Malmöderby på Rosengårds IP

Ikväll 19:00 blåser domaren igång ett nytt Malmöderby när den uppskjutna matchen mellan FC Rosengård och Ariana ska spelas. Som vanligt är det en massa prestige, heder och ära inblandat när två Malmöklubbar drabbar samman under nittio minuter.

Det som skiljer den här matchen från de ”vanliga” derbymatcherna är att lagen aldrig tidigare mötts i en seriematch. Däremot är det ikväll, precis som i många andra lokala matcher, så att det finns både spelare och ledare i FC Rosengård och Ariana som representerat det andra laget tidigare, vilket ger matchen en extra liten dimension.

FC Rosengård och Ariana möttes tidigt under årets försäsong och då vann Ariana matchen, men trots förlusten gjorde FC Rosengårds tillgängliga spelare en riktigt bra insats.

Ariana FC spelade i division 7 under säsongen 2017 och har sedan dess klättrat genom seriesystemet genom fem avancemang på sex år. Inför morgondagens match ligger Ariana på tredjeplats i tabellen med tolv inspelade poäng. Ariana inledde sitt seriespel i division 2  med en premiärförlust på hemmaplan mot Eslövs BK men fick sedan fart under dobbskorna och har vunnit fyra raka matcher. Nu senast slog man Nosaby med 0–2 på bortaplan.

FC Rosengård ligger inför dagens hemmamatch på femte plats i tabellen, tre poäng efter serieledande IFK Hässleholm. Vid en seger idag klättrar man upp i delad serieledning. Så här långt in i säsongen 2022 så har FC Rosengård förlorat poäng i två bortamatcher – förlust mot IFK Hässleholm och kryss mot Berga. Båda dessa lag tippas att blanda sig i striden om seriesegern så det har varit tuffast möjliga motstånd på bortaplan hittills. På Rosengårds IP däremot så har man vunnit sina tre matcher och man har dessutom hållit nollan i samtliga. Men vad betyder det inför dagens match? FC Rosengårds tränare Marco Whittle berättar:

Självklart vet vi att det är en trygghet att spela på hemmaplan och följa våra vanliga rutiner med allt vad det innebär. Mer fördel av hemmaplan än så tror jag inte vi har.

Dagen före derbyt berättar Marco att alla spelare är tillgängliga, men hur går hans tankar kring den kommande matchen?

– Vi tar den här matchen på exakt samma sätt som alla andra matcher, vi gör ingen skillnad från vad vi brukar. Vi vet vad vi behöver veta om motståndet men framför allt så vet vi vad vi behöver göra själva. Sedan är det ju roligt att det ryktas bli mycket publik!

Hur är det med derbynerverna?
– Ja, du vet ju vad jag tycker om att kalla matcher för ”derby” när det inte ens finns någon historia bakom utan enbart för att man är från samma stad. Som alla matcher så kommer det bli lite nerver från sista träningen till matchstart, då snurrar mitt huvud som mest, men sedan när domaren blåser igång matchen så släpper allt det.

Vad kommer att avgöra matchen till slut?
– Individuell skicklighet kommer såklart vara en stor faktor, men sedan tror jag att laget som klarar av att hålla sig mest fokuserat matchen igenom kommer ha en stor fördel i slutändan, avslutar Marco.

FC Rosengårds lagkapten Hannes Cederholm säger så här inför matchen:

– I mina ögon är själva matchen inte så mycket mer speciell än någon annan fotbollsmatch, men allt runt omkring blir ju roligare med derby! Man känner till fler spelare i motståndarlaget, vi känner ganska många i Ariana så det ska bli trevligt att få mötas. Det brukar ju också bli mer publik och det hoppas vi verkligen på ikväll!

– Jag hoppas att så många som möjligt vill komma till Rosengårds IP och se matchen. Det kommer bli en riktigt bra division 2-match. Vi i FC Rosengård kommer gå ut med stor ödmjukhet och göra allt för att vinna matchen.

Avspark 19.00 ikväll på Rosengårds IP, varmt välkomna!

De senaste inläggen: