Matchkoll: Häcken – FCR

Vi slog en signal till BK Häckens Elin Rubensson, som har erfarenhet av spel i båda klubbarna, för att kolla läget inför helgens toppmatch i OBOS Damallsvenskan.

Först av allt – sent men välment grattis till tillökningen!
– Tack! Frans är ju nio månader nu och det känns jättebra, det är ett helt nytt kapitel i livet. Det känns som att jag kunnat fortsätta som tidigare och jag har kommit tillbaka ganska snabbt. Jag har förstås slitit ganska mycket för det. Det är ändå många frågor längs vägen.

Jessica Wik i FC Rosengård har nämnt dig som inspiration och förebild nu under sin egen graviditet och inför hennes möjlighet att komma tillbaka till elitspel.
– Ja, vad kul, vi pratar ganska ofta och det är bra med bollplank. Det är ju inte så många som gått igenom en graviditet tidigare och kommit tillbaka till landslagsfotboll. Jag pratade med någon på Fotbollsförbundet häromdagen som sa att det är tre hittills; en tjej på 1980-talet, Josefine Öqvist och så jag.

Det blev ju också så att du bidrog till nya rättigheter med föräldraledighet inom fotbollen!
– Ja, FIFA har tagit fram en ny gravidpolicy och jag vet att det finns ett skydd internationellt. Spelarföreningen här i Sverige jobbar också på att ta fram en sådan för oss som spelar här. Det är bra att det lyfts upp till ytan inom det området.

Om vi tittar på kommande toppmatch mellan BK Häcken och FC Rosengård nu. Senaste omgången var dramatisk, ni tappade poäng mot Växjö och det gjorde Rosengård också, mot Kristianstad.
– Det var ju en viktig match för oss, vi hade verkligen behövt tre poäng där för att inte komma för långt efter, så vi får vara tacksamma för att inte FC Rosengård heller tog alla poäng. Man kan säga att damallsvenskan lever!

Om du ska säga något om ditt eget lag, vilka styrkor har ni i år?
– Vi är ett väldigt spelande lag i BK Häcken, vi gillar att anfalla med fart, ofta går det väldigt fort när vi spelar. Vi är offensiva och framåtlutade och är passningsskickliga i hög fart.

Vilken roll spelar det för er att ni tappat Filippa Angeldal?
– Såklart är det en väldigt skicklig spelare, så hon saknas men spelare kommer och går och vi har väldigt bra spelare som har fyllt upp den platsen.

Hur ska ni stoppa FC Rosengård nu i guldspurten?
– Jag tror att vi ska fortsätta det spel som vi är bra på. Det är klart att alla vet att det är en väldigt viktig match och viktiga poäng som står på spel, det är såklart mycket mentalt. Jag älskar att spela sådana här matcher och det är viktigt att man passar på och njuter av dem.

Men är man ändå inte lite nervös inför en sådan drabbning som betyder så mycket?
– Det beror väl på vem man är, såklart – lite nervös kan man bli inför en sådan match, men det är viktigt att kunna hantera det och omvandla det så att man kan bli ännu mer taggad, det är ju något extra som står på spel. Jag tycker vi ska passa på och njuta nu också när publiken släpps på, jag hörde att det var över 2000 biljetter sålda till matchen!

Hur har det publikfria året påverkat dig som spelare?
– Jag missade ju egentligen hela förra året med graviditet och barnafödande så jag hann i princip aldrig vänja mig vid tomma läktare, men nu när vi mötte Hammarby och både de och vi hade en bra klack och vi knappast hörde varandra på planen – det är härligt, man får väldigt mycket energi av det!

Och landslaget då, er resa mot VM har börjat och du är tillbaka i truppen!
– Ja, det är riktigt skoj. Det var två viktiga vinster nu senast och det blir många matcher i höst. Det är en spännande resa och viktiga matcher vi har framför oss.

Matchen sänds på Sportbladet Play, sändningen börjar 14.30 och avspark 15.00.

De senaste inläggen: