Matchkoll med futsal inför Skoftebyn

FC Rosengård har inlett spelet i Svenska Futsalligan med två förluster. Av en nykomling är det såklart inte mycket annat att vänta men truppen har högt ställda krav på sig själv och det går att ana en viss besvikelse under intervjustunden med huvudtränare Alex de Santana på torsdagens träning. 

Hemmapremiären mot Örebro FC i lördags slutade snöpligt med förlust sedan FC Rosengård gått in till halvtidsvilan med en ledning 1-0 men tvingats se gästerna vända på matchen till 1­–4 i andra halvlek med mestadels snabba och effektiva kontringar. Chanser saknades inte att utöka sin ledning till 2–0 men hemmaspelarna såg aldrig riktigt skarpa ut och resultatet går därför inte att invända emot. I början av en säsong tenderar ofta matchresultat och insatser att överanalyseras: ”Har anspänningsnivån varit för hög?”, ”Har spelarna inte varit tillräckligt förberedda?” Alla vet att den första vinsten kommer att spola undan frågor av den karaktären men tills den kommer följer såklart en frustration med spelare och ledare till träningarna, som man gärna slipper. Vi låter Alex utveckla sina tankar kring de inledande matcherna och hur han ser på lördagens match borta mot Skoftebyns IF från Trollhättan.

Två förluster, hur är känslan i truppen?
– Vi vet att säsongen är lång och vi förväntade oss bra motstånd i SFL. Givetvis har vi höga förväntningar och går in i varje match med sikte på vinst. Vårt fokus är framåt samtidigt som vi tar lärdom från varje match.

Har nivån på motståndarna i SFL motsvarat dina förväntningar?
– Ja det tycker jag, jag förväntade att möta bra lag med rutinerade futsalspelare.

Vad kan ni lära av motståndarna hittills?
– Generellt från de två matcherna som vi spelat tar vi med oss att jobba på att minimera misstag som skapar möjligheter för våra motståndare. Det vi framför allt kan ta lärdom från våra motståndare är att bättre förvalta de möjligheter vi skapar och vara mer effektiva när chanserna uppstår.

Alex tappar koncentrationen en stund och börjar ge instruktioner till spelarna under uppvärmningen, möjligen som ett tecken på att han är trött på att prata om och analysera det som har varit och, som han själv påpekade, vill blicka framåt. Vi byter därför fokus och får tillbaka hans fulla uppmärksamhet igen. Orden levereras nu med ett lite mer underfundigt leende. Kanske är det tävlingsnerven som kickar in.

Ni möter SM-semifinalisten Skoftebyn till helgen, hur ser du på dem – styrkor och nyckelspelare t ex – och vad förväntar du dig för matchbild?
– Vi vet att det är en tuff match framför oss till helgen. Skoftebyn har många rutinerade spelare som spelat både SFL, internationellt och i landslaget i både Sverige och Danmark. Där är många duktiga spelare som bidrar med rutin och stabilitet i Skoftebyn, ska jag komma med konkreta exempel så skulle jag säga Mads Falck som gjorde många mål förra säsongen och målvakten Viktor Jansson som spelar i landslaget och skapar stabilitet i laget.

Hur ser du på era chanser?
– I futsal kan allt hända och tävlingsmänniska som jag är så finns det alltid en chans att vinna. Jag hoppas på en bra och jämn match. FCR har duktiga och rutinerade spelare men också spelare som är relativt nya när det kommer till futsal. Jag har stor tillit till mina spelare och vet att dom har mycket mer att ge. Vi tar lärdom från våra två första matcher, laddar om och kommer med ny energi på lördag.

Vi tackar Alex för pratstunden och önskar honom och truppen ett stort lycka till i helgen. Matchen Skoftebyns IF­–FC Rosengård spelas nu på lördag i Arena Älvshögsborg kl 14.00 och för er som inte åker till Trollhättan och stöttar går den att se direkt om man laddar ner appen SFL Live. Nästa hemmamatch är lördag 29 oktober kl 16.00 i Stadions Sporthall, då AFC Eskilstuna kommer på besök.

De senaste inläggen: