Matchkoll: Hammarby – FCR

Hej Jessika ”Rylle” Spångberg. Först och främst så tycker jag att vi ska presentera dig för de som läser det här, vem är du?

– Jag är 50 år och älskar damfotboll. Jag jobbar som utredare och bor i Östersund, men hjärtat klappar för Hammarby IF:s damer.

Du administrerar ”Rylles tipsgrupp”. Vad är det för något?

– Det är en tipsgrupp på Facebook som bara handlar om damfotboll. Där tippar vi de olika omgångarna i damallsvenskan och olika mästerskap men det är också en grupp som delar information och pratar damfotboll. Den är tänkt som en plattform både för att peppa damfotboll och för att svära en ramsa över allt som fortfarande är orättvist. Runt 150 personer är med i gruppen.

Hur började det och varför?

– Det hela började 2015 när det var VM. Då gjorde jag ett VM-tips. Först tänkte jag mig att det var bara för mig och mina kompisar, men det var så kul så jag fortsatte göra tips för damallsvenskan också. Jag lägger ner ganska mycket tid, men det är min hobby och mitt sätt att stödja damfotbollen. Det blir också mycket roligare att för egen del följa damallsvenskan då. Det finns en social aspekt i det. Det finns ju fler än jag som bor på ett ställe där det inte finns så mycket damfotboll på hög nivå och då är gruppen ett sätt att dela intresset med andra.

Är det fritt för vem som helst att gå med?

– Alla är i grunden välkomna, men man bör dela vissa grundvärderingar och det finns ingen ambition att få in folk bara för att bli större. Det är en feministisk tipsgrupp och jag som administratör vill ha koll på att vi inte får in troll i gruppen. Den ska kännas trygg och familjär.

Nu är det ju dags för ett toppmöte på söndag när tabellettan FC Rosengård tar sig upp till huvudstaden och möter tabellfyran Hammarby. Du är Bajare – av födsel och ohejdad vana?

– Jag bodde på Söder i ett gäng år, hängde på Kvarnen och följde bland annat Bajens matcher på Kanalplan. Hammarby blev en passion och nu har jag aktivt följt dem i 25 år. Lika sorgligt som det var när de föll ur damallsvenskan, lika glädjande var det när de kom upp igen.

Hur är läget i ditt lag nu då?

– Damfotbollen har genom åren fått en helt annan status i Hammarby, det har exempelvis blivit många fler män som intresserar sig. Supportrarna har hittat till damfotbollen också. Just nu ligger vi på fjärde plats, det är bara Eskilstuna mellan oss och en Champions League-plats. Så vi ska försöka vinna över FC Rosengård på söndag. För att kunna göra det ska vi ha en bra dag och förhoppningsvis kunna spela vårt eget spel. Jag tycker att vi har alla kvaliteter för att slå FC Rosengård och den här tredjeplatsen hägrar och motiverar. Jag tror att vi kan ta poäng om vi bara håller i och inte slarvar. Det vore också bra för tabellen som helhet om vi vinner, jag tycker att det är ett för stort glapp från FC Rosengård och BK Häcken ner till resten av lagen, det vore bra om det blev jämnare i toppen.

Vilka är favoritspelarna?

– För mig har trotjänarna Emma Jansson och Ellen Gibson en speciell plats i hjärtat. Madelen Janogy har lyft Hammarby och June Pedersens inlägg är helt obetalbara. Sen finns det några unga lovande spelare som Matilda Vinberg och Ellen Wangerheim. Det finns många härliga personligheter i Hammarby. Det går bra att följa dem även om man inte bor i Stockholm. Det finns så många grupper på Facebook där supportrar stödjer och diskuterar Hammarbys damlag, det finns mycket merch, man gör lite buller och bång kring damlaget och det gör dels supportrarna själv, men man känner att klubben satsar.

Hur följer du ditt lag från Östersund?

– Framför allt via teve. Då kopplar jag upp mig och tar fram alla mina supportergrejor. Sen vidtar två timmars lidande. Ibland är det trevligare att se på andra matcher – jag följer ju de andra lagen också – om Hammarby förlorar går jag nämligen in i fotbollsdepressioner! Det är en del av fotbollen. Men förhoppningsvis blir det ingen depression på söndag!

Så hur går det, vad säger tipsexperten?

– Hjärtat överröstar experten och säger 1-0 till Hammarby!

De senaste inläggen: