Matchkoll: FCR – Djurgården

Dags för hemmamatch mot Djurgården och vi lyssnade med en ”gammal” elitspelare om hur hon ser på dagens lag och vilka arbetsuppgifter hon har i styrelsen.

 

Hej Karolina Westberg, vice ordförande i FC Rosengårds styrelse! För vilket år i ordningen är du styrelseledamot?

– Ojojoj, det börjar dra i väg… Jag flyttade ju tillbaka till Skåne 2013, men frågan är om jag blev invald 2014?

Det blev du, jag kollade i pappren! Berätta om vad du har för uppgifter i styrelsen.

– Först och främst så tycker jag att det är väldigt kul att vara med, såklart lite roligare när det inte är coronatider. Vi har ju digitala möten och det är såklart både lättare och roligare när man träffas fysiskt. Jag är med i sportgruppen, ett av styrelsens flera utskott, och tillsammans med Håkan Wifvesson, Johan Glennmo och Dzijat Redzep diskuterar vi strategiskt och pratar om vår ungdomsverksamhet, om tränare och om spelare. Therese Sjögran sköter ju en stor del som sportchef, men ibland kommer det frågor där det behövs ytterligare förankring. Tidigare hade vi många diskussioner kring vår ungdomsverksamhet, men sedan vi fick in Jonathan Bartling som utvecklingsansvarig, en väldigt duktig medarbetare som kommer med många bra idéer, så har vi kunnat släppa en del av dom frågorna.

– A-laget damer är ju fortsatt loket, det är där mycket händer med Champions League-spel till exempel. Det är mycket dialog och diskussioner i styrelsen, och det är det jag är där för – att ifrågasätta och diskutera om olika val vi gör. Sporten är min bit, det är det jag kan bidra med.

– Jenny Damgaard som är klubbchef har styrt upp kansliet på ett mycket bra sätt. Det är ganska enkelt att arbeta i en styrelse när man har en sådan som Jenny som driver det operativa. Hon utelämnar få frågor, hon är väldigt strukturerad och tydlig. Hon har också bidragit till att alla på kansliet drar åt samma håll!

Vad gör du i det civila?

– Jag är tillståndshandläggare på Swerock och det betyder att jag jobbar mycket med miljölagstiftningen, att vi gör vad vi får och ska enligt lagen. Swerock är en del av PEAB-koncernen, vi förser dem med tjänster och material. Jag jobbar för både Grus- och berg och Recycling där vi återvinner material som ska ut till nya projekt. Där krävs det mycket myndighetskontakt. Traditionellt i min utbildning blir man nog miljöinspektör på kommunen. Jag gör egentligen samma sak, fast förebyggande.

Vad säger du om säsongsstarten för FC Rosengårds damer och matcherna som spelats hittills?

– Jag är lite skrockfull, jag tycker alltid att det går rätt så bra på våren. Men jag vågar säga att det känns bra nu. Vi har ju haft en del matcher tidigt i säsongen och till skillnad från de andra lagen så är vi i matchtempo vilket kan gynna oss. Vi har fått behålla stommen av spelare under några år, det skapar en trygghet i centrallinjen. Jag är mycket nöjd med mittbacksparet, det känns lugnt och tryggt, det känslan har jag saknat. Det blir enkelt för målvakten att känna lugn när hon har de spelarna framför sig. Jelena Cankovic har sett väldigt bra ut också, en spelare som laget behöver, väldigt kreativ. Vi har fördelat målskyttet och det gör inte så mycket, jag tycker det är skönt att Olivia Schough får göra mål. Så hittills är jag mycket nöjd. Jag har trott på SM-guld varje år de senaste åren. Visst finns det några lag i serien som kan ge oss en match, men jag hävdar att egentligen är det bara upp till oss själva.

Du är ju själv gammal elitspelare, finns det något du ser som du reagerar på?

– Faktiskt så tycker jag att när det någon gång då och då går lite troll i maskineriet så blir jag lite frustrerad. Jag har saknat någon som kliver fram – eller rättare, fler borde göra det. Då tittar jag tillbaka och ser hur de lagen jag spelade i fungerade. Men nu verkar det som att många fler tar ansvar. De som har rutit ifrån har varit för få. Alla måste kunna kliva fram, man kan inte lita på att någon annan fixar det.

Vad tror du om matchen mot Djurgården på söndag?

– Vi har haft svårt för Djurgården ibland och jag tror att de är ganska revanschsugna. De vann sin första match och har sedan åkt på två förluster. Nu senast i derbyt blev de snuvade på en vinst. Det måste vårt lag vara med på, de kommer inte att vika ner sig. Vi är ett på pappret mycket bättre lag och fortsätter vi spela som vi har gjort så ska det bli svårt för motståndarna.

Vad har vi för styrkor i laget som det ser ut nu, enligt din åsikt?

– Jag upplever att ibland att när vi gjort byten har spelet blivit bättre, vilket betyder att vi har en stor trupp med många bra fotbollsspelare. Vi har ju flera spelare i andra lag som mer eller mindre är fostrade hos oss. Det talar för klass. Både i matcher, och på träningar och runt omkring. Jag hoppas också att vi kan utveckla en riktig spetsforward av dom vi redan har, klarar vi det så är vi kompletta.

När du nu sitter framför teven och följer OBOS Damallsvenskan, saknar du att spela då?

– Det kommer jag nog alltid att göra. Det konstiga är att jag saknar mest att spela när det har gått dåligt. Då vill jag in och spela. Annars kan jag mest sitta och njuta!

 

Fakta: Karolina Westberg

Född: 1978

Aktuell: Vice ordförande i FC Rosengårds styrelse

Meriter: Spelare i Malmö FF och Umeå IK samt 126 landskamper. VM-silver, EM-silver, flera SM-guld och några Champions League-silver från Umeå-tiden.

 


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner