Matchkoll inför Piteå – FCR

Det är dags för återstart av OBOS Damallsvenskan och FC Rosengård åker till Boden för att möta Piteå IF. Inför matchen får vi en uppdatering från sportchef Therese Sjögran.

Sportchef Therese Sjögran, det är dags för höststart av OBOS Damallsvenskan och vi är nyfikna på vad ni i föreningen gjort under VM-uppehållet?
– Vi spelade vårens sista hemmamatch mot Linköping den 7/7 och därefter hade alla spelare och ledare som inte skulle till VM eller andra landslag ledigt. Träningen drog i gång igen den 31/7 för alla som var tillbaka då. Därefter har vi spelat några träningsmatcher. Det är full rulle; vi spelade ju match i torsdags och sen var spelarna lediga i helgen men nu är det fullt fokus inför bortamatchen mot Piteå. Våra landslagsspelare har också anslutit så nu är alla på plats.  

Några spelare har lämnat under sommaren och några har tillkommit. Berätta!
– Teagan Micah, Bianca Schmidt och Gina Chmielinski lämnade föreningen under sommaren. Tre nya spelare har tillkommit; Mai Kadowaki som är forward, Eartha Cumings som är målvakt och mittfältaren Hanna Andersson. Det betyder att vi har spetsat till truppen ytterligare. Tanken är att de tre nya är så pass bra att de ska kunna vara startspelare. Vi har velat spetsa till oss lite med tanke på att vi förhoppningsvis ska spela Champions League-spel framöver och dessutom bättra på den positionen vi har i ligan just nu. Vi tycker att det är bra att göra förändringar när fönstret är öppet. Det kommer att få upp alla spelare på tårna, alla ska förstå att man verkligen måste jobba för att ta en plats i startelvan.  

En glad nyhet var ju också den att Mia Persson förlängde med föreningen!
–Ja, det var verkligen en fin pusselbit att få på plats, hon är en kulturbärare och en viktig person både på och utanför planen. Många kan titta på henne och ta efter, hon är verkligen ett proffs. Mia blev viktig väldigt snabbt och därför känns det som att hon har varit här länge.  

Vad tyckte du generellt om VM-turneringen i somras?
– Det var ett väldigt bra VM! Det kom ju mycket kritik innan om att man utökat med för många lag, turneringen har ju gått från att ha 24 deltagande lag till 32. Det är häftigt att turneringen ändå var så pass jämn och att flera otippade lag gjorde väldigt bra ifrån sig. Det känns som att damfotbollen har tagit väldigt stora kliv i många världsdelar. Vissa av de här lagen är svåra att följa eftersom deras matcher inte tevesänds och det gör att de kan överraska. Det är intressant att se att de gjort så mycket på rätt sätt. Det har gått framåt rent fotbollsmässigt, men i ett mästerskap ska du också ha flyt, du ska prestera under en kort och intensiv period och du ska komma in på rätt sätt som spelare och dessutom vara i en formtopp. Om man tittar på Sveriges väg in i turneringen så var den mycket bättre än under EM i fjol, då var det covid och annat elände som ställde till det i truppen. Det känns som att i år hade de ett helt annat flyt och var en mer homogen grupp. Ändå hade laget några skador inför VM, men det är verkligen så att Sverige gjorde ett mycket bra VM. Det var ju marginaler kring vilken typ av medalj man skulle spela om.  

Hur ser det ut i truppen, är alla redo och friska för spel?
– Egentligen är det bara Rebecca Knaak och Mia Persson som inte är tillgängliga just nu. Annars är alla i träning och det betyder att det inte kommer att bli ett lätt arbete att ta ut en trupp till på fredag.  

Ni ska ju möta Piteå på bortaplan, en ständigt svår uppgift. Hur går dina tankar inför det debaclet?
– Piteå har gjort det jättebra under våren, de kommer in med en massa självförtroende så det kommer att bli svårt. Vi kryssade ju mot dem hemma i våras och de ligger dessutom före oss i tabellen så det är en väldigt viktig match. Vi ska spela matchen i Boden, eftersom man där gör ett event med några partners. Det är helt ok för oss, är faktiskt närmare för oss att ta oss till Boden från Luleå där vi alltid bor när vi spelar mot Piteå.  

Några sista ord från dig inför matchen?
– Jag önskar att alla förstår hur viktig den här matchen är, för att vi ska hänga på i tabelltoppen i höst så krävs det att vi vinner. Alla spelare och ledare vet såklart om det, men vi måste jobba in den känslan att vi ska ha revansch. Det kommer att bli åka av på fredag!  

De senaste inläggen: