Matchkoll: KIF Örebro

FC Rosengårds styrelseledamot Anna Nystedt har funnits med i föreningen sedan 2014. Här delar hon med sig av tankar kring jämställd sponsring, föreningens lojala sponsorer och kommande bortamatch mot KIF Örebro.

Anna, du är en av de 400 glada som har haft förmånen att få gå på hemmamatcherna nu när restriktionerna har lättat. Hur känns det att få se fotboll live igen?

– Det är helt underbart! Att vi dessutom vann mot BK Häcken var en bonus, det var en fantastisk eftermiddag med otroligt fina förutsättningar rent vädermässigt, det var en toppmatch och vi har ett otroligt starkt lag just nu. Det är häftigt att vara en del av det!

Bara någon dag senare kom beskedet att tränaren Jonas Eidevall lämnar för Arsenal. Hur går dina tankar kring det?

– Jonas har gjort ett fantastiskt jobb, inget snack om det. Det är ju också kul att få exportera våra stjärnor, såväl spelare som ledare till den internationella fotbollsscenen. Det är vi stolta över. Vi behöver ha en stark relation till Europas klubbar. Nu ska det bli oerhört spännande med Renée Slegers som tränare. Jag tror att det är ett bra tillfälle att göra bytet när vi har en så stabil grund, vi känns robusta. Renée har vuxit hos oss och gjort ett fantastiskt jobb, både med de unga tjejerna och nu med Dam B.

Det är bara i två andra föreningar i OBOS Damallsvenskan som det finns kvinnliga huvudtränare i år.

– Kvinnliga ledare är ju en bristvara och det är något som vi i klubben aktivt jobbar med. Vi har utbildningar för tjejer och ur det kommer ju såklart goda ledare. För oss i styrelsen så handlar det om att skapa förutsättningar för att bedriva verksamheten och skapa utveckling för lagen. Att ständigt utvecklas är jätteviktigt.

Du är styrelseledamot i FC Rosengård och ingår bland annat i ett utskott som ägnar sig åt public affairs och PR. Berätta lite om det!

Jag är så glad över att få vara en del av styrelsearbetet och vi har en ledning som känns stark, stabil och tydlig och som driver. Vi har ett effektivt team på Malmö IP som leds av Jenny Damgaard på ett fantastiskt sätt. Det har varit ett speciellt år med pandemin och styrelsens arbete som fått ske mycket via digitala möten, men det har varit fullt möjligt för oss att följa arbetet som sker i föreningen genom Jennys jobb. Jag tycker verkligen att vi har en jättefin ledning med Jenny tillsammans med vår eminente ordförande Håkan Wifvesson. Även om vi haft en pandemi så har vi verkligen jobbat på, verkligen ställt om och gjort allt coronaanpassat i alla möjliga aspekter och ändå lyckats driva verksamheten framåt.

– Nu har vi alltså en kvinnlig klubbdirektör, en kvinnlig sportchef och en kvinnlig huvudtränare. Och vårt utskott jobbar på bra. Jämställd sponsring är en fråga som vi arbetat med i flera år, att hitta vägar och få möjliga sponsorer att ställa om och tänka om – det är inte alltid så lätt för ett företag att lägga pengar på damfotboll om de haft ett stort engagemang i herrfotbollen. Det är en jätteviktig fråga. För oss i styrelsen handlar det om att fortsätta arbeta med detta, det är grunden för att skapa finansiering.

Till vardags är du kommunikationschef på kulturförvaltningen i Malmö och sitter i förvaltningsledningen.

– Det finns mycket i det som FC Rosengård gör som kommer hela Malmö till del som handlar om jämlikhet och inkludering och det ligger i stadens intresse, det är väldigt spännande. Man kan säga att mitt intresse för staden väcktes på grund av FC Rosengård. Det är en fantastisk klubb som också är så stark i de sociala hållbarhetsfrågorna och samtidigt befinner sig på en toppnivå inom fotbollen. Det är helt suveränt. Det finns en kärna i det vi gör och vilka vi är och vad vi åstadkommer.

OS-truppen presenterades nyligen och vi har en femklöver spelare med, fyra ordinarie och en reserv.

– Det är ju helt rätt med tanke på var vi befinner oss i OBOS Damallsvenskan idag, vi leder med åtta poäng ned till tvåan och det är våra spelare som levererar, så det känns bara naturligt och rätt att vi har med så pass många spelare. Det kunde dock ha varit ännu fler, exempelvis Emma Berglund.

På lördag spelar vi borta mot KIF Örebro som i skrivande stund ligger nia i tabellen. Vad tror du om den matchen?

– På pappret är det ett lag som vi ska slå, men varje match ska spelas. Fast det är klart att vi kommer att kunna leverera även i det här sammanhanget, det är jag säker på. Vi har gjort en fantastisk resa hittills i år och vi kommer att avsluta vårsäsongen på ett bra sätt. Vi är verkligen i ett superläge.

– Om man ska säga något om pandemin – jag är imponerad av det starka engagemang och den lojalitet som våra sponsorer har och som är så otroligt starkt. Många av dom har varit med oss under så lång tid och de möjliggör verkligen vår verksamhet.

De senaste inläggen: