Matchkoll: FCR – Pite

med Erling Nilsson

Erling Nilsson, föreningens nestor, delar med sig av sina tankar inför seriepremiären i OBOS Damallsvenskan. Ikväll är det dags, kl: 18.00 tar FC Rosengård emot gästande Piteå IF DFF.

Då är det dags att sparka i gång årets OBOS Damallsvenskan. Hur ser läget ut i laget tycker du?
– Jag tycker att vi ser väldigt bra ut, vi har haft jättebra träningsförberedelser och jag är väldigt optimistisk inför säsongen. Sen har förstås inte resultaten blivit som vi önskat, vi har inte gjort så många mål under tränings- och cupmatcherna men de kommer om man fortsätter att jobba på det man tror på.

Motståndarna är erkänt svåra att möta. Hur hanterar vi det?
– Jag såg Hammarby – Piteå i söndags och ser att Piteå är ett jättebra organiserat lag. Vi lyckades göra 2–1 hemma på dem i slutsekunderna i fjol och på bortaplan förlorade vi, så vi är medvetna om vilka vi möter. Det blir ingen promenad i parken…

Vårt lag spelade Champions League-matcher i december när de andra lagen vilade, blir vi straffade för det i allsvenskan och ligger vi efter rent formmässigt?
– Det tycker jag inte, man kan alltid hitta ursäkter om man letar. Vi kom i gång två veckor senare än de andra och det har vi tagit i kapp, så nu ligger vi inte efter.

Vi har en del nyförvärv i föreningen, vad har du att säga om dem?
– Vi har ju våra nyförvärv Emma Jansson och Emilia Larsson från Hammarby, klass-spelare som vi hoppas ska utvecklas hos oss och ta ett steg till i sin karriär. Sen har vi vår danska, Isabella, som är ett fynd. Hon har alla förutsättningar för att bli en riktigt stor back, men hon är ung fortfarande. En härlig spelare. Sen kan man ju hoppas att andra spelare tar ett steg till. Olivia Holdt tycker jag har varit jätteduktig i tränings- och cupmatcherna och så hoppas jag att Bea Sprung tar det där sista klivet och blir en riktigt bra allsvensk spelare. Rebecca Knaak fick ju fjolårssäsongen spolierad av en skada och henne hoppas vi få tillbaka, för att inte tala om Caroline Seger.

Fredagsmys på Malmö IP med FC Rosengård blir det många gånger i år. Är det något som talar till vår fördel publikmässigt?
– Det är den där ständiga diskussionen om publik och matchtider… men faktum är att den frågan överlåter jag till andra.

I övrigt då, hur går dina tankar kring serien 2023?
– En sak som är intressant om man tittar på de cupmatcherna som spelats, med Kristianstad, Häcken och Hammarby exempelvis, det har varit tajta matcher vilket visar att de allsvenska klubbarna är väldigt jämna. Jag tror att det blir en intressant serie av den anledningen, tror inte att något lag ska sticka i väg. Det kommer att bli en del uddamålssegrar. Många tippar oss som segrare, men det är inte så lätt att vinna tre år i rad. De senaste 25 åren är det bara vi och Umeå som lyckats med det. Men idag har lagen blivit så mycket jämnare. Och tränarna i damallsvenskan har kvalifikationer för att träna lag även i herrallsvenskan, så kunskapsmässigt så har alla lagen blivit så mycket bättre.

– Taktiskt sett, om man tittar på cupmatcherna, så är det väldigt bra matcher. Om man är fotbollsnörd så blir de kanske lite låsta, men det visar att de har tränare som har kapacitet.

De senaste inläggen: