Matchkoll: BK Häcken

Efter att FC Rosengård vunnit gruppspelet på målskillnad före Kristianstads DFF väntar nu BK Häcken i semifinal i Svenska Cupen. Ett BK Häcken som efter en omröstning på sitt årsmöte i januari tagit över Kopparbergs/Göteborgs FC damverksamhet. Detta efter en märklig höst där föreningen vann SM-guld bara för att några veckor senare avisera att man skulle lägga ner hela verksamheten. Något som såklart varit omtumlande för spelare och ledare. I föreningen finns några gamla bekanta, Elin Rubensson har gjort många säsonger i vår förening och i vintras blev också Johanna Rytting Kaneryd klar för BK Häcken.
Hur ser ni på det stundande mötet Patrick Winqvist, assisterande tränare i FC Rosengård?
– Det blir en tuff och spännande utmaning att möta dem. De har tappat några tongivande spelare från i fjol men fyllt på med några andra. Om man ska vinna Svenska Cupen måste man slå BK Häcken någonstans på vägen, vi får göra det nu. Det är en moralisk final i och med att vi är de två bästa lagen. Sen kan man ju inte annat än att undra lite över hur upplägget är. Det känns märkligt när man måste vinna mot det tredje, femte och från förra året bästa laget i Sverige för att kunna gå till final. I Sverige är vi mer än seedning intresserade av en geografisk indelning, vilket betyder att de lag som kommer från den bästa delen av Sverige rent sportsligt får möta varandra. Jag tycker att det upplägget har mycket övrigt att önska. Men nu är vi där och om vi skulle gå till final så har vi i alla fall jobbat för det. Det är dock lite synd att förutsättningarna bygger på hur många mål man gör mot olika lag som redan är utslagna.
Hur lätt är det att ladda om från en kvartsfinal i Champions League mot Bayern München till en cupsemifinal?
– Det är ganska lätt att ladda om! Efter bortamatchen mot Bayern skulle vi hem och spela mot Kristianstad och vi hanterade det på ett väldigt bra sätt, uppladdningsmässigt. Vi har också roterat runt på spelare. Många av våra spelare som inte spelat i Champions League har spelat väldigt bra i cupen, allt från Angel i mål till Ria som gjorde sin bästa match hittills nu senast. Och Kristell har gjort det väldigt bra. De yngre som har kommit in har gjort det bra och det kommer att behövas under säsongen! Man kan se det som en fördel för oss att det är ett tätt matchande, vår försäsong har varit väldigt givande. Vi har fått jobba mycket med vårt sätt att spela. Det kan också visa sig att det sliter lite grand. Men hellre många matcher och stora utmaningar på vägen, än att vi bara haft få matcher och inte vetat var vi står.

Bilderna är från förra årets hemmamöte med Kopparbergs/Göteborgs FC.


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner