Matchkoll: Linköping – FCR

FC Rosengård gästar Linköping FC i ett tidigt allsvenskt toppmöte. Matchen sparkas igång fredag 18.00 och går att följa på TV6 eller Viaplay. Vi laddar upp med en lägesrapport från huvudtränare Renée Slegers och matchkoll med ordförande Håkan Wifvesson.

Renée, hur har veckan varit efter seriepremiären och vad har du för känsla inför matchen mot Linköping?
– Det har varit en bra vecka. Vi håller oss till det vi brukar göra och har samma rutiner som vanligt – vi har analyserat Piteå-matchen, tränat bra och imorgon är vi redo för match. Känslan inför matchen mot Linköping är bra. Vi gör en del saker bättre nu än förra året men måste komma in mer i straffområdet och offra oss lite mer när vi väl kommer dit. Linköping spelar ett spel som är svårt att möta, men det finns också möjligheter mot dem så det blir en spännande och roligt utmaning imorgon.

Hur är läget i truppen?
– Vi har haft lite förkylningar i truppen, Ayinde, Lundin och Schmidt stannar hemma på grund av det. Sedan är Knaak, Micah och Mukasa fortsatt inte tillgängliga för spel så även de blir kvar hemma i Malmö, avslutar Renée Slegers.

Håkan, jag börjar med att fråga dig hur ditt ordförandeliv ser ut? Du har ju ett civilt jobb som kräver mycket tid och energi av dig. Hur orkar du med att jobba så mycket med FC Rosengård som du gör?
– Jag ser på mitt styrelseuppdrag som ett av de finaste uppdragen man kan ha, att vara ordförande i FC Rosengård. För mig är det en ära att få vara en del av en klubb som alltid strävar efter att vinna. Vi tävlar för att vinna varje match och går för att vinna titlar. Vi har tillsammans tagit många beslut för att bli framgångsrika och den mängd titlar vi har tagit från 2010 och framåt är unikt och jag har svårt att se att någon annan klubb inom fotbollen kan bli så segerrika och titelrika som vi varit de här åren.

– Så det är en förmån att få lägga sin fritid på FC Rosengård. Jag ser det också som att med fotbollen så får jag en chans att tänka på annat än jag gör i mitt arbetsliv, jag kan få ett break ifrån min vardag och hämta kraft i att ägna mig åt mitt största fritidsintresse som är fotboll. Fotbollen ger mig relationer och nätverk för mitt arbete så det är en form av win-win-win, a) en vinnarsituation för mig i min personlighet, b) att få vara i FC Rosengård och c) bidra med relationer till det företag jag företräder.

– Den bästa situationen är när jag tar en kopp kaffe och ställer mig och ser en match, det ger avkoppling och tid för tanke och reflektion. Sen ska man ju veta att det att vara ordförande innebär mycket jobb med att leda och en del administration kring föreningen som inte syns. Men varje vinst är värd allt arbete.

I fredags hade vi hemmapremiär mot Piteå. Reflektioner från den matchen?
– Vår målsättning för föreningen är att vinna SM-guld. Jag är fullt medveten om att vi under en säsong kommer att tappa någon poäng på vägen. Ibland blir det i en premiär och ibland blir det senare, men det händer att vi tappar poäng så det är inte mycket att säga om i detta läge. Vi har en fantastiskt bra trupp som har förutsättning för att vinna SM-guld 2023. Vi vet om att vi också påbörjade vår säsong tre veckor senare än normalt på grund av att vi spelade Champions League i december. Så jag är positiv till att vi kommer att spela bättre och bättre ju längre in i säsongen vi kommer.

Nu har vi att möta Linköping på bortaplan, ett lag som vi mötte på hemmaplan senast i Svenska Cupen. Det blev då 1–1 när Olivia Schough kvitterade, sex minuter in på stopptid. Hur ser du på förutsättningarna?
– Linköping är ett bra lag som oftast sätter hög press på oss och tvingar oss att kunna lösa en hög press genom att spela oss igenom situationerna. Vi vet också att Linköping är ett av de lag som skapar flest målchanser mot oss, så ett par nycklar mot dem är att ha ett bra försvarsspel och vi vet att vi behöver ha en trygghet i att spela oss ur situationer med hög press emot oss och vi behöver ta tillvara de förhållandevis få målchanser vi får mot just Linköping. De är ett spelskickligt lag som vi har haft många svåra matcher mot genom åren. De har en fantastiskt duktig tränare i Andrée Jeglertz som har ett spelsystem som passar den truppen och har fått dem att jobba hårt tillsammans som lag. Så även om de tappar en megastjärna som Nilla Fischer så kommer det in en ny i lagbygget och de hanterar det bra.

Om vi tittar på vårt eget lag, det var ju härligt senast att få se Emma Berglund och Caroline Seger tillbaka på plan!
– Vi vet om att vi har en stor trupp och vi har en trupp med många skickliga spelare, men vi har några spelare som på plan tillför en trygghet i att de är där, både med sitt spel och med sin förmåga att kunna prata med laget och leda på plan. Där är både Emma Berglund och Caroline Seger unika och säkert Sveriges två bästa spelare på att leda. Så att få tillbaka dessa båda gör såklart mycket för lugn och självförtroende, de gör ett arbete i världsklass. Sen har vi förhoppningar om några spelare som har varit på skadelistan, Rebecca Knaak som vi hoppas kunna få tillbaka i spel och som kommer att ge oss ytterligare en dimension. Konkurrensen kommer att vara hård, men vi har några nyckelspelare som vi tycker om att ha på plan. Vi får inte heller glömma att vi har målvakten Teagan Micah på skadelistan, hoppas att hon är snart tillbaka. Jag vill passa på att ge cred till Somea Polozen som gått in och tagit det ansvaret som ung målvakt när även Angel Mukasa varit skadad, och det har Somea gjort bra.

En matchdag, hur ser den ut för dig? Åker du med till Linköping på fredag?
– Normalt sett brukar jag ta mig till bortamatcherna för egen maskin, oftast med bil men om det är riktigt långt så flyger jag. Jag åker inte med laget utan ser till så att jag är på arenan cirka 90 minuter innan match. Förra året missade jag två matcher, så jag har hög närvaro på matcherna. En del i mitt uppdrag är att vara närvarande. Det är på ett sätt en del av helheten i mitt liv, jag kan jobba lite på väg till matchen, är det en helg så kan jag också sitta i bilen och lyssna på sportradion och få reflektionstid. Det är klart att det är roligare att köra hem om vi vunnit och det kanske är bra att jag är ensam i bilen om vi tappar poäng…jag är en otrolig tävlingsmänniska. För mig går fotbollen ut på att vinna och det är både på och bredvid plan. Att vi har fokus på att vinna genomsyrar nog även våra sociala verksamheter där vi ska hitta vinnarsituationer för de som engagerar sig i programmen och de olika delarna, avslutar Håkan Wifvesson.

De senaste inläggen: