Matchkoll: FCR – Piteå

Dags för en ny hemmamatch, denna gång mot Piteå IF som så sent som 2018 tog SM-guld. Just nu befinner de sig dock på tionde plats i tabellen, men låt er inte luras! Vi lyssnade lite med FC Rosengårds tränare Jonas Eidevall om hur läget är i hans lag.

Jonas, efter fem spelade omgångar toppar vi serien, med fyra poäng ner till ett annat skånskt lag, Kristianstads DFF. Hur tänker du kring det?

– Jag tänker inte så mycket kring tabellpositionen eller de poäng som skiljer oss från resten av lagen, men jag tänker mycket på att vi har inlett bra med fem matcher som vi är nöjda med och att vi tagit full poäng. Det är jag mycket nöjd med liksom allt kring vår egen prestation.

Vi har bara släppt in ett enda mål på fem matcher hittills.

– Det är också en detalj som jag är nöjd med, hur hårt vi arbetar i försvarsspelet, det är superbt. Man söker alltid efter att hitta rätt balans mellan anfall och försvar, mellan att arbeta hårt och att kunna lyfta blicken och vara kreativ och hitta lösningar. Just nu har vi en bra balans som gör att vi presterar bra som lag. Det är viktigt att påminna varandra om vad det är som gör oss bra, om de goda exemplen i vår vardag.

Nathalie Björn och Anna Anvegård är tillbaka efter skador. Det måste väl vara härliga tillskott?

– Det är superhärligt, det är klart att det är så vi vill ha det. Med så många bra spelare som möjligt som kan representera oss. Vi har ju väldigt duktiga spelare som får starta på bänken. Men vi kommer att behöva alla spelarna, vi vet bara inte när. Det är viktigt att man kan acceptera andra roller än att vara startspelare.

Vi har ju kunnat läsa en smula kritik i lokalpressen mot att Hanna Bennison fått starta på bänken. Vad säger du om det?

– När vi spelar med elva spelare så handlar det i grund och botten om vad dom gör på planen, det är första utgångspunkten. Sen handlar det om att vara förberedd och ha gjort sig förberedd när man får chansen. Vi behöver jobba med det laget som vi tycker är bäst i varje match. Jag har aldrig sett Hanna Bennison bättre än vad hon är just nu, så det handlar om att ha tålamod och arbeta sig fram i den positionen. Jag förstår att det är svårt för alla som inte ser spelarna varje dag, men det är väldigt roligt att våra laguttagningar engagerar. Det omvända – att ingen brytt sig – vore inget att eftersträva.

Fiona Brown har ju gjort succé som ytterback. Är det ofta så att du ser att vissa spelare kan ha förmåga att spela på andra positioner än de givna?

– Jag skulle säga att jag nästan aldrig på förhand kan se det, det beror ju väldigt ofta på tillfälligheter. När jag väl ser spelaren i den nya situationen, då tycker jag att jag snabbt kan se om vi kan bygga vidare på det, men på förhand är det jättesvårt att gissa. Det var en tillfällighet som gjorde att Fiona hamnade som ytterback den här säsongen. Sen är det ingen tillfällighet att hon fortsätter spela där – hon har gjort det väldigt bra.

Nu ska vi möta Piteå, hur ska vi göra för att besegra dem?

– Piteå kommer med ett lag med stort poängbehov, de har känt sig förfördelade av hur spelschemat sett ut och det tror jag att de kommer att använda som tändvätska. De kommer hit och vill göra en gedigen försvarsinsats och bjuda på väldigt lite. Vi behöver vara skickliga i vårt eget bollinnehav och verkligen såra dem med löpningar och passningar i rätt lägen framåt. Och ha ett bra försvarsspel där vi löper mycket för varandra. Piteå är fortfarande ett bra lag, jag tror att de är i gång och bygger något nytt och ska hitta den identiteten. Vi förväntar oss en tuff match och ett lag som kommer att göra sitt yttersta.

De senaste inläggen: