Matchkoll inför BP – FCR

Omgång 6 av OBOS Damallsvenskan har inletts med två fredagsmatcher där Kristianstad besegrade Linköping och Häcken vann över Norrköping, 1–0 i båda matcherna. FC Rosengård åker tillbaka till Grimsta IP för att ta sig an BP, avspark 13.00 på söndag.

Vi inleder veckans matchkoll med att kolla läget med FC Rosengårds nya huvudtränare Joel Kjetselberg. Joel – hur har det känts efter storsegern mot Vittsjö i fredags?
– Det var ett bra första steg i rätt riktning, men mycket handlar om vad vi gör nu. Vi har pratat i veckan om att vi måste fortsätta prestera match för match, annars kommer vinsten mot Vittsjö inte betyda något. Men vi är nöjda med att vi är starka i båda straffområdena. Vi skapar många målchanser, gör fyra mål, och släpper samtidigt till väldigt få chanser bakåt. Det är en stor skillnad från tidigare matcher som vi vill ta med oss framåt.

Hur ser det ut med skador i truppen? Är det några som är tillbaka som inte var tillgängliga inför förra matchen?
– Vi har ju fortsatt en del långtidsskadade spelare på frånvarolistan, men Loreta Kullashi är tillbaka i full träning och tillgänglig för spel. Fortsatt frågetecken på Emma Jansson, vi tar det lite dag för dag.

Jenny Damgaard, du är klubbchef i FC Rosengård och nu är det din tur att berätta lite kring dina rutiner runt matcherna. Men först, det har varit några intensiva veckor i föreningen, hur är stämningen nu?
– Just nu tycker jag att det känns bra. Det kändes oerhört mycket lättare att stiga upp i lördags morse än det gjorde veckan innan. Segern mot Vittsjö kändes förlösande på så många olika sätt och för så många, både för teamet på och utanför plan. Jag har ju sagt det tidigare, men om 2022 var vårt bästa år hittills sportsligt så har vi gått in i 2023 och gjort vår sämsta start på mycket länge. Vi har ju pratat om att vi ska prova nya sakar, men det var väl inte riktigt detta vi ville testa…hursomhelst, i motgång kommer man närmare varandra och blir starkare. Jag tycker att vi har fått ett driv nu och en positiv vibe, mycket handlar såklart om mentala saker. Man ska ha med sig att det kan svänga fort på båda hållen. Vi fortsätter i den positiva andan och ledarstaben fortsätter att jobba med laget både individuellt och i grupp och så hoppas vi att vi får effekt på det.

Nu är det dags för bortamatch mot Brommapojkarna. Åker du med på matchen eller ser du den hemifrån?
– Jag är med på vissa bortamatcher, men denna följer jag på distans. Jag är ju en nervös person över lag när vi spelar, det spelar ingen roll vem vi möter. Och det är värre med bortamatcher än de vi spelar hemma, för på hemmamatcherna är man tätt inpå det och hör surret. Bortamatcher – ja, då blir det väl 40 sms med Therese Sjögran. Det är ändå lite roligt för ibland är det ju fördröjningar på tevesändningarna så det kan hända att hon skickar info om mål och liknande och så tar det en stund innan jag ser det på teven.

En befogad fråga är ju ifall Therese Sjögran överhuvudtaget hinner se matcherna om hon ska skicka alla dessa sms till dig?
– Jodå, hon är kvinna, hon kan göra två saker samtidigt!

Hur ser dina matchrutiner ut vid en bortamatch?
– Det börjar på morgonen, jag får startelvan skickad till mig och vi har lite dialog runt den…

Vänta, nu vill jag bara veta om du är med och tar ut laget?
– Nej, nej, inte alls. Jag blandar mig inte i laguttagningen överhuvudtaget, men det är alltid roligt att få infon lite före alla andra. Vi har alltså tät kontakt och jag hör mig alltid för om hur det känns, hur förberedelserna har varit och så. Jag ställer ganska många frågor för jag vill känna mig trygg i allt som händer. Men samtidigt vet jag att ledarteamet tillsammans med Therese Sjögran och Erling Nilsson har stenkoll.

Så hur är du då som åskådare hemma i soffan?
– Enligt min man är jag väldigt högljudd, jag lever mig verkligen in i matchen och det gör jag även när jag ser matcherna live. Man är ju alltid lite mer expert i soffan dock. Jag har ett stort engagemang. Det är ganska många jag har sms-kontakt med under matchens gång vilket är roligt, det är fint att känna att folk följer matcherna och är engagerade. På hemmamatcherna har jag mer officiella uppdrag; vi har ju avstämningar och produktionsmöten med teveteamet och delegatmöten och träffar med sponsorer som inkluderar mingel och intervjuer i VIP:en, men under själva matcherna så brukar jag, Therese och Thomas Stenberg stå uppe i ett hörn vid speakerhytten för att kunna prata lite avskilt utan att det hörs alldeles för mycket.

Match mot Brommapojkarna nu, hur ska vi göra för att komma hem med tre poäng?
– Bara fortsätta som i förra matchen! Tro på oss själva och vara aggressiva och spela framåt, det tror jag mycket på. Vi behöver hitta tillbaka till det fina spelet vi hade förra säsongen. Träningarna har alltid sett bra ut, men sen har det knutit sig lite på matcherna. Senast mot Vittsjö tyckte jag det var extra roligt för Karin och Gina att få göra mål och vi fick se fina insatser från exempelvis Fiona, Ayinde och flera andra. Vi har ju varit på Grimsta IP redan en gång denna säsong, eftersom Djurgårdens arena inte var spelklar. Det betyder att det är dags för oss att ta revansch på den arenan.

Du vet vad som gäller, matchen ska tippas!
– 0–4 säger jag då, det kan man väl få hoppas på? Jag hoppas vi gör ett tidigt mål som gör att vi kan slappna av lite. Även vi i tevesoffan!

De senaste inläggen: