Matchkoll: Kristianstads DFF

I en inte alltför avlägsen dåtid hette nordöstra Skånes stolthet Wä IF. De huserade på en, syns det mig, ständigt soldränkt och charmigt lantlig idrottsplats i Wä. Där kunde ersättarna gemytligt samspråka med publiken när de värmde upp, där bestod planen av riktigt naturgräs, där hördes varje instruktion tränarna gav till spelarna och där doftade det kaffe och kokt korv. En av alla spirande talanger som fostras i denna mylla är FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran. 1998 fusionerades laget med Kristianstads FF och en handfull år senare döptes laget om till Kristianstads DFF. Då hade laget flyttat in till stan, mindre charmigt kanske men med professionalismen som motor.
Andra lag må ursäkta men det stora och tunga Skånederbyt i damfotboll står historiskt mellan FC Rosengård och Kristianstads DFF. Kusinmöte eller storasyster mot lillasyster, kalla det vad ni vill. Statistiken säger en sak, dagsformen en annan. För trots att FC Rosengård stoltserar med sammanlagt 11 SM-guld och Kristianstads DFF noll så är det hemmalaget som har revansch att utkräva på gästerna. Senast lagen möttes, i oktober 2020, vann Kristianstads DFF (1-2) efter att ha haft ledningen i matchen med 0-2. Och i fjol noterade våra motståndare sin bästa placering hittills i damallsvenskan, en tredjeplats som garanterar Champions League-kval. Elisabet Gunnarsdottir, bördig från Island, gör sin trettonde säsong som tränare i föreningen.
Hur är läget i laget inför derbyt i Svenska Cupens gruppspel?
– Läget i vårt lag är bra tycker jag. Jag tycker att för att vara i mars månad är vi långt framme och jag tycker det har sett bra ut under våren. Vi har grunderna klara och kan jobba lite mer med detaljer och det känns bra.
Har ni kunnat spela träningsmatcher på försäsongen?
– Inte riktigt som vi hade velat, vi har ju fått en del inställda matcher. Ska jag klaga över någonting så är det nog att vi bokade mot danska lag och pojklag, de matcherna fick vi ställa in och även en mot Växjö.
Vilka nyförvärv ska tittarna hålla ögonen på i ditt gäng?
– Vi har Sveindís Jane Jónsdóttir, en isländsk forward som sett väldigt bra ut, sen har vi också värvat en amerikansk forward som inte startat en match ännu, Miranda Nild. Kanske startar hon imorgon!
(Det ska sägas att Miranda Nild är född och uppvuxen i USA, men eftersom hennes pappa är från Thailand har hon kunnat spela i det thailändska landslaget.)
Det brukar ju vara riktigt tuffa möten mellan oss och er!
– Ja, men det är inte ofta som resultatet varit till vår fördel, så man kan säga att det har blivit lite jämnare de senaste åren.
2019 när Svenska Cupen senast spelades i sin helhet (2020 ställdes den ju in nästan direkt på grund av pandemin) gick ni ju till final.
– Då var vi också i samma grupp som FC Rosengård och vi gick vidare på oavgjort i Malmö. Men jag tycker vi har en bra trupp i år, vi har i stort sett alla friska och vi vill ju spela en cupfinal till. För att komma dit behöver vi vinna matchen på lördag, så det ska vi försöka göra!


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner