Matchkoll: FCR – AIK

Hej Håkan Wifvesson, ordförande i FC Rosengårds styrelse. Hur känns det nu, några dagar efter förlusten mot TSG Hoffenheim i Champions League?

– Det känns lite tråkigt att vi blir hårt straffade. Om man tittar på hela matchen så är vi spelmässigt lika bra i princip från straffområde till straffområde. Vi märker också att om man spelar i Champions League så behöver man göra mål på tre chanser. Det gör våra motståndare på oss och vi gör det inte på dem. Det första målet är lite oturligt, men på de andra två tycker jag att vi ska kunna avstyra deras chanser, så jag får hålla med Caroline Seger när hon säger att vi inte var riktigt kliniska där. Jag är ändå hoppfull inför returen. Jag tror alltid på vårt lag FC Rosengård och gör vi 1–0 i första halvlek så kommer vi att kunna få fin energi för att gå för det och vi behöver tro på oss själva hela resan. Jag tror att vi har en jättechans att vända det, vi har ett bra lag med bra individer.

– I många stora matcher har det varit större vändningar än det här, så vi ska jobba för det. Det är klart att vi är besvikna och det ska vi vara i några dagar, men sen är det fullt fokus på matchen mot AIK. Alla vet hur viktigt det är med de tre poängen.

I Sydsvenskan stod det dagen efter Hoffenheim-matchen att läsa att damallsvenskan håller för dålig standard, håller du med?

– Jag kan hålla med om att intensiteten och aggressiviteten är tuffare i Europamatcherna än vad de är i damallsvenskan och det är ju ofta så i allsvenska matcher att vi möter försvar som lägger sig väldigt lågt och tar fighten från eget straffområde. Här möter vi ett lag som lägger press på större ytor och med mycket högre fart, som stressar oss till felpass. Jag får nog instämma i att det är hårdare och snabbare spel i Champions League-matcherna än i damallsvenskan.

– I allsvenskan spelar vi snabbt och undviker frisparkssituationerna, men det syns ju nästan i tabellen att det är två lag som ligger däruppe och håller en högre nivå. Det är en fortsatt utmaning för damallsvenskan. Det sägs att vi i lagen ska fylla på med unga, nya spelare underifrån som alla föreningar behöver ta ett ansvar för att utveckla, men just nu är det många starka namn som väljer att gå till de europeiska toppklubbarna och tro på sina drömmar på det sättet. Det blir tufft för damallsvenskan att bli av med profilerna och fylla de luckorna. Vi kan se det på våra tidigare spelare Nathalie Björn och Anna Anvegård samt Hanna Bennison som har lyfts upp till världens största talang.

Nu är det dags för hemmamatch mot AIK. Hur laddar du och de andra om batterierna?

– En stund efter matchen i tisdags – man behöver alltid någon timme för att lugna ner sig och få ordning på känslorna – så hade jag ett snack med Therese Sjögran. Det känns jätteviktigt att vi studsar tillbaka direkt och visar vad vi är och vad vi kan. Det gäller att inte spara någon spelare till returen utan komma med bästa laget och inte underskatta AIK. Matchen mot dem går före allt annat just nu.

– Jag vill passa på och lyfta det som är mycket roligt också, nämligen att vi har Renée Slegers som ny huvudtränare. En fantastiskt bra och kompetent tränare som vinner stor respekt genom sitt kunnande och genom sitt sätt att vara som människa. Som ordförande ser jag med stor stolthet att vi har valt Renée som huvudtränare, det tycker jag lyser lite extra i år. Hon är där hon är just nu på grund av att hon har gjort ett jättebra jobb inom sin organisation och med U23-landslaget.

Några andra nyheter från vår förening som du vill lyfta fram?

– Vi har ett mycket ungt herrlag som ligger i toppen av division 2 och det är vår ambition också. Det är kul att se att det går bra för dem. Vårt Dam B som har övertygat ligger också i toppen och har möjlighet att vinna serien. Det skulle vara en fantastisk resa om vi lyckades ta det laget upp i elitettan, men vi är mycket nöjda med det vi är och det vi har gjort. Tacksamt nog har vi bra tränarstaber i alla lag.

– Ungdomsverksamheten, där är vi glada för att de kan vara i full fart efter corona. Det är viktigt för barnen med organiserad fritidssysselsättning och det är jättekul att de kan både träna och spela igen. Fantastiskt att vi har närmare 1000 ungdomar i träning i vår förening!

De senaste inläggen: