Matchkoll: FCR – Linköping

Inför matchen mot Östergötlands stoltheter ringde vi upp en person som har en lång historia i vår egen förening som både mångårig spelare och ledare.  Vi ger er Linköpings FC:s assisterande tränare Malin Levenstad!

Malin, du har spelat en herrans massa år i FC Rosengård, du har varit tränare i samma förening. Nu har du snart gjort ett första år som assisterande tränare i Linköpings FC. Hur har året varit?
– Här känner jag att jag nog vill dela upp svaret i två delar. Resultatmässigt har det ju gått så där och vi ligger längre ner i tabellen än vad vi hade tänkt oss. Det är inget snack om saken – just den biten är tuff. Men socialt är det jättefina och ambitiösa tjejer att jobba med, spelare som vill mycket. Jag tycker mycket om att jobba med tränaren Andrée Jeglertz som är väldigt prestigelös i sitt sätt att vara och som nästan tagit en roll som mentor – han är verkligen inbjudande i sitt ledarskap och får mig att växa och ger mig ett stort ansvar.

Hur fördelar ni ansvarsuppgifterna mellan er, ni ledare?
– Jag har ju hand om fysen, det är min bit. Sen har vi delat upp, kombinerat och är nära varandra i allt det andra, inte minst för att jag ska få stor insikt i så mycket som möjligt. Vi har delat upp matcherna så att varannan match är det jag som haft motståndaranalysen och hållit i genomgången före och efter match och veckan därpå så är det Andrée som gör samma sak. Att få den möjligheten känns väldigt värdefullt.

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
– Jag brinner mer för själva ledarskapet än för något annat i tränarrollen, det är det mest centrala. Att få en människa att prestera på en fotbollsplan bygger på att jag alltid har som utgångspunkt att det är människor vi jobbar med, de är inte bara just fotbollsspelare. Jag tycker det är spännande. Som spelare var jag rätt så eldig och störig på plan, jag är mer lugn som tränare, rätt analytisk och ser det hela mer utifrån. Det har varit en stor omställning för mig, och jag är faktiskt rätt överraskad över att jag har ett så stort lugn.

Om vi ser till ditt lag, nämn någon positiv överraskning bland spelarna under året.
– Om vi ska gå in på individbasis så tycker jag att Nilla Fischer presterat väldigt bra över väldigt lång tid. Sen är det några av de unga som tar stora kliv hela tiden. Uchenna Grace Kanu är en klasspelare.

På lördag är det dags att komma ”hem” till Malmö IP och möta ditt gamla lag. Hur känner du inför det och hur laddar laget?
– Det är såklart en speciell känsla, Malmö IP är hemma för mig. Jag är mer eller mindre uppvuxen där, det känns som att alla som är där är sådana som stått mig nära under en väldigt långt tid. Det är en speciell känsla att komma till Malmö. Sen hur vi ska göra för att ta med oss poäng är såklart en bra fråga – FC Rosengård är ett fantastiskt bra lag. Vi gjorde det dock bra i träningsmatchen mot dem i somras och det kan vi ta med oss till den här matchen. Vi ska inte bli ängsliga eller rädda för deras offensiv och framför allt inte sluta spela.

Hur tänker ni om slutspurten i allsvenskan, är det realistiskt att satsa mot tredjeplatsen?
– Det är tio poäng upp och fyra matcher kvar. Vi har internt bestämt oss för att göra varje träning och varje match så bra som möjligt och ta det därifrån i stället för att blicka så mycket längre fram. Vi har misslyckats med vår målsättning i år och nu måste vi spela klart säsongen på ett bra sätt och avsluta med värdighet för varandra.

De senaste inläggen: