Matchkoll: Djurgården – FCR

FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran får äran att vara den som levererar sina tankar inför årets sista match. Hon har varit i föreningen i 20 år och är den som har skräddarsytt årets trupp. Läs hennes tankar inför den avslutande matchen mot Djurgården.

Om vi börjar med något fröjdefullt. Beskriv din senaste vecka på jobbet!
– Ja, det har ju varit lite mer avslappnat än vad det brukar vara…men det är klart, det har ju varit mycket planering med guldfester och festen som ska hållas på rådhuset, samtidigt som det har varit fokus på de matcherna som vi haft kvar. Jag försöker hitta tid att njuta av guldet, men jag är rätt dålig på det. Det känns hela tiden som om att ”jaha, nu var det klart, nu strävar vi mot något nytt”. Lite tid har jag ändå hittat till att njuta, men jag önskar att det var mer.

Det är ju lätt att förstå spelarnas perspektiv, de kan gå ut de två sista matcherna och bara spela ut och må gott på plan. Men hur gör du för att njuta?
– Ja, när jag väl är här på IP så jobbar jag ju, då tänker jag inte så mycket på det. Men när jag väl är hemma så finns det stunder när jag flyter i väg i tankarna och det är dom gångerna jag njuter mest, när allt är stilla runtomkring. Jag och Erling brukar säga till varandra: ”Njuter du nu?” Men det är nog mest när jag är ensam med mina tankar som det kommer fram.

Hur kändes det att sitta på läktaren sista hemmamatchen?
– Det var fantastiskt och det är så kul för spelarna att det var så mycket folk, att de får känna stödet från publiken och hela Malmö. Jag satt där med gåshud. Nu kom det ändå mer än 2500 personer fast att guldet redan var klart. Det var verkligen roligt för spelarna.

Som sportchef har du ett pussel att lägga. Du ska hitta rätt lagsammansättning; det försvinner ständigt några spelare och du ska hitta några nya som ersätter. Olika spelartyper ska komplettera varandra. Så ska du också förhålla dig till en budget. Hur lätt är det?
– Det blir svårare och svårare. Även om jag hade haft x antal miljoner mer så är det inte säkert att det hade funnits fler spelare för det. Okej, jag hade kanske kunnat titta på en annan hylla, men samtidigt så är det så många lag som satsar nu och alla kan bli proffs. Det är bara att se på de som gick i somras, som Karin Lundin som gick från KIF Örebro till Fiorentina. Det är spelare som vi kanske inte tittar på, men som kan gå utomlands och tjäna dubbelt så mycket. Och det är klart att de ska göra det!

Får du en mängd propåer från olika agenter som vill sälja in spelare?
– Jaja, hela tiden. Och det är högt och lågt. Det kommer klipp och utförliga presentationer av spelarna. Det är väldigt proffsigt.

Hur ser det ut nu inför kommande säsong?
– Jag hoppas vi kan ha ett lite lugnare fönster nu än vad vi hade i somras. Vi har många spelare på kontrakt nu, inte så många som går ut. Det är klart – spelare kan försvinna ändå, det såg vi i somras. Men jag hoppas vi kan behålla så många som möjligt och kanske spetsa till lite.

Vem skulle du säga har tagit det största klivet i år, fotbollsmässigt. Någon som du kanske blev överraskad av?
– Jag tycker ju att av de som vi värvade i januari så har både Emma Berglund och Olivia Schough gjort det. Vi visste såklart att de var bra spelare, men så viktiga och tongivande som de har varit, det är fantastiskt. Och Bea Sprung kan man ju inte sluta att förundras över. Hon blir bara bättre och bättre. Hon påverkar redan vår träning. Det är riktigt häftigt.
– Sen har Gudrún Arnardóttir gjort en fantastisk höst. Hon har anpassat sig direkt, en jättebra person.

Dags för årets sista match mot Djurgården. Man ska vinna en serie med fanan i topp, så hur laddar ni inför den matchen?
– Vi vill ju alltid vinna och det är klart att folk kanske tror att vi är mätta och bara ska rulla ut…men vi gjorde inte det mot Eskilstuna och ska inte göra det nu heller. Så vi vill avsluta snyggt. Innan Eskilstuna-matchen sa vi just det – hur kul skulle det vara att vinna och fira med guldkanoner om vi hade förlorat matchen? Så vi kommer att gå för det. Och vi har alla friska.

Hur ser det ut när sista matchen väl är färdigspelad, tar spelarna semester då?
– Vi kommer att ta några dagar ledigt, men sen kommer vi att träna på fram till den 26 november. Det är ju mest för att vi ska vara i samma fas som landslagsspelarna är, så att de ska få träning och vi har sen semester under samma tid. Vi kommer därefter att vara lediga i december och så börjar vi träna igen i januari.

De senaste inläggen: