säsongen, så från rehabteamets sida handlar det om att checka vilket skick spelarna kommer hem i. Den dialogen har Suad och Lisbeth Jönsson med alla spelare och alla medicinskt ansvariga i de olika landslagen. Vi får rapporter om hur de har belastats och om de har haft några krämpor. Det är viktigt eftersom det är så kort tid mellan landskamp och allsvensk match. Men jag vill understryka att spelarna är väldigt professionella i det här och tar stort ansvar.

Så hur är dina rutiner kring bortamatcherna?
– Jag ser dem såklart på teve. Om jag skulle vara bortbjuden så kollar jag ändå i telefonen regelbundet.

Hemmamatcherna då, hur ser det ut för dig när det är matchdag?
– Jag brukar vara på IP runt två timmar innan matchen börjar. Först går jag in på kansliet och pratar lite, kollar startelvan och har då också fått info av Suad och Lisbeth tidigare ifall det är några spelare som jag ska kika lite extra på. Sen går jag in och byter om och kollar sjukvårdsväskan så att allt finns där som kan behövas. Spelarna droppar in runt 1 h 30 minuter innan match. Då börjar behandlingar och tejpningar med mera. När det är dags för uppvärmning så följer vi i rehabteamet med ut och peppar lite. Därefter går vi in tillsammans med laget och hör ifall någon vill ha sista minuten-hjälp av något slag.

När matchen börjar, vad gör du då?
– Då sitter jag på bänken med de andra ledarna och ersättarna. Vi har också en läkare med på hemmamatcherna. Ifall det blir skada så springer vi in och tar hand om spelaren. Då brukar ju ledningen snabbt vilja ha besked om spelaren kan fortsätta eller inte. Det är ibland en utmaning att bedöma det så snabbt.

Och efter matchen, fortsätter din arbetsdag då?
– Då är det alltid spelare som behöver behandlingar. Är det skador som uppstått så får man bedöma dem då, oftast tillsammans med läkaren ifall det ska vidareundersökas. Jag försöker vara kvar på IP så länge det behövs. Sen rapporterar jag i vår interna What´s App-grupp vad jag har gjort för åtgärder.

Handen på hjärtat, det blir ju ganska långa arbetspass för dig?
– Jo, jag kommer bland de första och går bland de sista, det är sant. Om det är en vanlig veckodag så händer det ibland att jag inte har hunnit äta mellan mitt civila arbete och FC Rosengård-uppdraget. Då smyger jag någon gång in i VIP-en och äter en bit mat. Senast var det en taco som jag tryckte i mig under den korta biten ut till arenan. Då hade jag lite sås i mungiporna när jag kom ut på plan!

Är du skrockfull numera, som spelare var du ju mycket beroende av att din grå mössa skulle finnas med för att garantera vinst?
– Nej, nej, det där har jag helt släppt med åldern…

De senaste inläggen: