Matchkoll: BK Häcken

Det har varit ett livfullt år för Jessica Wik. Från klubb- och landslagsuppdrag i fotboll, via bröllop, till förberedelser för tillökning i familjen – en son väntas till hösten. Numera ser hon matcherna från läktaren men finns kvar i lagets innersta krets.

Vi börjar med en klassisk sportfråga kring ditt händelserika år, hur känns det?

– Det känns jättekul och spännande, och det är roligt att jag fortfarande kan vara med och träna med laget. Det är med spänning jag ser fram emot hösten, faktiskt med skräckblandad förtjusning. Det är ju mycket nytt hela tiden och jag vet inte riktigt vad som väntar.

Hur ser din vardag ut numera, när du inte har fotbollen runt dig hela tiden, och hur mycket följer du det dagliga i laget?

– Jag tränar ungefär tre dagar i veckan med laget, så jag är med på vissa delar. Ingen närkontakt såklart, men däremot på passningsövningar, jag kan vara vägg i spel och ibland kör jag med några anfallare där jag slår inlägg till dem. Det är skönt att känna att jag fortfarande kan vara en del av laget, så länge kroppen håller, och jag är glad för att klubben ger mig support i detta.

På ditt Instagramkonto delar du med dig av lite pysseltips, från ditt eget bröllop. Ni skapade personlig prägel, exempelvis var välkomstskylten en vitmålad lastpall på vilken ni målat era namn – är du miljömedveten eller är det bara roligt att pyssla?

– Det är nog det att jag tycker det är roligt att pyssla, och att vi kunde hålla ner budgeten lite också. Vi använde sådant vi redan hade och så frågade vi runt bland släkt och vänner efter annat som vi hade och dekorerade med. Det blev ju inte en lika stor fest som vi hade tänkt från början, men familjen var ju med.

Berätta vad Wellness by Wik är för något?

– Jag och min man Andreas startade ett företag ihop förra året, men innan jag blev gravid så var det Andreas som jobbade praktiskt och jag skötte bokföringen. Nu när jag har lite mer tid har jag kunnat vara med och göra träningsprogram som vi använder online. Andreas jobbar också på ett gym och håller i pass där. Jag har gått några kurser inom ekonomi tidigare och jobbat på redovisningsfirma. Nu har jag fått läsa på lite till när vi har företag, det är väldigt roligt.

På söndag är det dags för ett riktigt toppmöte, FC Rosengård tar emot BK Häcken. Vad tror du om förutsättningarna för båda lagen?

– Jag tror vi har jättebra förutsättningar. Båda lagen är i bra form. Vi har haft en bra utveckling under säsongen och vi ser starka ut. På träningarna har det känts väldigt positivt och alla är redo för den här stormatchen. Vi leder serien med fem poäng och det kan ändå vara lite skönt, det är inte lika mycket stress i att vi måste vinna. De har större press på sig än vad vi har, vi får försöka spela avslappnat.

Hur känns det nu när du ser på matcherna men inte kan påverka själv? Är du nervös?

– Jag blir absolut mer nervös nu än när jag spelar själv, men samtidigt så tycker jag vi har haft ganska behagliga matcher ändå, inte så nervkittlande. Men man vill ju gärna hjälpa till på plan.

Hur tänker du inför framtiden? Ni får er son i höst, tänker du satsa på att komma tillbaka till elitfotbollen?

– Ja, det är planen. Så snabbt det går, om kroppen funkar och svarar bra. Det är tanken just nu och det satsar jag på, allt beroende på hur förlossningen går. Andreas kan också vara föräldraledig rätt mycket, så vi planerar utifrån det.

Vi har ju ett elegant exempel hos motståndarna, BK Häckens Elin Rubensson fick barn och är tillbaka på de stora arenorna.

– Det är så kul för jag har faktiskt haft en hel del kontakt med henne just kring hur hon gjort med sin graviditet. Hon har gett jättebra stöttning till mig, är någon att se upp till och det är fint att man kan se att det har funkat och att hon kommit tillbaka i bra form. Det har ju inte varit så jättevanligt heller innan, med come back för fotbollsspelande kvinnor som fått barn, men nu känns det lite mer öppet. Tidigare kanske det har varit så att man blivit gravid – eller valt att vänta med att bli det – tills man ser slutet på karriären. Men det är bra att man vet att möjligheten finns. Vi kände att vi ville prova om det gick, man vet ju aldrig sen när man slutar om man kan bli gravid. Så vi testar och ser hur det går! Det känns kul och utmanande!

De senaste inläggen: